2023. október 15., vasárnap

A Magyarságkutató Intézet új tervei

A Spirit fm-en Novák András készített egy szívet-lelket melengető interjút Kásler Miklós főigazgató úrral, aki beszámolt az MKI tevékenységéről és terveiről. Egy sor régóta megoldásra váró feladatot oldanak meg az MKI munkatársai, mint például a székesfehérvári királycsontok azonosítása és méltó eltemetése, vagy a történeti források (újra)fordítása, a NAT tankönyveinek átírása, magyar mitológia írása. 

Ezt az interjút az alábbi linkre kattintva lehet megtekinteni. Módosíthatják történelmünket az új ismeretek Exkluzív, 2023.08.30.



1. ábra. Az apahidai hun tarsolylemez egyes részletei elolvashatók a magyar hieroglif írás segítségével, pl. központi eleme a "magas kő" ábrázolási komvenció egy előfordulása, amelynek több párhuzamát ismerjük és elolvastuk már


Nagyszerű tervek! Gratulálok! Sok sikert kívánok a továbbiakhoz is!

Azonban nagyon fontos lenne a székely írás szójeleinek (a magyar hieroglif írásnak) a kutatása és a hasznosítása is, mert e nélkül a kitűzött szép tervek nem teljesíthetők maradéktalanul.

Ennek a hieroglifikus írásnak a jelei az ősvallás legfontosabb fogalmait jelölték. Ezért a tervek között szereplő magyar mitológia leírása ezek nélkül nem lehet teljes.

A NAT tankönyveinek átírásakor sem mellőzhetők a hieroglifikus írásemlékek, mert az ősmagyar kor nem volt írás- és nyelvemlék nélküli.

A kínai-magyar kooprodukcióban, a Magyarságkutató Intézet és a Shanghai Múzeum együttműködésével készülő hun kiállításon az írásemlékek sokasága és pazar kivitele miatt elkerülhetetlenül ki lesz állítva a hun hieroglifikus írásemlékek java. Célszerű lenne e tárgyak mellett megemlíteni az olvasatukat is. A kiállítás kedvéért nyilvánvalóan hasznos lenne meghatározni a hunok nyelvét is. Ehhez célszerű felhasználni a rendelkezésre álló, magyarul megszólaló hun nyelvemlékeket s az ezzel kapcsolatos munkát ideje elkezdeni.


Irodalom

Létrejött a hun kiállítás (Magyar Hírlap, 2023. 06. 23.)

Varga Géza: Eszik-e, vagy isszák a magyar hieroglif írást?

Varga Géza: Lapul, mint tudományos konszenzus a fűben? - válasz Bálint Csanádnak

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.

Varga Géza: Veit Gailel a székely szó- és mondatjelekről


Varga Géza: Az MTA rováskorpusza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése