2019. március 1., péntek

Seattle: "Várnak ránk a pezsgős vacsorák"

Orbán Viktor miniszterelnök napjainkban fogalmazta meg a legújabb gazdasági irányelvet: olyan magyar vállalkozásokra van szükség, amelyek külföldről szép hazánkba szivattyúzzák a pénzt. E cikkben egy magyar informatikai startup második lépéséről számolunk be (az első lépésről, a megalakulásról és a fokvárosi kísérleti bevezetésről már korábban is írtunk). Ez az USA-ban bejegyzett vállalkozás éppen ezt a rendkívül rokonszenves kormányzati célkitűzést fogja megvalósítani a szeretett haza mielőbbi felvirágoztatása érdekében. A Feastfox nevű céget alapító atyák hamarabb álltak neki a munkának, mint ahogy az iránymutatás elhangzott, mert az igazán nagy gondolatok egyszerűek, ezért többen is megfogalmazhatják ugyanazt a célt. 




1. ábra. Bill Gates szülővárosát fogja meghódítani a magyar szoftver


A kedvezményes éttermi foglalásokat mobiltelefon segítségével megvalósító szoftvert tavaly kísérleti jelleggel Fokvárosban vezették be s az egy éves próba mutatói lenyűgözőek voltak: minden hónapban 40%-kal több vendéget ültettek az asztalhoz, mint az előzőben. Ezzel az elképesztő teljesítménnyel minden konkurrensüket maguk mögé utasították, ezért reményekkel tele nézhetnek a jövőbe. Az eddigi sikereiket annak köszönhetik, hogy mindig olyan szervezési konstrukciót alkalmaztak, amelynek segítségével sokkal kevesebb költséggel és nagyobb hatékonysággal tudják elérni az eredményeiket, azaz mert tehetségesebbek  és motiváltabbak másoknál. Mint kés a vajban, úgy hatolnak előre, pusztán a szellemi kapacitásra és a munkaszeretetre alapozva. Ma is 10-12 órát dolgoznak a szoftverfejlesztők s ez várható holnap is, meg holnapután is. Ez egyébként már vagy kétszáz éve ismert jellemzője az USA-ban munkát vállaló magyaroknak s a hagyomány - a jelek szerint - kötelez. 

A fejlesztők a fokvárosi sikert kívánják megismételni az amerikai városokban, elsőként Seattle-ben. Azért választották ezt a várost, mert az új, amerikai környezetben ez egy áttekinthető, vállalható nagyságrendet képvisel. Mellesleg sok rokonszenves vonása is van Seattle-nek, például ez a legiskolázottabb amerikai város. Olyan emberek születtek itt, mint Bill Gates és Jimmy Hendrix. Rokonszenves az is, hogy a város a magyarság egy igen távoli rokonának, a legutolsó amerikai indián törzsfőnöknek a nevét viseli, miközben az amerikai indiánok népi jelkészlete közeli rokona a magyar hieroglif írásnak. Legyen ez a kevéssé ismert kulturális kapcsolat jó előjele a gazdaságinak!

Amint az egy kezdő vállalkozás esetén természetes, a sok munka még nem termel nyereséget, a fejlesztés jórészt a befektetők által biztosított összegből folyik. Ez azt jelenti aprópénzre váltva, hogy már a pénzszivattyú üzemszerű beindulása előtt is öt budapesten dolgozó magyar szoftveres kapja a fizetését Amerikából.  A tervek szerint ebből a magból egy szoftverfejlesztő vállalat nő ki, amelyik valóra váltja a munkában részt vállalók és a miniszterelnök álmait.

A magam részéről e terv megvalósításához egy szerény ötlettel járulnék hozzá: javaslom, hogy a vállalkozásnak legyen saját himnusza s e célra alkalmasnak gondolom a 3+2 együttes Kicsiny falum ... kezdetű nótáját, vagy annak amerikanizált változatát. E dalban ugyanis sajátosan magyar hangulattal körítve elhangzik a rokonszenves "várnak ránk a pezsgős vacsorák" gondolat, amitől e zengemény joggal aspirálhat a Feastfox himnusza címre. A dolognak persze sok (szerzői jogot érintő, nyelvi, anyagi és egyéb) akadálya is van, de ezek talán leküzdhetőek - ha az ehhez kedvet érző tehetséges magyarok segítenek (a szoftverfejlesztők telefonszáma a szerkesztőségben).


Irodalom

Két magyar Dél-Afrikában csinál amerikai startupot, az UBER első befektetője is bízik bennük (Forbes)

Budapesten és Fokvárosban fejleszt étteremajánló mobilalkalmazást Amerikának egy startup

Javasolt vállalati himnusz: Kicsiny falum, hol születtem én (3+2 video)  

Indián-magyar jelpárhuzamokkal foglalkozó cikkek





Pléh Csárda, ahol a legnagyobb adagokat adják már 29 éve | PANÍR ALATT (video)


Feasfox intro

Feastfox, az app, amely megkönnyíti a spontán étkezést

facebook /feastfox/ 

SA étkezési Feastfox hálók 175 000 dollárt szereztek a Szilícium-völgy befektetőiből









A veleméri Csinyálóház egy különleges őrségi szállás (két háló, fürdőszoba, étkezőkonyha, 5 ágy, nagy terasz)  a kertjében lévő tóka tündérrózsái és a levelein napozó békák érdekes látnivalót kínálnak öregnek és fiatalnak 


További blogbejegyzések

A veleméri Szentháromság-templom, amelynek két rovológiai nevezetessége is megtekinthető


Ha Ön, kedves olvasó eddig eljutott a cikk olvasásával, akkor megérdemel egy kis ajándékot, egy különleges nyaralási ötletet.  Elfogadna olyan ajánlatot, amiben nem csak őrségi szállás, hanem némi kulturális csemege is van, ami nem kerül túl sokba? Akkor megtalálta! Ajánljuk magunkat! Ez persze nem mentes minden önérdektől, viszont kétségtelenül egyedi. Az általunk javasolt őrségi szálláson a magyar hieroglif írásról is folytathat eszmecserét, nem is beszélve a Sindümúzeum díjtalan meglátogatásáról az itt eltöltött nyaralás alkalmával. S mindez (a beszélgetés és a Sindümúzeum is) teljesen díjtalan. 


Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn keresőkulcsok mentén keres magának egy őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet az írástudomány és a szép táj mellé, akkor mi tudjuk ajánlani a legkedvezőbb megoldást! 

Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődő igényesek, mint Ön is,  aligha találnak jobbat a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóháznál, e jellegzetes őrségi szálláshelynél, mert írástörténész által működtetett Cserépmadár szállás és Csinyálóház Veleméren is csak egy van. Igazán kár lenne haboznia, inkább hívja a 06(20)534-2780-as telefonszámot a rovológus által vezetett őrségi szállás lefoglalása végett!



A veleméri Csinyálóház (egy különleges őrségi szállás) mellett várja a felújítást a százhúsz éves pajta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése