2023. november 4., szombat

Gepida turulos övcsat magyar hieroglifikus mondatokkal

Turulos avar övcsat (Kr. u. V-VI. század) aranyozott ezüstből. A ma Szerbiához tartozó Kevevárán (Kovinban) került elő a Bánságban. 



1. ábra. Gepida turulos övcsat és a legfontosabb mondanivalója



A lelet felső része egy turulábrázolás, az alsó része (a madár teste) pedig egy világmodell. Ez a képszerkezet egy panteista ősvallásra utal, amely az Istent turullal azonosítja és egynek gondolja a világgal.

Az 1. ábra bal oldalán a hieroglifikus Ragyogj, ragyogj, ragyogj ...  nagy Lyukó sar (mai magyarsággal: Ragyogj, ragyogj, ragyogj ... nagyságos Lyukó úr) mondat olvasható. Az ábra jobb szélén a gepida hieroglifáknak megfelelő székely "r" (ragyogó), "n" (nagy), "ly" (lyuk, Lyukó) és "s" (sar "úr") jelek láthatók. A leletet egyéb aranyozott jelek is díszítik. A 3. ábrán látható további jeleinek pontos elolvasásához jobb képre, vagy a tárgy személyes megtekintésére lenne szükség.

A csatot eredetileg féldrágakővel, talán almandinnal díszítették. Az ismertető szerint a csat tulajdonosa nagy valószínűséggel a keleti germán gepidák törzsének katonai parancsnoka volt, aki a hun Atilla V. századi halála után telepítette be a területet és alapította meg a gepida királyságot a dél-pannóniai régióban és a Kárpát-medencében. A gepida törzsi szervezet a 6. század második feléig létezett, amikor a keletről érkező avarok legyőzték a gepidákat és elárasztották a területet. A magyar jelekkel írt magyar nyelvű mondatok miatt ezt azzal egészíthetjük ki, hogy e gepidákat hunok (Aladár hun királyfi hunjai?) vezethették. Nyilvánvalóan a magyarul beszélő hunok kultúrájának hatása alatt álltak. 

A lelet Versec (Vršac) múzeumának gyűjteményében található.



2. ábra. A gepida turul Jó sar (mai magyarsággal: Jó úr) mondatjele




3. ábra. A gepida turul Ragyogj nagyságos jó úr! mondata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése