Székesfehérvár mégis kulturális főváros lesz, csak nem Európáé, hanem a világé

Ellent kell mondanunk azoknak a "szakértőknek", akik mostanában hoztak egy magyar- és kultúraellenes döntést a mindannyiunk által csodált és szeretett koronázóvárosunk kulturális életéről. 
1. ábra. Ezt a színezüst kulcsdíszt egy székesfehérvári ötvös készítette nekem ajándékba vagy 10 évvel ezelőtt, egy előadásom meghallgatását követően, amelyben az énlakai "Egy isten" mondatjelről, a magyar hieroglif írás egyik nagyszerű és keresztény emlékéről beszéltem; van másik olyan városa is ennek a világnak, amelyben a polgári lakosságnak ugyanennyire fontos a kultúra?


Nem Brüsszel dönt arról, hogy Székesfehérvár jelképes kulturális főváros-e, vagy sem, hanem a város múltbeli és jelenlegi lakosságának a magyar és az egyetemes kultúra iránti rendíthetetlen elkötelezettsége meg áldozatkészsége. Az e téren elért kiválóságát Székesfehérvár könnyedén bizonyítja s ezáltal nem csak Európa, hanem a valódi kulturális értékekre büszke világ jelképes fővárosává válik. Legalább arra a két órára, ami alatt a világ legkorábbi írását Székesfehérvárott bemutatom (2. ábra), de inkább addig, amíg az 1. ábrán látható kedves ezüstékszer létezni fog. Mivel szeretettel óvjuk és vigyázunk rá, akár évezredekig is tanúsítani fogja ezt.2. ábra. A pénteki előadás plakátjaMint azt a sajtó megírta, csütörtökön kiderült, hogy Székesfehérvár nem jutott be az Európa kulturális fővárosa címért indult magyar városok versenyében a második fordulóba. A brüsszeli véleményt képviselő "szakértők", akik között két magyarországi is volt, hiányolták a filmből a szegényeket és a migránsokat, sokallták a keresztet, a templomokat, továbbá azt a hozzáállást is hibának tekintették, hogy erre a város értékként tekint. Az egyik bizottsági tag, egy belga politikus kifogásolta, hogy a pályázat alapját, identitását a görög, a római és a keresztény-zsidó kultúrkör határozza meg. Egy szakértő megjegyzést tett például a Tele Élettel! című imázsfilmre, a „fehér, keresztény Európa propagandafilmjének” nevezve azt. 

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere úgy látta: az értékelés hat szempontja a meghallgatás során egyáltalán nem érvényesült. A bizottsági tagok nem foglalkoztak a fenntarthatóság kérdésével, a beruházásokkal, Fehérvár kulturális intézményeivel, a tartalmi, művészeti koncepcióval. Alapvetően értékvita zajlott, ezért a polgármester - hozzátehetjük: joggal - sem a testületet, sem a meghallgatást nem tekinti szakértőinek.3. ábra. A magyar hieroglif írás néhány szó- és mondatjele a több évezredes európai kultúra emléke


A szakmai bizottság javaslatáról Balogh Zoltán miniszternek kell végleges döntést hoznia. A történtek kapcsán Cser-Palkovics András azt kéri majd a fehérvári közgyűléstől: jelezzék a szakminisztérium irányába, hogy elfogadhatatlannak tartják ezt az eljárást. 
– Nem az eredményt vitatjuk, hanem az eljárást. Ezért jeleztük, hogy mi hozzájárulunk a prezentációnk és az egész meghallgatás nyilvánosságra hozatalához – tette hozzá a polgármester.


4. ábra. A Magyar hieroglif írás az emberi kultúra egyik meghatározó csúcsteljesítményének, a világ legkorábbi írásának tankönyvszerű leírása, ha ezt az ősírást Székesfehérvárott mutathatom be, akkor az a város kultúra iránti elkötelezettségét is tanúsítja

Messzemenően egyetértünk a polgármester úr álláspontjával. Bár úgy véljük, hogy Székesfehérvár a legméltóbb lett volna erre a feladatra és címre, az is igaz, hogy bármelyik versenyző magyar város is megérdemli ezt a kitüntető lehetőséget, ha azonos szellemiséget képvisel. 
Azt azonban hozzá kell tennünk, hogy e megmérettetésen nem Székesfehérvár, hanem a "szakértőket" gúzsba kötő "polkorrekt" eljárás bukott meg. Európa és a "szakértők" örök szégyene, hogy hazug politikai elvek alapján alulértékelték a legderekabb magyar és egyúttal európai város kultúráját. 


5. ábra. Az énlakai unitárius templom rovásírásos mennyezetkazettája, amely vagy egy évtizede alkotásra ösztönözte a mi derék székesfehérvári ötvösünket Látjuk tehát, hogy egyetlen fehérvári ember (egy kedves ötvösleány) évekkel ezelőtti áldozatos cselekedetének felidézése is semmivé zúzza a brüsszeli dróton rángatott "szakértők" álságos véleményét. Ez a szép és kulturális emlékekkel teli város úgy érdemes a világ és Európa kulturális fővárosának címére, hogy közben szorosan kötődik nem csak a magyarság honfoglalás előtti kultúrájához (amelyet a rovásírás képvisel), hanem a nemzet keresztény történelméhez is (amelyet az énlakai templom mai felidézése jelent). Azt bizonyítja ez a szép ezüstékszer, hogy mindez a kulturális érzékenység és kultúra iránti áldozatkészség a fehérváriak lelkéből fakad, vérévé vált és beivódott a csontjainkba is. 
6. ábra. Az énlakai írásemlék jelentőségét az adja, hogy egymás mellett mutatja be a betűző székely írással és a szójeleket alkalmazó magyar hieroglif írással leírt Egy Isten mondatot, ami - a több más bizonyíték mellett - nyilvánvalóvá teszi mindenki előtt, hogy a magyarságnak valamikor volt egy szójeleket alkalmazó írása is
7. ábra. A szójelekből alkotott énlakai Egy Isten mondatjel felbontása (Egy + ős + ten)
Amennyiben a reménybeli utókor valamikor majd fel kívánja mérni, hogy az értelmiség legjobbjait az ókor óta izgató kérdés, az írás eredete milyen lépésekben tisztázódott, akkor talán valakinek az eszébe fog jutni, hogy Székesfehérvárott 2018-ban bejelentettük (be fogjuk jelenteni) és egy esti beszélgetéssel megünnepeltük (meg fogjuk ünnepelni) a magyar hieroglif írás felfedezését.  Nem lesz ez példa nélküli, mert a Fejér Szövetségnek hála már ismételten beszélgettünk erről a témáról. Felmutattuk a legkorábbi, kőkori írásjeleket, megértettük és esetenként el is olvastuk a legkorábbi írásemlékeket. Tisztáztuk, vagy inkább megsejtettük valamelyest a kőkor nyelvi viszonyait, az írás kialakulását sürgető valódi okokat és a szójelekből betűket kialakító akrofónia körülményeit, a távoli írásrendszerek rokonságának vizsgálati módszereit. Ha valaki erre kíváncsi az állandó rohanás közepette, akkor az egy kultúrtörténeti jelentőségű bejelentés részese lehet február 23-án.
Az utódaink, ha érdekel közülük bárkit is az írás eredete (amiben azért reménykedhetünk), akkor büszkék lehetnek majd rá: nem Párizs, London, vagy New York, netán Moszkva, Peking vagy Bécs az a város, ahol ezt a kérdést tisztázzuk, hanem az egyetemes kultúrát őrző kedves magyar város: Székesfehérvár.


S ugyan ki fog emlékezni akkor ezekre a "szakértőkre", akik most az európai kultúra elpusztításán serénykednek?


Varga Géza

A veleméri Cserépmadár szállás (egy igazi őrségi szállás) egyik fürdőszobájának részleteTovábbi cikkekA székely írás eredeztetéseA magyar írástörténet kutatását támogatja, ha nálam nyaral a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóházban, egy hiteles őrségi parasztházban 
veleméri Cserépmadár szállás kertjében, kávé mellett


Javaslom az olvasónak, hogy - amennyiben még nem tudja, hogy hol tölti el a nyaralásra szánt időt - akkor látogasson meg Veleméren és pihenjen nálam a Cserépmadár szállás és Csinyálóház nevű szálláson! Ez esetben módunk lenne néhány rovológiai tárgyú beszélgetést összekapcsolni az őrségi szálláson eltöltött hétvégével, vagy huzamosabb idejű nyaralással. Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn szempontok alapján keres magának őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet, akkor nálunk megfelelő terepet talál. Nyilvánvaló, hogy különleges élményben lehet része. Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődő igényesek csak itt és csak nálunk kaphatják meg ezt a legjobbaknak való szellemi csemegét. Volt szerencsém a milánói Boscolo-ban, egy ötcsillagos szállodában is eltölteni néhány napot és állíthatom, hogy az igen magas színvonalú kiszolgálásnak volt egy súlyos hibapontja: az alkalmazottak egy szót sem szóltak a magyar írástörténetről s a szállodai környezetben sem volt egyetlen rovásfelirat sem. Ha Ön ezt a nyaralási malőrt el szeretné kerülni, akkor - amennyiben javasolhatom - hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot!Egy jellegzetes szobabelső a veleméri Cserépmadár szálláson

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések