2018. április 24., kedd

Rovológia-és-kulinária


Azt írja egy étkezéstannal foglalkozó kötet, hogy napjainkra a kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ebben a cikkben annak nézünk utána, hogy miként is áll ez a kitágulás itt az Őrségben és mi erről a jelen sorok rovológus szerzőjének és másoknak a véleménye. 




1. ábra. A veleméri Cserépmadár szállás konyhája


Mi köze az írástörténetnek a kulináriához?

Nos, bevallhatjuk, hogy első pillantásra nem sok bizonyítható köze van egymáshoz ennek a két dolognak. 

Mindössze egy halovány sejtésre hivatkozhatunk így kezdetben, miszerint a magyar írástörténet szeretete mintha nem járna együtt a fenti értelemben vett kulináris tágulással, amelyikre talán nincs is olyan égető szükségünk. Vagyis aki úgy születik, hogy utálja a toroskáposztát, az talán a rovásírást sem szereti. Azt is sejtjük egyúttal, hogy a kulináris tágulók nem is nagyon ismerik a magyar írástörténetet. Sőt, némelyiküknek esetleg kifejezetten fel is állhat a szőr a hátán pl. a rovásírás, vagy a magyar hieroglif írás kifejezések hallatán. De ez a cikk elején csak egy bizonyítatlan előítélet a részünkről, a kedves olvasó kiinduló hipotézisként nyugodtan maradjon meg abban a hitében, hogy a mislencsillag-hívők között is lehet rendes ember. 

A szerző maga is meglepődött e cikk írása közben, hogy a fejezetcímben említett két dolog között van egy lényeges és törvényszerű összefüggés. 




2. A veleméri Csinyálóház teraszán díjmentes jázmin (egészen pontosan: jezsáman) illat és madárcsicsergés jár a reggelihez

A cikkhez elsősorban az Őrségben beszerzett tapasztalatainkat használjuk fel. 

A legfontosabb véleményforrást a veleméri Cserépmadár szállás konyhájában és a portán lévő Sindümúzeumban megfordult vendégekkel való beszélgetések képezik. A tárlatvezetés során rendszerint megkérdezem a látogatót, hogy mit dolgozik és megbeszéljük a megbeszélendőket. 

Valamelyik kedves szállóvendégünk, aki egy ételcsomag-küldő cég tulajdonosa volt, az 1. ábrán látható konyhában készített egy kitűnő tojásos nokedlit. Mosolyogva mondta, hogy a szakácsai nem jártak jól vele, mert ő is tud főzni, ezért aztán ellenőrizni is tudja őket. Megkínált a tojásos nokedlijével, ezért eskü alatt mondhatom, hogy érdemes volt ezt a konyhát helyreállítani (a házat le akarták bontani) és a konyhát berendezni. Ha ilyen és hasonló remekművek születhetnek ebben a konyhában, akkor nem éltünk hiába.

Pedig mennyi küzdelem, munka és mozgósított anyagi erő áll a konyha helyreállítása mögött! Csak a bútorok tervezése beletelt vagy két hetembe. S azután jött az asztalosok versenyeztetése és kiválasztása, a bútorok beszerelése stb. Menet közben (de még idejében) kiderült, hogy a sarokszekrényt túl nagyra rajzoltam, nem férne be az ajtón. Ezért aztán a sarkából még idejében levett az asztalos. Rágondolni is rossz, mi történt volna, ha az ajtót kell kivenni a szekrény becipelése érdekében!

Szóval az a tojásos nokedli és a többi finom étel, ami itt készült azóta, megérte a munkát és az idegeskedést. De ne gondolja bárki, hogy a tojásos nokedli egyszerű étel, amiről beszélni is kár! Néha az egyszerű azonos a mennyeivel és ez igaz a tojásos galuskára is. 

Egy másik vendégünk, aki Richard Burton és Elizabeth Taylor szakácsa volt a nyugdíjba vonulásáig, elmondta, hogy ez a két ismert színész - ha el akarta kápráztatni a vendégeit valami különleges finomsággal - akkor tojásos nokedlit, vagy valami hasonlóképpen egyszerű, de felülmúlhatatlan élményt kínáló magyar ételt csináltatott vele. Majd hozzátette, hogy ő a világ számos pontján dolgozott az életében, de az a meggyőződése, hogy a magyar konyhának sehol sincs párja. Amivel messzemenően egyet lehet érteni. Ennek a magyar konyhaművészetnek azonban helyre kell állítani és fent kell tartani a műhelyeit!

Nos, ilyen konyhaművészeti alkotóműhelyt talál nálunk is a kedves vendég, ha a nyári szabadságát itt tölti. Kipróbálhatja, milyen egy veleméri tojásos nokedli (gulyásleves, töltött káposzta stb.), ha ebben a környezetben készül! Az Őrségben ugyanis napjainkig a magyaros módi volt divatban. A kulinárisan tágulók csak a közelmúltban tették be a lábukat az Őrségbe az őriszentpéteri Pajta bisztro megteremtésével. Amilyen érdekes az épület, annyira szórnak a neten olvasható értékelései: 



3. ábra. A veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóház kertjében lévő Lugasvég a reggelizés és a délutáni beszélgetések terepe


Bisztro a zöldben

Kíváncsiak voltunk a környék első nem hagyományos étkező helyére. A bisztro megnevezéshez igazodva két-két féle előétel, leves és desszert kapható, valamint három féle főétel. Az adagok elegek egy könnyű ebédre. A személyzet kedves, a kiszolgálás gyors. Az étel finom volt.


Nem értek néhány értékelést ...
  
Aki értékelést ír a tripadvisorra, az ismerős az interneten. Ha beül egy étterembe, megnézi előre az étlapot. Rövid az étlap? Rövid. Hála istennek. Én is szeretem a sokféle mindennel töltött, grill és rántott csirkemellet mind a tizenöt változatban és a tejfeles lángost is a Flórián téren de ide nem ezért jöttem.

Van vega főétel? Nincs, de ez az étlapról látszik, sajnos aki vega az itt nem fogja jól érezni magát.

Drága? Nem olcsó, de mi a drága? A környékhez képest az, az össz élményhez képest egyáltalán nem.

Az ételekről. A kacsamáj előételként, ezekkel a gyümölcsökkel együtt zseniális volt. A sárgaborsókrémleves finom, de messze nem ért fel a kacsamájhoz. A konfitált császárhús pont olyan puha volt amilyennek vártam és a köretként tálalt paradicsomos káposzta amilyen furcsán hangzott, pont olyan telitalálat. A desszert mascarponés-karamellhabos citromtorta méltó befejezés volt.

Kiszolgálás? Kedves, szimpatikus fiatal hölgy, az ételekre (szombat este) sem kellett sokat várni.

Összességében kiváló este volt, ha erre járunk biztosan visszatérünk.




4. ábra. Az őrségi sült hekk pontosan olyan kitűnő étel, mint a balatoni sült hekk



Hétrétország étterme
  
Az ételek fantasztikusak voltak, csak az adag nekünk férfiaknak nem túl nagy ... így a kis adag ízletes lencsekrémleves után, roston sült csirkemellet ettem sárgarépa alapú szósszal és bulgurral, nagyon finom ízek voltak. A desszert pohárban érkezett ... a kínálatban szereplő mindkét desszert tálalásban szinte egyforma volt. A kávé viszont gyenge volt, lehet érdemes lenne egy jobb minőségű kávét tartani. A szerviz finoman fogalmazva "nagyon egyszerű" volt ..., ezen még lehetne javítani. Az árakat kissé magasnak találtam, ahhoz képest amit kaptam. A környezet viszont kárpótol a gyenge pontok miatt, az csodálatos! Ha arra járok teszek még egy próbát!


Nekem nagyon idegen

Van egy hely ahová soha nem fogok többet menni! Nekem nem odavaló a street food legyen egy nagyvárosban. Sivár választék, sokat kellett várni, igénytelen felszolgálás. Senkinek nem javaslom.


Őriszentpéter, Templomszer


Gyönyörű környezetben, különleges ételek. Ízléses tálalás, nagyon kedves kiszolgálás. A legjobb ételek amiket valaha kóstoltunk. Az egyetlen negatívum, hogy kevés a választék. Ha nem csak 2 fajta főétel lett volna, vacsorázni is visszatértünk volna. Nagyon jól éreztük magunkat. Csak ajánlani tudom mindenkinek.



5. ábra. Egy kis őrségi étterem terasza



Izgalmas épületben kozmopolita ételek

Régi őrségi téglaépületeket alakítottak át és egészítettek ki főleg fából készült épületrészekkel modern és szép étteremmé. Az Őrségben illik, sőt talán kötelező is tájjellegűt építeni, de erről az épületről nehéz eldönteni, hogy tájjellegű-e. Miközben a minimal art szele csapja meg a betérőt, azt is konstatálja, hogy a porta régi épületeit a legnagyobb tisztelettel tartotta meg és használta fel az Őrségben élő és alkotó U Nagy Gábor építész. A zseniális építészeti terv azt eredményezte, hogy az asztalunk egyik oldala egy üvegfal, amelyen keresztül egy tágas és szelíd őrségi völgyet csodálhatunk meg. Az egyszerű és mégis lenyűgöző hatás alól aligha vonhatja ki magát bárki is. Az ételekkel már könnyebb dolgunk van, amikor azt akarjuk eldönteni, hogy őrségi-e, vagy sem. Egyértelműen és tudatosan nem az. Nagy műgonddal és hozzáértéssel, a szakmai fogások magas fokú ismeretében lelkiismeretesen elkészített internacionális semmitmondást kapunk a tányérunkra. Miután megettem, az volt az érzésem, hogy finom és felesleges előételek során estem csak túl, de az igazi élmény, a gulyásleves végleg elmaradt. Az étlap rövid, ezért minden étel érezhetően friss és ebből egyenesen következően jóízű is. A magyar ételeket megvető sznobok bizonyára rajonganak érte, mert nagyon külföldiesen van ez az étkezés előadva. Hasonlót lehet enni minden jobb város vájt ízlelésű éttermében. Nekem ez mégis (vagy éppen ezért) csalódást okozott. Úgy gondolom ugyanis, hogy a magyar konyha a világ legjobb konyhája, amit nem lehet megunni s amitől a turista-járta Őrségben nem illik tudatosan elhatárolódni. De ez csak egy eszmei kérdés, ami nem kötelező egy étteremre sem. Vendégként mégis úgy vélem, az ételnek is tájjellegűnek kellene lennie és a távoli tájakról ide tévedőnek az Őrség ízeit kellene kínálni. Másrészt azt is el kell ismernem, hogy tájjellegű étterem van elég a környéken s az ide látogató vastagpénztárcájúakat valami mással könnyebb megvágni. Az étterem ennek megfelelően valamelyest drágább is, mint a környezet éttermei, de ez megbocsátható, mert az épület valóban különleges élményt nyújt. Mit mondhatnék azoknak, akik éttermet keresnek az Őrségben? Nyugodtan térjenek be a Pajtába és kóstolják meg a főztjüket, mert biztosan friss és jóízű lesz. Emlékezni fognak rá.



6/a. ábra. Rotyog a gulyásleves, a több évezredes, folyamatos megujúlásra képes, főzésre alapozott konyhakultúránk bizonyítéka



6/b. ábra. Ugyanaz palóclevessel és csíkozott füsttel


Hozzáteszem

Mit lehet a fentiekhez hozzátenni? Voltam nemrég egy hétig Olaszországban és egész úton szenvedtem a levesnélküliségtől, meg a főzeléknélküliségtől. Ilyenkor érzi át a vándor a magyar konyhakultúra fantasztikus magasságait, amikor a hazától távoli éttermekben végigszenvedi azok ételeit, akiknek még nem sikerült elérni a tökélyt ezen a szakterületen. Alig vártam, hogy hazajöhessek és minden nap ehessek igazi magyar leveseket. Mert ez a környezet és ez az étrend való egy magyar rovológusnak.

Úgy gondolom, hogy a leves a konyhaművészet csúcsa. Ez abból is nyilvánvaló, hogy évezredeken át rendszeresen használt konyhai edények kellenek hozzá. Azaz kulturálatlan, vagy újgazdag népnél nem alakulhat ki igazi levesművészet. Az újgazdag hiába veszi meg a legjobb edényeket, ha nem tud és nem akar levest főzni, mert a szendvicsről szólt az egész élete. Más a helyzet a magyaroknál. Őseinknek, a hunoknak - mint tudjuk - egyik jellemző leletük az üst és feltételezik, hogy abban az áldozati szertartás keretében főztek is valamit. Van esély arra, hogy a szakács maga a táltos volt, vagyis a szakácsot évezredeken keresztül szent embernek tekintették. S az üstben ez a szent ember feltehetően nem hamburgert készített, hanem valami finom birkagulyást. 

Vagy itt van az ellenpélda is: az amerikaiak azért esznek állandóan két szelet kenyér között valami húsfélét, mert az erdőben kóborló  és időnként éhenhaló pionírjaiknak ez volt a kézenfekvő. Lőttek egy őzet, az erdőben a tűz felett megsütötték és két szelet kenyér között megették. Nem kellett hozzá asztal se, meg kés-villa se. Ez aztán nemzeti szokássá rögzült az USA-ban és talán évezredek sem lesznek elegendőek a civilizált amerikai konyha- és étkezési kultúra kialakításához.

S hogy milyen sokféleképpen lehet értékelni például a számomra legfontosabbat, a leveseket, azt egy koreai vendégemmel folytatott beszélgetésben derült ki. Tudtam, hogy a leves keleti találmány és a sztyeppéről hoztuk a Kárpát-medencébe. Ezért amikor egy koreai vendéghez volt szerencsém, aki jól beszélt magyarul, szóba hoztam a leveseket. Meglepett a véleménye, mert azt mondta, hogy a leves a szegénységgel párosul, ugyanis kevés és olcsó alapanyagból is készülhet, ezért olcsón lehet vele jóllakni. 

Ezt az érvelést nem sikerült igazán átéreznem. Az ezerszer áldott magyar Alföldön születvén és nevelkedvén, sohasem tudtam megismerni az éhezést. Még a Rákosi érában is minden évben vágtunk disznót és elfogyasztottunk vagy 200 csirkét. A levest nem azért ettük mellé, mert el kellett valamivel verni az éhségünket, hanem mert édesanyám szeretett bennünket és a magyar szokásoknak megfelelően élménnyé kívánta tenni az étkezést.

Lehet, hogy olcsó a leves, de ez egyrészt nem hátrány, másrészt a levesnek nem ez a lényege. A leves kínálja az igazi lehetőséget a konyhaművészetre, mert benne lehet a legjobb ízharmóniát megteremteni a különféle alapanyagok felhasználásával. Száraz, sült ételekkel nem lehet ugyanazt az élményt felidézni. S ha a magyar konyha lehetőséget ad a sült és a főtt ételek ezerféle variációjára, akkor érthető, hogy miért nem jutott az eszembe a szeretett haza elhagyása. Meggondolatlan az, aki a mi felső fokon kulturált viszonyaink közül egy (kulinárisan) civilizálatlan világba távozik.  Ráadásul a rovásírás is a mi írásunk, ezt csak mi ismerjük.

S amikor az utóbbi sort leírtam, akkor értettem meg, mi a köze egymáshoz a rovológiának és a magyar kulináriának. Mindegyikhez több évezredes kultúrnemzeti lét szükségeltetik.










A csempeszkopácsi templom, amelynek két csodaszép és tanulságos rovológiai nevezetessége is megtekinthető



A csempeszkopácsi templom kapubélletének Isten országa olvasatú hieroglifikus mondatjele



Az általunk javasolt őrségi szálláson a magyar hieroglif írásról is folytathat eszmecserét, nem is beszélve a Sindümúzeum díjtalan meglátogatásáról az itt eltöltött nyaralás alkalmával. Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn skeresőkulcsok mentén keres magának egy őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet az írástudomány és a szép táj mellé, akkor mi tudjuk ajánlani a legkedvezőbb megoldást! Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődő aligha találnak jobbat a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóháznál, e jellegzetes őrségi szálláshelynél, mert írástörténész által működtetett Cserépmadár szállás és Csinyálóház Veleméren is csak egy van. Igazán kár lenne haboznia, inkább hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot a rovológus által vezetett őrségi szállás lefoglalása végett!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése