2020. március 30., hétfő

Ezüstgyűrű az Aranka partjáról a "Dana ős földje" mondattal

Csonti Istvántól kaptam az alább látható ezüstgyűrű fényképét. A gyűrűt a folyó menti szántóföldek fémkeresővel történő áttekintése során találta. Árpád kori lehet és a magyar hieroglif írás jelei olvashatók rajta (1. ábra). 



1. ábra. Ezüstgyűrű az Aranka partjáról a Dana ős földje olvasatú világmodellel


A pecsétlapján egy felülnézeti világmodellt látunk. Ezek közepén szabály szerint az Isten nevének, vagy jelzőjének kell szerepelnie. Esetünkben a kereszt alakú Dana hieroglifa valóban az Isten neve az Erdélyben használatos Dana verjen meg! mondásban. További szabály, hogy a világmodell sarkain az égbe vezető út jele jelenjen meg, amit ezen a világmodellen az "us" (ős) hieroglifa teljesít (2. ábra). Ez a székely szójel a Tejút hasadékát és a benne kelő napistent jelképezi és ábrázolja (az Isten jelképe az ős hieroglifa közepén lévő függőleges egyenes, a szár "úr" szójel). 



2. ábra. Az Aranka parti ős hieroglifa, benne a nem hangzó függőleges egyenes alakú szár "úr" szójellel (balra) és a székely írás "us" (ős) szójele az énlakai mondatjelből (jobbra)





3. ábra. Balról jobbra: a székely írás "f" (Föld)  és "d" (Dana) jele



Az ezüstgyűrű felülnézeti világmodelljének olvasata Dana ős földje.  Az eddig elolvasott hieroglifikus írásemlékek gyakran említik valamely isten földjét, vagy országát. Ilyen például az Árpád korból származó karcagi csatkarika. Ez nem az itt tárgyalthoz hasonló ősi formában (a világmodellek szabálya szerint) adja elő a mondanivalót rögzítő jeleket, hanem egy modernebb körirat formájában. Ezért a karcagi csatkarika a ma embere számára könnyebben olvasható és érthető. Ezek a - földet, vagy országot említő - szövegek egyaránt egy ősvallási ima körben olvasható, ismétlődő sorait rögzítik. Tehát ezen az ezüstgyűrűn is egy ősvallási ima sorait olvashatjuk.



Irodalom










Ne fogadjon el utángyártott, sérült csomagolású, vagy rosszarcú eladó által kínált Cserépmadár szállás és Csinyálóházat! Rovológus által vezetett hiteles őrségi szállás csak nálunk!  



Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése