2018. március 21., szerda

77 A szentgyörgyvölgyi korsó Lyukó és ég jeles világmodellje

Egy szentgyörgyvölgyi falunapon láttam kiállítva ezt a jeltörténeti jelentőségű cserépkorsót. Egyrészt azért érdekes az edény, mert a "lyuk jel közepén fizikai lyuk" ábrázolási konvenció egyik előfordulásáról van szó. Másrészt azért, mert felülnézetben a "díszítése" egy szabályos világmodell: középen Lyukó isten, a sarkokon pedig az égbe vezető út jelével, az ég hieroglifával.



1. ábra. A szentgyörgyvölgyi Lyukó és ég jeles korsó




2. ábra. Noin Ula-i hun lelet a "lyuk jel közepén fizikai lyuk" ábrázolási konvenció szép megvalósításával



A "lyuk jel közepén fizikai lyuk" ábrázolási konvenció Noin Ula-i hun változata világosan tanúskodik arról, hogy a hunok magyarul beszéltek - ugyanis ezt a jelet csak a magyarok tekintik a lyuk jelének (a sumerben "kút, forrás", az egyiptomiban és a kínaiban pedig "Nap" jelentése van). Azért fontos a lyuk/Lyukó hieroglifának és a fizikai lyuknak a szentgyörgyvölgyi korsón lévő együttes előfordulása, mert azt tanúsítja, hogy a hun és a magyar nyelvi-kulturális hagyomány egy és ugyanaz.

Az ábrázolási konvenciók természetrajzáról a most megjelent Magyar hieroglif írás c. kötetemben számolok be. 





veleméri Csinyálóház egy különleges szépségű őrségi szállás egy önálló épületben (2 háló, fürdőszoba, étkezőkonyha, 5 ágy, nagy terasz) szép természeti környezetben, patak és erdő között



A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház kertjében felállított Onogesius-szobor Hankó Péter szobrászművész alkotása


Az Onogesius, az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődő igényesek, mint Ön is,  aligha találnak jobbat a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóháznál, e jellegzetes őrségi szálláshelynél, mert írástörténész által működtetett Cserépmadár szállás és Csinyálóház Veleméren is csak egy van. Másutt meg mutatóba sincs. Igazán kár lenne haboznia, inkább hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot az őrségi szállás lefoglalása végett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése