2022. november 28., hétfő

Hun gyűrű a "Lyukó nagyúr" mondattal Hács Benedekpusztáról

Straub Pétertől jelent meg egy dolgozat Zur Datierung und Deutung der Gräber und Gräberfelder des 5. Jahrhunderts n Chr. in Pannonia Prima und Valeria (magyarul: A Kr. u. V. századi sírok és temetők keltezéséről és értelmezéséről Pannonia Prima és Valeria területéncím alatt. A tanulmány 8. ábrájában közli egy hieroglifikus mondatot hordozó gyűrű rajzát is Hács Benedekpuszta lelőhelyről, amelynek fotógrafikáját teszem közzé alább (1. ábra). 

A jelen cikkben azzal egészítem ki az említett közlést, hogy a gyűrű pecsétlapján lévő rajzolat a magyar hieroglif írás segítségével Lyukó nagy szár (mai magyarsággal: Lyukó nagyúr) alakban jól elolvasható szimmetrikus mondatjel. A mondat mindhárom szavának, sőt a nagy szár "nagyúr" ligatúrának és a szimmetrikus szövegszerkezetnek is kitűnő párhuzamai vannak a szkíta-hun-avar-magyar nyelvemlékek között. Ezek példáit és leírását a Magyar hieroglif írás c. kötetben és a Varga Géza írástörténész blogban adtam közre. (1) 



1. ábra. Hun gyűrű a Lyukó nagy szár (mai magyarsággal: Lyukó nagyúr) mondattal (középen, fotógrafika), a Lyukó hieroglifa és a Nagy szár "nagyúr" ligatúra (jobbra, fentről lefele), valamint a hieroglifáknak megfelelő székely "ly", "n" és "sz" rovásbetűk (jobbra) 


2. ábra. A wittislingeni meroving/hun fibula szimmetrikus Bél nagy szár (mai magyarsággal: Bél nagyúr) mondatjele, az ábra bal szélén a meroving/hun Bél és nagy szár (mai magyarsággal: nagyúr) hieroglifa, jobb szélen a hieroglifáknak megfelelő székely "b", "sz" és "n" rovásbetűk




3. ábra. Hortobágy Árkus lelőhelyen előkerült késő avar övveret részlete a képszerű szár jelet alkalmazó Nagy szár (mai magyarsággal Nagyúr) ligatúrával a hegyen álló égig érő fát ábrázolja




4. ábra. 
A rádpusztai hun üst Nagy szár "nagyúr" olvasatú hieroglifája az "eget tartó fa" ábrázolási konvenciót idézi, ezért a jelek sorrendje eltérő


Irodalom

Straub Péter: Zur Datierung und Deutung der Gräber und Gräberfelder des 5. Jahrhunderts n Chr. in Pannonia Prima und ValeriaIn: Romania Gothica II (2015) 617-651. Eötvös Loránd UniversityInstitute for Archaeological Sciences, Martin Optiz Kiadó, Budapest, 2015.

Varga Géza: A wittislingeni meroving fibula magyar mondatai


Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.

Varga Géza: Lyukó napisten nevének magyarázata egy kazahsztáni ogur-szabír jelvény segítségével



Jegyzet

(1) E nyelvemlékeink (a hun gyűrűn is megjelenő szó- és mondatjeleink) létét az akadémikus szerzők a rovológiai szakmai és az etikai hiányosságaik miatt nem is tárgyalják

Pontosabban az MTA 2021-ben megjelent rováskorpuszának szerzői ellentmondásosan jártak el. Egyrészt közölték Veit Gailel ismert adatát az 1500-as évekből arról, hogy a székelyeknek szó- és mondatjelei is vannak. Egyúttal közreadták néhány szó- és mondatjelünk képét is: az énlakai Egy Isten ligatúra fotóját szöveges említés nélkül, valamint a nikolsburgi ábécében az "us" (ős) szójelet és a "tprus" (tapar us "szabír ős") mondatjelet is a nikolsburgi ábécé közlésekor. Másrészt elhallgatták, vagy letagadták az így asztalra került képszerű írásemlékek szó- és mondatjel voltát. Vásáry István szerkesztő szerint a kínaihoz hasonló képjeleink nincsenek, Benkő Elek és Sándor Klára szerzők szerint pedig adathiány miatt nincs lehetőség a székely írás eredetének kifejtésére. 

Mivel a "tudományos konszenzus" szokása az alapos utánjárás helyett a hivatkozásosdi, számíthatunk rá, hogy ennek a körnek a tudásszintjét évtizedekig ez az MTA rováskorpusz fogja meghatározni. 


Varga Géza



Ne fogadjon el utángyártott, sérült csomagolású, vagy rosszarcú eladó által kínált Cserépmadár szállás és Csinyálóházat! Rovológus által vezetett hiteles őrségi szállás csak nálunk!  



Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése