2020. október 4., vasárnap

Hun fémtükrök a hieroglifikus "Lyukó a ragyogó Nap" mondattal

A hunok használták a székely írás elődjét, az elmúlt évtizedekben felfedezett magyar hieroglif írást. Régészeti leleteiken lépten-nyomon olyan rövid szövegekbe botlunk, amelyek világosan dokumentálják a hun-magyar etnokulturális azonosságot. Ilyen az 1. ábrán bemutatott két hun fémtükör hátoldalának rajza is, amelyeken a jól felismerhető napábrázolás közepébe a székely írás "kis r" betűjének szójel-előzményét, a Rá/ragyogó hieroglifát tették hun eleink. 

E párhuzamok "persze" nem ütik meg az akadémikus "tudomány" ingerküszöbét. Ők könyvtárnyi dolgozatot írtak már a hun-magyar azonosság, vagy nem azonosság tárgykörében. Ám - szakmai és etikai hiányosságaik miatt - nem használják fel a létező hun nyelvemlékeket, amelyek pedig egyedül alkalmasak a nyelvre vonatkozó kérdés eldöntésére.



1/a. ábra. Hun fémtükör hátoldalának rajza a hieroglifikus Ragyogó Nap, vagy inkább a Lyukó a ragyogó Nap mondattal 



1/b. ábra. Hun fémtükör hátoldalának fényképe a hieroglifikus Ragyogó Nap, vagy inkább a Lyukó a ragyogó Nap mondattal 


A fémtükrök hátoldalán lévő jelmontázs összetevői (a Nap és a Rá/ragyogó hieroglifa) egy széles körben ismert nemzetközi jelszótár elemei. 

A sugaras Nap hieroglifa olyannyira képszerű, hogy az azonosítása, sőt a sumér Naab "isten, naplemente, napfelkelte" segítségével a hangzósítása (elolvasása) is kézenfekvő. Ezt a hangalakot támasztja alá a japán Nippon "Nap hon" név is, amely arra utal, hogy Eurázsiában általánosan el volt terjedve a Nap és a napisten magyarral megegyző, vagy ahhoz hasonló Nap, Naab, Nip megnevezése, amelynek általánosan használt hieroflifája is volt. Ezt a Nap szójelet látjuk a hun tükrök hátoldalán.

Az ábrázolás középpontjában lévő vonal (a Rá/ragyogó szójel) szintén azonosítható a nemzetközi párhuzamok segítségével (3. ábra). Ez a jelforma egy ismert formai változás végterméke, amelynek során Rá napisten hieroglifájából "r" betű lett. A ritkábban használt (körbe zárt pont alakú) szójelből a mindennapi alkalmazás céljára elő kellett állítani egy gyorsan használható és a rovástechnológia számára is megfelelő változatot (a székely "kis r" betűt). A párhuzamok alapján a székely betűírás kialakulásának folyamata a Kr. e. évezredekben is lezajlódhatott. Nyilván sokáig, akár évezredekig is tartott az az "átmeneti" időszak, amikor a szótagjelet esetenként az "r" hang jelölésére is alkalmazták.




2/a. ábra. Hettita (újabban luviai) "Nap" hieroglifa sugarakkal



2/b. ábra. Czibor Imre alsópáhoki fazekasmester régiről másolt edényének sugaras napjelképe (a jelmontázs teljes olvasata: Nagyságos Lyukó a Nap)


2/c. ábra. A sumér Naab "isten, napfelkelte, naplemente" (Labat/129) egy sugaras napábrázolás




3/a. ábra. A hettita (újabban luviai) hieroglif írás ra szótagjele Gelb nyomán




3/b. ábra. A Gizella-kincs avar eredetű turulos fibulájának Rá/ragyogó szójele



3/c. ábra. A székely írás "kis r" betűje a ferences jelsorból



A hettita (újabban luviainak nevezett) hieroglif írás 20 jele a jelformák alapján rokonítható a székely írás jeleivel. Ezek közül 12 esetben szemantikai kapcsolat is kimutatható, mint például a hettita (luviai) ra szótagjel és a székely írás "kis r" betűje esetében is (3/a. és 3/c. ábra). Ez azt jelenti, hogy az 1-3. ábrákon felmérhető írástani összefüggések rendszerszerűek. Ebből következően a hettita (luviai) és székely jelekből kiindulva feltárható a hun és avar hieroglifák hangalakja és jelentése.  




Irodalom





Varga Géza: A Gizella kincs turulos fibulájának hieroglifikus szövegei




Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!


1 megjegyzés:

  1. Kálmán Pap: Mi van Varga elvtárs, még él? Nem haltak ki a rettentő, iszonyatos halálos vírusborzalomban? Vigyázzon, a Pataki nevű táltos alig élte túl!

    Géza Varga: Köszönöm az aggódást! Megpróbálok életben maradni még egy darabig. A kilátásaink végleges és gyökeres megváltozására (az örök életre) talán nem számíthatunk, ám a szájmaszkot hordom, ha kell és néha kezet is mosok, a találkozásokat pedig a minimálisra szorítom. S van még egy további, egyedi érvem is. Ha bevisznek a kórházba, akkor az éjjeliszekrényemre oda fogok tenni egy példányt a Magyar hieroglif írás c. kötetemből. Az orvosoknak pedig megmondom, hogy ez segíti az ő munkájukat, mert ez a kötet tesz engem halhatatlanná.

    VálaszTörlés