2018. szeptember 7., péntek

Lomovátovói csat a "nagyságos úr" mondattal

A VI-VIII. században az Urál vidékén virágzott lomovátovói kultúrát a hunok hatására kialakultnak szokás tekinteni, amit a régészeti leleteiken lévő jelek alá is támasztanak.  A lomovátovói csat gondolati és jelhasználati párhuzamai a hun csatok (1. ábra). A hunok a magyar hieroglif írást (a székely írás szójeleket alkalmazó elődjét) használták, ezért nem meglepő, ha ugyanezt az írást találjuk meg a lomovátovói kultúrában is. Az alábbi csatok az "eget tartó fa/folyó" ábrázolási konvenció megvalósításai. Mindegyik csaton a csat íve az égboltot jelképezi, a csatnyelv jelei meg az eget tartó fával (Tejúttal) azonos istent idézik fel. A csatnyelven egymással felcserélhető jelek jelennek meg, amelyek mind az eget tartó fiúistenre utalnak, az Isten valamilyen jelzőjét rögzítik.



1/a. ábra. A lomovátovói szár jeles csat az "eget tartó fa" ábrázolási konvenció egyik megvalósítása, az égbolt ívén lévő nagy hieroglifával együtt az olvasata Nagy szár (mai magyarsággal Nagy úr)




1/b. ábra. A Lyukó hieroglifás apahidai hun csat nyelve az "eget tartó folyó" ábrázolási konvenció egyik megvalósítása, a csatnyelv látható jeleinek olvasata Nagy ügy szár (mai magyarsággal Nagyságos folyó úr)



1/c. A szív jeles apahidai hun csat az "eget tartó folyó" ábrázolási konvenció szellemes megvalósítása: a csatnyelv olvasata Ak ügy szár (mai magyarsággal Heraklész folyó úr), amiből az Ak és az ügy hieroglifák vörös gránátbetéttel, a szár hieroglifa pedig a rekeszrajzzal lett kialakítva, az Ak hieroglifa az égig érő fával azonos fiúisten egyik neve, amelyik azt fejezi ki, hogy ő az égi patak "pater Ak"




1/d. ábra. Hun csat Bóna István nyomán, a csatnyelven lévő X alakú Bél hieroglifa a magyar ősvallás fiúistenének neve, Bonfinin szerint Nimród neve a zsidó krónikákból került a magyar évkönyvekbe, hozzátehetjük: előzőleg a fiúisten egyik(?) neve Bél volt (ez a név azt fejezte ki, hogy ő a világ belseje, ebből alakult ki a Bél-Pel-Pil-Pi-fiú hangváltozás során a fiú szavunk)



                

2. ábra. A hettita hieroglif írás "nagy" szójele (balra), a lomovátovói csat nagy hieroglifája (középen) és a székely írás "n" (nagy) betűje (jobbra)



                        

3. ábra. A lomovátovói csat szár hieroglifája (balra) és a székely írás "sz" (szár) jele (jobbra), a hieroglifikus alkalmazás ünnepi céljaihoz jobban illettek a képszerű jelek, míg a hétköznapi alkalmazás számára ezeket le kellett egyszerűsíteni










További blogbejegyzések








Ha Ön, kedves olvasó eddig eljutott a cikk olvasásával, akkor megérdemel egy kis ajándékot, egy különleges nyaralási ötletet.  Elfogadna olyan ajánlatot, amiben nem csak őrségi szállás, hanem némi kulturális csemege is van, ami nem kerül túl sokba? Akkor megtalálta! Ajánljuk magunkat! Ez persze nem mentes minden önérdektől, viszont kétségtelenül egyedi. Az általunk javasolt őrségi szálláson a magyar hieroglif írásról is folytathat eszmecserét, nem is beszélve a Sindümúzeum díjtalan meglátogatásáról az itt eltöltött nyaralás alkalmával. S mindez (a beszélgetés és a Sindümúzeum is) teljesen díjtalan. Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn skeresőkulcsok mentén keres magának egy őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet az írástudomány és a szép táj mellé, akkor mi tudjuk ajánlani a legkedvezőbb megoldást! Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődő igényesek, mint Ön is,  aligha találnak jobbat a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóháznál, e jellegzetes őrségi szálláshelynél, mert írástörténész által működtetett Cserépmadár szállás és Csinyálóház Veleméren is csak egy van. Igazán kár lenne haboznia, inkább hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot a rovológus által vezetett őrségi szállás lefoglalása végett!



A Cserépmadár szállás és Csinyálóház ott van fent a dombon, a balra kanyar utáni negyedik portán (a rovológiai érdekességeket bemutató Sindümúzeummal egyetemben)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése