2018. szeptember 4., kedd

Kaukázusi avar világmodell magyar hieroglifákból

Bárdosi Ferenctől kaptam egy körlevelet, amelyben néhány kaukázusi avar írásemléket ajánlott a baráti, kutatói kör figyelmébe. Ezek közül egy világmodell két változata volt kapcsolatban a magyar hieroglif írással. Közülük az egyiket mutatom be ebben a cikkben (1. ábra).


1/a. ábra. Kaukázusi avar világmodell (régi, népi szimbólum, sziklarajz egy avar hegyen), közepén a svasztika a székely írás négy "j" betűjének (a magyar hieroglif írás "folyó" jelének) megfelelőjéből lett összeállítva



1/b. ábra. Egy veleméri festett láda világmodellje az Éden egy forrásból fakadó négy szent folyójának ábrázolásával



1/c. ábra. Perui La Tolita világmodell az Éden egy központi forrásból induló négy szent folyójának ábrázolásával


A világmodell műfaja a neolitikumban alakult ki és már a kőkorban elterjedt Eurázsiában és Amerikában is. Különösnek tűnő jellemzője ezeknek a világmodelleknek, hogy első pillantásra a székely írás jeleiből vannak összeállítva. Valójában a székely írás alakult ki a kőkori világmodellek hieroglifáiból - de ez csak megfogalmazás kérdése. 

A székely betűk akrofóniájának rekonstrukcióját a 90-es években elvégeztük és a Magyar hieroglif írás c. kötetben közre is adtuk, vagyis ezt a kaukázusi avar világmodellt el tudjuk olvasni, meg lehet érteni. Az olvasatot azonban csak a magyar jelek segítségével adhatjuk meg, hiszen nem ismert, hogy a kaukázusi avarok miképpen olvasták ki a feltehetően hun eredetű jeleiket. Mindössze remélni lehet, hogy ilyen avar olvasatra, vagy értelmezésre egyszer mód nyílik - ami kitűnő ellenőrzési lehetőséget biztosítana a magyar írástani feltételezésekhez.  



2/a. ábra. A kaukázusi avar világmodell sarok ten "sarokisten" mondatjele a hegy csúcsán lévő istent ábrázolja




2/b. ábra. Ob-vidéki istenábrázolás Pjotrovszkij nyomán, az isten az eget tartó Ten jel alakját veszi magára



2/c. ábra. A tusnádi Vártető sziklájába vésett sarokisten mondatjel csak egyetlen ős szójelben tér el a fenti avar mondatjeltől, jobbra lent a székely írás "s" (sarok), "ős" és "Ten" jelei




3/a. ábra. A kaukázusi avar világmodell "eget tartó folyó" ábrázolási konvenciójának olvasata: nagy Jó (mai magyarsággal: Nagyságos folyó)



3/b. ábra. A magyarszombatfai tál világmodellje is tartalmazza az "eget tartó folyó" ábrázolási konvenció egyik változatát, de ebben a folyót a függőleges hullámvonal (a Tejút jelképe) képviseli, ez az ábrázolási konvenció a székely írás "g" (ég) jelének képszerkezetével rokon (a jobbra lent lévő felsorolásban a második)




4. ábra. A kaukázusi avar hieroglifa (balra) és a székely írás "j" betűje (jobbra)






veleméri Cserépmadár szállás kertjében, kávé mellett


További blogbejegyzések

Javaslom az olvasónak, hogy - amennyiben még nem tudja, hogy hol tölti el a nyaralásra szánt időt - akkor látogasson meg Veleméren és pihenjen nálam a Cserépmadár szállás és Csinyálóház nevű szálláson! Ez esetben módunk lenne néhány rovológiai tárgyú beszélgetést összekapcsolni az őrségi szálláson eltöltött hétvégével, vagy huzamosabb idejű nyaralással. Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn szempontok alapján keres magának őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet, akkor nálunk megfelelő terepet talál. Nyilvánvaló, hogy különleges élményben lehet része. Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődő igényesek csak itt és csak nálunk kaphatják meg ezt a legjobbaknak való szellemi csemegét. Volt szerencsém a milánói Boscolo-ban, egy ötcsillagos szállodában is eltölteni néhány napot és állíthatom, hogy az igen magas színvonalú kiszolgálásnak volt egy súlyos hibapontja: az alkalmazottak egy szót sem szóltak a magyar írástörténetről s a szállodai környezetben sem volt egyetlen rovásfelirat sem. Ha Ön ezt a nyaralási malőrt el szeretné kerülni, akkor - amennyiben javasolhatom - hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése