2023. május 10., szerda

A magyar hieroglifákkal írt "nagyúr" kifejezés előfordulásai

A magyar hieroglifikus írásemlékek sajátossága a rövid, vallásos jelentőségű mondatok gyakori jelentkezése. Közülük e cikkben a mai magyarsággal nagyúr hangzású ligatúra néhány példáját és változatát mutatom be. 

A nagy távolságokon átívelő sorozat dokumentálja a nagy és a szár/sar "növényi szár, sarok, úr" jelek időközben bekövetkezett változásait, valamint az ég hieroglifa kialakulását is. 

- A nagy jel  általában (hettita, kínai, hun és avar előfordulásokban) a talpán áll és az égbolt ívét ábrázolja. Kivételt képez a berekböszörményi gyűrű, ahol - a rovástechnológia igényeinek megfelelve - negyedfordulatot tett jobbra és az élén áll.

- A szár/sar "növényi szár, sarok, úr" ligatúra a hegyen álló, vagy az eget tartó  világoszlop/fa (Tejút) rajza. Előfordulásaiban valamelyik összetevője: az oszlopot ábrázoló szár "növényi szár, úr" vagy a hegyet ábrázoló sar "sarok, úr" is helyettesítheti. A szár jelnek néha a képszerű (ágakat is jelölő), máskor a lineáris változatát alkalmazzák.


1. ábra. A 7000 éves cucuteni kultura Ragyogj jó nagy szár (mai magyarsággal: Ragyogj jóságos nagyúr) mondatjele egy idolról


2. ábra. A hajdúböszörményi bronzkori kincs edényének hieroglifikus Lyukó nagy szár földje (mai magyarsággal: Lyukó nagyúr földje) mondata, az alsó sorban a székely írás "ly", "n", "sz" és "f" betűi



3. ábra. A neolitikus Karanovo-kultúra pecsétnyomója Bulgáriából, középen a ragyogó hieroglifa, a kerületén meg ismétlődik a nagy és a szár szójel, együttes olvasatuk Ragyogó nagyúr (a nagyúrnak olvasott részlet második, nem valószínű lehetőségként esetleg ég hieroglifaként is olvasható)



4. ábra. 
Meroving korong a rajta négyszer elolvasható Lyukó ég szár (mai magyarsággal a Lyukó az ég ura) mondattal (középen), lent balra a meroving hieroglifák, jobbra pedig a nékik megfelelő székely "ly" (Lyukó), "g" (ég) és "sz" (szár "úr") jelek


A 3. ábrán látható Karanovo pecsétnyomóhoz (a körirat sarkain lévő sarokjeleket illetően) hasonló a 4. ábrán lévő meroving korong világmodellje. Az ezeken látható sarokjelek alakja szinte azonos. Mégis eltérően (nagy szár "nagyúr", vagy ég alakban) olvastam el őket. Ez természetesen magyarázatra szorul (1). Az ilyen felmerülő kérdések megválaszolása mindig előreviszi az írástörténeti kutatást. Ez esetben is erről van szó. A berekböszörményi gyűrű (24. ábra) szójeleivel együtt rendkívüli tudományos jelentőségű megfeleléseket találunk a Karanovo és meroving világmodelleken. Nem véletlen, hogy a berekböszörményi gyűrű negyedelt köriratában ugyanazok a nagyszár és ég hieroglifák ismerhetők fel. A Karanovo kultúra és a meroving korong világmodellje nyilvánvalóan összefügg az Árpád kori gyűrű köriratával és a székely írás jelkészletével. Egyetlen írásalkalmazási folyamat különböző fejlettségű állomásai ezek. Azt mutatja meg e három írásemlék, miképpen változik át az íráshasználat a neolitikus világmodellből középkori körirattá. Ugyanerre láttunk példát a szentgericei mennyezetkazetta világmodelljének és a karcagi csatkarika köriratának esetében is. A hasonló összefüggések segítik a magyar hieroglif írás megértését, a székely jelek kialakulásának feltárását.  Egyúttal rávilágítanak az etnokulturális folyamatok összefüggéseire, a magyar írás- és nyelvhasználat, valamint identitás  elterjedtségére is. Ennek taglalására azonban egy másik cikkben térek ki. 





5. ábra. A tibeti rituális kanna "eget tartó fa" ábrázolási konvenciója a nagy és a szár "úr" hieroglifákból áll, az olvasata Nagy szár (mai magyarsággal: Nagyúr)




6. ábra. A hun kötődésű lomovátovói csat az "eget tartó fa" ábrázolási konvenció egyik megvalósítása, a csatnyelven a szár hieroglifa képszerű változata, az égbolt ívén lévő nagy hieroglifával együtt az olvasata Nagy szár (mai magyarsággal nagyúr)




7. ábra. Az apahidai hun Nagy sar (mai magyarsággal: Nagyúr) mondatjel (középen), az ékszer nagy és sar "úr" hieroglifája (balra, lentről felfele), valamint e  hieroglifák megfelelői: a székely írás "n" és "s" rovásbetűje

 


8. ábra. Az apahidai hun csat csatnyelvén látható jelek olvasata Nagy ügy szár (mai magyarsággal Nagyságos folyó úr)



9. ábra. Népvándorlás kori (azaz nagy valószínűséggel hun) díszcsat ismeretlen európai lelőhelyről (középen), a csat Napnagy és szár "úr" hieroglifái (balra, lentről felfelé), valamint egy népi napjelkép Czibor Imre alsópáhoki fazekasmester másolt edényéről, felette a székely "n" meg "sz" rovásbetűk (jobbra)




10. ábra. A Nyergesújfalu Sánc-hegyen előkerült hun nagyszíjvég (középen), a hun nagy és szár/sar hieroglifák (balra, fentről lefele), valamint a székely írás e hieroglifákból keletkezett "n", "sz" és "s" rovásbetűi (jobbra)





11. ábra. Nagyszéksósi hun Nagy ragyogó sar (mai magyarsággal: Nagy ragyogó úr) mondatjel (fotógrafika) és szójelei (balra), valamint ezek megfelelői a székely írásban (jobbra)




12. ábra. Nagyszéksósi hun csat a Nagyon nagy szár (mai magyarsággal Nagyon nagy úr) esetleg Nagyon nagy ég mondattal




13. ábra. A kercsi hun diadém részletén a szimmetrikus Nagyságos Khuar ősúr mondatok jelei függőleges oszlopokat alkotnak




14. ábra. Hun gyűrű Hács Benedekpusztáról Lyukó nagy szár (mai magyarsággal: Lyukó nagyúr) mondattal (középen, fotógrafika), a Lyukó hieroglifa és a Nagy szár "nagyúr" ligatúra (jobbra, fentről lefele), valamint a hieroglifáknak megfelelő székely "ly", "n" és "sz" rovásbetűk (jobbra) 




15. ábra. A Hortobágy Árkus-i avar övveret Lyukó nagy szár (mai magyarsággal: Lyukó nagyúr) olvasatú világmodellje (középen), az avar Lyukónagy és szár "úr" hieroglifák (balra), valamint a nekik megfelelő székely "ly", "n" és "sz" rovásbetűk (jobbra)




16. ábra. Wittislingeni meroving fibula Bél nagy szár (mai magyarsággal:  Bél nagyúr) olvasatú részlete (középen), a nagy szár "nagyúr" ligatúra a kép bal alsó sarkában, az ennek megfelelő székely "n" (nagy) és "sz (szár "úr" ) jelek jobbra (lentről felfele) láthatók


17. ábra. A Cutry meroving csatlemez közepén egymással szemközt fordított Nagy szár (mai magyarsággal nagyúr) mondatjelek vannak (fent), a kiemelt részletben a szimmetrikus Ragyogj, ragyogj! Nagyúr. Ragyogtál, ragyogtál. szöveg olvasható (lent)



18. ábra. A Villey St. Etienne lelőhelyről származó korai meroving jelvény, szójelei a Lyukó nagyúr az égben mondat ismétlődő kiolvasását teszik lehetővé (fotógrafika)



19. ábra. A Mestec Kralové-i kincslelet avar szíjvégén a szójelekkel írt szimmetrikus Nagyon nagy Lyukó szár (mai magyarsággal a Nagyon nagy Lyukó úr) mondat olvasható


20. ábra. A zamárdi avar szíjvég hátlapjáról a jelek, az olvasat jobbról balra (a csillagig): Ős, ragyogó ügy szár, nagyon nagy szár (mai magyarsággal: Ősi, ragyogó folyó úr, nagyon nagy úr), fotógrafika, a nagyon nagy úr részlet itt is szimmetrikus


21. ábra. A tiszabezdédi tarsolylemez (középen) és az égigérő fát jelképező, Dana ős nagy sar a zsenge (mai magyarsággal: Dana ős nagyúr zsendülj "támadj fel") olvasatú mondatjele (balra), valamint az elemi hieroglifáknak megfelelő székely "d", ős, "sz", "n", "s" és "zs" rovásjelek (jobbra, fentről lefele)

 

22. ábra. II. András házioltárának részlete, alul középen a Nagy szár (mai magyarsággal Nagyúr) alakban elolvasható "eget tartó fa" ábrázolási konvenció, benne a szár hieroglifa képszerű változata





orsegi_szallas_kormendi_kincs_gyuruje

23. ábra. A körmendi kincslelet gyűrűje, köriratában a Ragyogó nagyon nagy szár (mai magyarsággal: Ragyogó nagyon nagy úr) mondatjelekkel





24. ábra. A berekböszörményi Árpád kori gyűrű negyedeiben három jel ismétlődik, ezek olvasata: Nagyságos úr az égbenNagy úr az ég, vagy az Ég ura nagy 



 25. ábra. Azték edény a hieroglifikus Ragyogj nagy jó Szár (mai magyarsággal: Ragyogj nagy jó Úr) mondattal (középen), az azték ragyogónagy és szár "úr" hieroglifák (balra), valamint a hieroglifáknak megfelelő székely "r", "n", "j" és "sz" rovásjelek (jobbra)





26. ábra. Magyarszombatfai vizeskancsó a "Ragyogj Lyukó Nagyúr" hieroglifikus mondattal, a mondatjel két oldalán lévő függőleges hullámvonal az Istennel azonos Tejút jele



Jegyzetek

(1) Az "eget tartó fa" ábrázolási konvenció változása két irányban indult el. 

- Egyrészt a cikkünk témáját képező nagy szár "nagyúr" mondatként olvasható el (3. ábra). Ez esetben a két jel elkülönültsége határozottabb. Belőlük keletkezett a székely írás "n" és "sz" rovásbetűje.

- Másrészt a szár és a nagy jel egyesülésével keletkezett az ég hieroglifa (18. ábra), amelyből a székely írás "g" betűje kialakult. 

A fenti három hieroglifa évezredeken át megmaradt a későbbi ábrázolási és nyelvi hagyományban, amit például a berekböszörményi gyűrű is dokumentál (24. ábra).


Irodalom

Varga Géza: Népvándorlás kori csat a hieroglifikus "Nap nagyúr" mondattal

Varga Géza: A Hortobágy Árkus lelőhelyen előkerült avar övveret "Lyukó Nagyúr" mondata

Varga Géza: Hun szíjvég a hieroglifikus "Bél a nagyon nagy úr" mondattal Nyergesújfalu Sánc-hegyről

Varga Géza: A hieroglifikus feliratot hordozó berekböszörményi gyűrű

Varga Géza: Nagyszéksósi hun csat a hieroglifikus Nagyon nagy úr mondattal

Varga Géza: Kercsi hun diadém a "Nagyságos Khuar ősúr a ten" mondattal


Varga Géza: Bronzba rajzolt "Lyukó nagyúr földje" mondat egy 3000 éves hajdúböszörményi tálon

Varga Géza: A tiszabezdédi honfoglalás kori tarsolylemez hieroglifikus mondatának olvasata

Varga Géza: Meroving jelvény a hieroglifikus "Lyukó nagyúr az égben" mondattal

Varga Géza: Hun gyűrű a "Lyukó nagyúr" mondattal Hács Benedekpusztáról


Varga Géza: Cutry meroving csat magyarul megszólaló hun mondatokkal

Varga Géza: "Lyukó az ég ura" hieroglifikus mondat egy meroving korongon

Varga Géza: A hieroglifikus feliratot hordozó berekböszörményi gyűrű

Varga Géza: A szentgericei világmodell a karcagi rovásszöveg előképe


Varga Géza



Ne fogadjon el utángyártott, sérült csomagolású, vagy rosszarcú eladó által kínált Cserépmadár szállás és Csinyálóházat! Rovológus által vezetett hiteles őrségi szállás csak nálunk!  



Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése