2022. július 23., szombat

Meroving jelvény a hieroglifikus "Lyukó nagyúr az égben" mondattal

Michel Kazanski és Patrick Périn tollából jelent meg egy cikk »Idegen« tárgyak a meroving temetőkben Észak Galliában cím alatt az academia.edu hasábjain. Ennek 14. ábrájában közlik egy hun eredetű, vagy hun példát követő meroving ékszer képét, amelyeken a magyar hieroglif írás jelei sorakoznak (1. ábra). E Villey St. Etienne-ben előkerült kerek jelvénynek olvasom el a hunok magyar nyelvéről árulkodó szójeleit.



1. ábra. A Villey St. Etienne lelőhelyről származó korai meroving jelvény, szójelei a Lyukó nagyúr az égben mondat ismétlődő kiolvasását teszik lehetővé (fotógrafika)



2. ábra. Hasonló mondat olvasható a csömöri hun cikádafibulánLyukó él az égben (középen), a hun Lyukóél és ég hieroglifák (balra lentről felfele) és a hun szójeleknek megfelelő székely "ly", "l" és "g" rovásbetűk (jobbra)






3. ábra. Az Árpád kori berekböszörményi gyűrű köriratán négyszer ismétlődik a Nagy szár ég (mai magyarsággal a Nagy úr az ég) mondat, amely pontosan azonos a meroving korong köriratában szereplő mondattal, csak a nagy és a szár "úr" hieroglifák a gyűrűn nem alkotnak ligatúrát 


A magyar hieroglif írás az ősvallás szolgálatában jött létre, valamikor a kőkor mélyén. Eddigi tudásunk szerint ebben a szójeleket alkalmazó (hieroglifikus) formájában csak néhány ősvallási jelentőségű mondat rögzítésére volt alkalmas. Ebből következően a különböző hieroglifikus írásemlékeken hasonló, vagy azonos mondatokat találunk. Ennek példája a meroving korong (1. ábra) és az Árpád kori berekböszörményi gyűrű (3. ábra) köriratában olvasható Nagy szár ég (mai magyarsággal Nagy úr az ég, vagy Nagy úr az égben) mondat azonossága. Ez a megfelelés egyúttal kitűnő igazolása egyrészt a merovingokra gyakorolt hun hatásnak, másrészt a hun-magyar azonosságnak is.
 

Irodalom

Michel Kazanski - Patrick Périn: »Idegen« tárgyak a meroving temetőkben Észak Galliában (academia.edu) 


Varga Géza: Magyar hieroglif írás



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése