2018. február 20., kedd

44 Mit árul el az írás keletkezéséről az alapvető jelkészletünk korai elterjedtsége?

Amikor a székely írás és általában az írás keletkezésének időpontjára vagyunk kíváncsiak, akkor elsősorban a jelkészlet összeállásának korát keressük. Ezért lényeges, hogy ez a kőkori jelkészlet már az Éden területén, a Közel-Keleten is összeállt. A későbbi régészeti leletek alapján a székely írás jeleinek megfelelői a Homo sapiens sapiens szétrajzásával párhuzamosan jelentek meg szerte a Földön. 

Az 1992-ben Nemetz Tibor matematikus segítségével elvégzett valószínűség-számításunk szerint a jelek hasonlósága nem a véletlen egyezésnek köszönhető, hanem a genetikus kapcsolat eredménye – vagyis az írásrendszereket ősrokonság fűzi egybe (Varga/1993). A székely írás legfontosabb jeleivel azonos, vagy rokon jelrendszernek, amely a Pireneusoktól Dél-Amerikáig előfordul már a kőkorban is, léteznie kellett már a közös őshazában, az Éden területén is. Másként nem lett volna képes az írás korabeli rendeltetésének ellátására, az ősvallás tételeinek illusztrálására.





1. ábra. A 15-20 ezer éves Mas d' Azil-i jelek közül 20 db. egyezik meg a székely írás jeleivel


Korán megjelennek e párhuzamok az akkor ismert világ szélein is. A Pireneusokban lévő Mas d’ Azil barlangjában fellelt, kb. 20 000 éves jelkészletben a székely írásnak 20 jele található meg. Az amerikai indiánok legkorábbi jelkészletében (fazekasjelek, templomok jelei stb.) szintén felbukkan a székely írás 20-30 jele. Az indiánok ősei a különböző elképzelések szerint 40-12 000 évvel ezelőtt mentek át az Újvilágba – azaz a jégkorszak idején már a Pireneusoktól Amerikáig el volt terjedve a székely írás néhány legfontosabb jele.



2. ábra. Az amerikai indiánok ősei még a kőkorban, az általában elfogadott álláspont szerint 12 000, mások szerint 30-40 000 évvel ezelőtt mentek át az Újvilágba, magukkal vive a székely írás jeleinek előképeit


Hasonló nagyságrendű székely jelpárhuzamot ismerhetünk fel a világ központi tájain is az antik írások jelkészletében. Ilyen a kínai írás, a sumer írás, a Tepe Yahja-i jelkészlet, a Tordos-Vincsa-kultúra írása, a bübloszi pszeudohieroglifikus szótagírás és a hettita (luwiai) hieroglif írás is. Ugyanezeket a jeleket megtaláljuk a szkíták, hunok, avarok, ogurok és a honfoglaló magyarok, valamint a mai magyar nép jelkészletében is. Ez azt jelenti, hogy a székely írás jelei a közel-keleti őshazában és a közbülső területeken is sokáig fennmaradtak.



3. ábra. A sumer-magyar jel-egyezések azt bizonyítják, hogy az ősi jelkészlet az Édenhez közeli  központi tájakon is fennmaradt



E széles körű elterjedtség nem lehet egy későbbi kulturális hatás eredménye. Nem tehető fel, hogy egy amerikai indián keresztülvándorolt a fél világon, hogy megtanítsa a Pireneusokban élő kőkori sámánokat e jelekre; amint ennek a fordítottja sem hihető. Ezért a legkönnyebb azt feltételezni, hogy a két végpont közötti közös őshazából vitték magukkal az írásjeleket a világ távoli tájaira.



4. ábra. A hun-avar régészeti leleteken szinte az egész székely ábécé megjelenik, igazolva az 1500-as évek magyar tudósainak véleményét arról, hogy a székelyek is, meg az írásuk is hun


Mivel ebből az őshazából kb. 45 000 éve indultak világgá a népek,  egy olyan jelkészlettel, amely már alkalmas volt az ősvallás elméleti tételeinek illusztrálására, a jelek és az írásrendszer keletkezését mintegy 50 000 évvel ezelőttre kell tennünk.










Igazi őrségi Cserépmadár szállás csak nálunk! Ne fogadjon el utángyártott, vagy gyanús csomagolású Cserépmadár szállást, mert minden más csupán másolat!




A magyar írástörténet kutatását támogatja, ha nálam nyaral a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóházban, egy hiteles őrségi parasztházban 




veleméri Cserépmadár szállás kertjében, kávé mellett


Javaslom az olvasónak, hogy - amennyiben még nem tudja, hogy hol tölti el a nyaralásra szánt időt - akkor látogasson meg Veleméren és pihenjen nálam a Cserépmadár szállás és Csinyálóház nevű szálláson! Ez esetben módunk lenne néhány rovológiai tárgyú beszélgetést összekapcsolni az őrségi szálláson eltöltött hétvégével, vagy huzamosabb idejű nyaralással. Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn szempontok alapján keres magának őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet, akkor nálunk megfelelő terepet talál. Nyilvánvaló, hogy különleges élményben lehet része. Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődő igényesek csak itt és csak nálunk kaphatják meg ezt a legjobbaknak való szellemi csemegét. Volt szerencsém a milánói Boscolo-ban, egy ötcsillagos szállodában is eltölteni néhány napot és állíthatom, hogy az igen magas színvonalú kiszolgálásnak volt egy súlyos hibapontja: az alkalmazottak egy szót sem szóltak a magyar írástörténetről s a szállodai környezetben sem volt egyetlen rovásfelirat sem. Ha Ön ezt a nyaralási malőrt el szeretné kerülni, akkor - amennyiben javasolhatom - hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot!



Egy jellegzetes szobabelső a veleméri Cserépmadár szálláson


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése