Hé MTA! A bolgároknál ez írás, nálunk meg nem, hiába tudjuk elolvasni?

Az alábbi rövid hír járja be napjainkban a közösségi portálokat egy Bulgáriában talált 8 ezer éves, jelekkel teli agyagtábláról. Több ismerősömtől is megkaptam a cikket, mert tudták, hogy ez az én asztalom. Néhány hónapja jelent meg ugyanis a Magyar hieroglif írás c. kötetem, amelyben éppen ilyen írásemlékekkel foglalkozom. 

A bolgár szerzővel értek egyet: ez az emberiség első írása. Sajnos nem ismerem a bolgár olvasatot és a tábla egyik oldaláról nincs pontos képem. Könnyen lehetséges, hogy nem ugyanarra az eredményre jutottunk, amint az is lehetséges, hogy a bolgár megfejtő nem azonosította a jeleket a székely írás jeleivel sem. Sajnos, a székely írást a szakemberek közül is kevesen ismerik, a magyar hieroglif írást meg még annyian sem. Az idő azonban nekünk, az írástudomány haladása érdekében dolgozik.

A hír az alábbi:

"A jó állapotban fennmaradt, 10-szer 3,5 centiméteres cserépdarab mindkét oldalán bonyolult szöveg olvasható - közölték bolgár régészek, akik szerdán, február 14-én, a régészek napján mutatták be a tavaly októberi felfedezést."


1. ábra. A Szliveni múzeum új íráslelete

"Tanya Kaneva archeológus szerint egyértelműen nem képírásról, hanem írásjelekről van szó, amelyek naptári és rituális eseményekről tájékoztatták a korabeli embert. Ez a legrégibb írásos emlék Bulgáriában, valószínűleg egész Európában és talán a legrégibb az egész világon - mondta.A folyóparton, ahol a Kr. e. 6. évezredből származó cserépdarabot találták, egy ősi település létezhetett az újkőkorban. A régészeti lelőhelyen már 36 ősi emléket is találtak, köztük ékszereket, szövőszéket, halászhálót, kultikus szobrot és más cserépfigurákat.

A különleges és értékes leletet a szliveni helytörténeti múzeumban helyezik el, amelynek honlapja (http://museum.sliven.net/) ugyancsak beszámol a felfedezésről."

A fenti hírhez hozzátehetjük, hogy a tábla képen látható oldalán a székely írás (pontosabban a magyar hieroglif írás) "n" (nagy) és Ak (patak, Heraklész) jelei láthatók (2. és 3. ábra) zavarbaejtően sok példányban. Ezek együttesen a nagy Ak (nagyságos patak/Heraklész) mondatot rögzítik. Vagyis ezen a tájon is az égi folyóval azonos istent tisztelték.
2. ábra. A szliveni, a székely és az ótürk  írás Ak hieroglifája
3. ábra. A szliveni, a székely és az ótürk "n" (nagy) jel


Hasonló szövegeket más korokból és területekről is ismerünk (4. és 5. ábra).


4. ábra. A hun eredetű lomovátovói kultúra nagy Ak (nagyságos patak/Heraklész) jelvénye5. ábra. Szárazdi avar veret az Ak országa (Heraklész országa) mondattal
6. ábra. A szliveni tábla hátoldala, sajnos a fénykép felbontása nem elegendő az elolvasásához


Varga GézaTovábbi cikkekA "tprus" (tapar us "szabír ős")mondatjel korai formai változatai
A székely írás harmadik k jele
A székely írás eredeztetéseA magyar írástörténet kutatását támogatja, ha nálam nyaral a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóházban, egy hiteles őrségi parasztházban 
veleméri Cserépmadár szállás kertjében, kávé mellett


Javaslom az olvasónak, hogy - amennyiben még nem tudja, hogy hol tölti el a nyaralásra szánt időt - akkor látogasson meg Veleméren és pihenjen nálam a Cserépmadár szállás és Csinyálóház nevű szálláson! Ez esetben módunk lenne néhány rovológiai tárgyú beszélgetést összekapcsolni az őrségi szálláson eltöltött hétvégével, vagy huzamosabb idejű nyaralással. Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn szempontok alapján keres magának őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet, akkor nálunk megfelelő terepet talál. Nyilvánvaló, hogy különleges élményben lehet része. Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődő igényesek csak itt és csak nálunk kaphatják meg ezt a legjobbaknak való szellemi csemegét. Volt szerencsém a milánói Boscolo-ban, egy ötcsillagos szállodában is eltölteni néhány napot és állíthatom, hogy az igen magas színvonalú kiszolgálásnak volt egy súlyos hibapontja: az alkalmazottak egy szót sem szóltak a magyar írástörténetről s a szállodai környezetben sem volt egyetlen rovásfelirat sem. Ha Ön ezt a nyaralási malőrt el szeretné kerülni, akkor - amennyiben javasolhatom - hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot!Egy jellegzetes szobabelső a veleméri Cserépmadár szálláson

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések