2019. október 11., péntek

A Mas d' Azil-i jeles kavicsok




1. ábra. Mas d'Azil-i festett kavicsok az azonos formájú székely jelek hangértékeivel 


A Pireneusokban lévő Mas d' Azil barlangjában a régészek kőkori festett kavicsokat találtak. Korukat a különféle szerzők 10 - 20 ezer évre becsülik. A kavicsokra egy, vagy néhány jelet festettek a kőkori írástudók. A jelek közül kb. 20 darab azonosítható a székely rovásírás jeleivel. A kavicsokra festett jelek szavakat, vagy rövid mondatokat jelölhettek. 

A kutatók ausztráliai példák (csurungák) alapján felteszik, hogy a szövegek a törzs tagjainak nevét rögzítik. Lehetséges azonban az is, hogy a kavicsokat festő emberek a törzs vagy nemzetség életének eseményeit örökítették meg ilyen módon. Azaz a kavicsok gyűjteménye egyfajta beszámoló is lehet a házépítésekről, házasságokról, avatásokról, vadászatokról, a természeti csapásokról és a csetepatékról. Ilyenformán a festett kavicsok sora a történetírás kezdeteihez is tartozhat. Hasonló, de botra rótt feljegyzéseket az obi-ugorok napjainkig készítenek a medveszertartásokon (ahol elmesélik és előadják ősvallásuk legfontosabb témáit, köztük a teremtésre és a nép történetére vonatkozó tudásukat is). Az óceániai szigetvilágból is ismerünk hasonló példákat (festett pajzsok sorát függesztik fel a férfiak házában, ahol minden pajzs egy-egy eseményt ír le).
A Mas d' Azil-i kavicsokon lévő jelek olyan pontos megfelelői a székely írás jeleinek s ezekből olyan sok került elő ebben a barlangban, hogy ez már nem véletlen, hanem a genetikai (származási) kapcsolat bizonyítéka. Azaz nem értékelhetők másképpen, mint a székely rovásírás kőkori eredetének bizonyítékaként. 

Mivel ebben az időben ugyanezek a jelek már az Amerikába vándorolt (vándorló) preindiánoknál is megtalálhatók, azt kell gondolnunk, hogy a székely írásrendszer forrása valahol a Pireneusok és a Bering-szoros között félúton (azaz a Közel-Keleten, az Ószövetségben is említett Éden területén) lehetett kb. 50 000 évvel ezelőtt.


Jegyzet

(1) A leghűségesebb és a többi olvasómnak is ajánlom a figyelmébe azt a dalt, ami a fenti cikk megírása után örömet okozott nekem. Két változata is van.


Köteles Cindy - Ez majdnem szerelem volt


Köteles Cindy - Ez Majdnem Szerelem Volt














Az általunk javasolt őrségi szálláson a magyar hieroglif írásról is folytathat eszmecserét, nem is beszélve a Sindümúzeum díjtalan meglátogatásáról az itt eltöltött nyaralás alkalmával. S mindez (a beszélgetés és a Sindümúzeum is) teljesen díjtalan. Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn skeresőkulcsok mentén keres magának egy őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet az írástudomány és a szép táj mellé, akkor mi tudjuk ajánlani a legkedvezőbb megoldást! Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődő igényesek, mint Ön is,  aligha találnak jobbat a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóháznál, e jellegzetes őrségi szálláshelynél, mert írástörténész által működtetett Cserépmadár szállás és Csinyálóház Veleméren is csak egy van. 




A veleméri Cserépmadár szállás egyik fürdőszobája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése