2021. október 13., szerda

Frenouville korai meroving boglárjának "Nagyságos Nap" mondata

Dieter Quast közli az academia.edu-n a Frenouville-i temetőben előkerült korai meroving boglár rajzát, amely a kőberakásos rekesztechnikája és a jelei alapján végső soron a magyarul beszélő hunok hagyatékához tartozhat (1. ábra).



1. ábra. A Nagyságos Nap olvasatú, Frenouville-i V. századi boglár (középen, fotógrafika), a boglár nagy és Nap hieroglifája (balra, lentről felfelé), valamint a székely írás "n" betűje (jobbra lent) és a hettita hieroglif írás "Nap" hieroglifája (jobbra fent)




2. ábra. A Frenouville-i boglár napjelképéhez hasonló mondatjel Czibor Imre alsópáhoki fazekas replikájáról, az olvasata szintén Nagyságos Nap


A 2. ábrán látható magyar népi mondatjel nyilvánvalóan ugyanabból a hun-avar jelkészletből eredeztethető, ami a merovingokhoz is átkerült. A meroving dinasztiának nevet adó Merovechnek Attila halála előtt lehetősége volt elsajátítani a hun állameszmét és az erre alapított államszervező képességet. Attila halála után alapította meg a saját királyságát. A merovingok vezető ideológusa a hun királyfi hírébe keveredett Savária-i (Tours-i) Szent Márton volt. Ez a hun világnézet, amelynek egy szilánkja visszaköszön ezekről a mondatjelekről (1. és 2. ábra), nyilvánvalóan hozzájárult Európa nyugati felének merovin-frank átszabásához és mai elrendezésének kialakulásához.  


Irodalom

Varga Géza: A jelhasználat megerősíti a Szent Márton hun királyfi voltáról írt középkori híradást




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése