2024. január 22., hétfő

Keszthely Fenékpuszta prelangobárd fibulája magyar hieroglifikus mondattal

Az 1. ábrán látható fibulát Dobos Alpár mutatja be a Gepidic finds from Căpuşu Mare (Cluj county) című cikkében. Az úgynevezett prelangobárd korszakba keltezett pannon műhely V-VI. századi terméke. 

A rajta lévő jelek azonban a magyar hieroglif írás jelei.

A Dunántúlra a rómaiak évszázadon keresztül telepítettek be magyarul beszélő hunokat a limes védelmére. Hieroglifikus nyelvemlékeik, például a 7500 éves szentgyörgyvölgyi tehénszobor jeleinek tanúsága szerint ugyanott a neolitikum óta kimutatható a magyar hieroglif írást használó őslakosság. Ez jellemző a tordos-vincsa kultúrára, a cucuteni kultúrára és a szkítákra is. Az időnként megtelepedő, vagy átvonuló germánok mindenkor kisebbséget alkottak a magyarul, vagy magyarral rokon nyelvet beszélő alaplakossághoz képest. Ráadásul Attila hun uralkodó birodalmában és az azt követő időszakban hunok vezették a különféle germán népcsoportokat. A magyar krónikák szerint a nagy hun uralkodó halála után kibontakozó belháborúban egymással viaskodó népcsoportokat a fiai irányították. Ez teszi érthetővé, hogy a germán jellegűnek minősített leleteken miért találunk hun hieroglifákkal írt magyar mondatokat egész Európában. A hun stílus kiválasztása ma azért okoz nehézséget, mert a hunok az ötvöseikkel és a kovácsaikkal egyetemben olvasztották a birodalmukba a hódoltatott népeket. Ennek következtében  a germán stílusú tárgyak is hun jellegűekké váltak, például a hun hieroglifák (a hun ősvallási jelmondatok) átvételével.



1. ábra.  Prelangobárd fibula Keszthely Fenékpusztáról az Urunk a ragyogó, ragyogó ősi magas kő mondattal (Dobos Alpár nyomán) 


Az 1. ábra jobb szélén lentről felfele a hun hieroglifák székely megfelelői sorakoznak: "s" (sar "sarok, úr"), "r" (ragyogó), ős, "m" (magas), "harmadik k" ().


Irodalom 

Dobos Alpár: Gepidic finds from Căpuşu Mare (Cluj county) (academia.edu)

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.

Varga Géza: A 7500 éves szentgyörgyvölgyi tehénszobor magyar hieroglifái


Varga Géza






Attila Róma elfoglalására induló csapatai az Őrségen keresztül jutottak el Itáliába. Ha Ön is oda készül, akkor tarthat egy pihenőt jövet is, meg menet is Veleméren, a Cserépmadár szállás és Csinyálóház kényelmes és szép lakosztályaiban! Nálunk akkor is megszállhat, ha az esze ágában sincs továbbmenni. Ami tökéletesen érthető lesz, hiszen aligha van jobb hely Velemérnél és Magyarországnál. Attila is visszafordult ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése