2024. május 28., kedd

Tőkés társat keresek a porecsi tudományos konferencián való részvételhez

Rögvest felmerülhet az olvasóban, hogy egy magára valamit is adó tudós nem kezd el adományt gyűjteni egy konferencián való részvételre. Ám ez egyrészt nem a teljes igazság, másrészt aligha a döntő szempont. Én például kifejezetten nem szeretek utazgatni. Porecsben is jártam már. Ám a konferencián a felfedezés tudományos jelentősége miatt valakinek elő kellene adnia a délszláv területek magyar hieroglifikus írásemlékeiről.



1. ábra. A porecsi püspöki szék az istennel azonosított Tejút egyik nevét, a magas kő mondatot rögzíti


Könnyű belátni, hogy egyrészt a társadalomtudományok képviselői rendszeresen pályáznak a pályázatokon. Másrészt a konferenciákat rendező tudós társaságok eddig nem vették észre a délszláv területeken felbukkanó magyar hieroglifikus írásemlékeket. 

Például a jelen konferenciának otthont adó Porecs kőből faragott püspöki székéről sem ismerte fel senki, hogy a magas kő mondatot rögzíti (1. ábra). Azt sem tisztázták, hogy ez a sztyeppi ősvallásban az Istennel azonosított Tejút egyik elnevezése. A porecsi írásemléken kívül is előkerült a környéken egy sor hieroglifikus szöveg. 

Mindezek észrevételéhez új kutató kellett, aki néhány dolgot másként lát és csinál. Például az eddigiek alapján úgy tűnik, csak én tudom elolvasni a bojnai idolokon lévő hieroglifikus mondatjeleket (2. ábra) és a Vukovár környékén Nemanja Arsic által talált bronztükör szövegét is (3. ábra).



2. ábra. 
Magyar hieroglifákkal díszített VII-IX. századi idolok, BojnaMagyar hieroglifákkal díszített VII-IX. századi idolok, Bojna (Szlavónia, Horvátország)


Tudjuk, hogy az írástörténeti kutatás nem tartja el önmagát, ezért szükségképpen más ágazatokból kell fedezni a költségeit. A kérdés csak az, hogy az íráskutatás pénzellátása kellően meg van-e szervezve. Ez a cikk is tanúsítja, hogy nincs. A támogatott kutatás ugyanis nem tárta fel ezeket az írásemlékeket. 

Így az a kérdés maradt, hogy ettől függetlenül is meg tudunk-e jelenni a konferencián. Fontosnak érzi-e a magyar nemzet, vagy az európai értelmiség, hogy felmutassuk a korai íráskultúráját? Van-e benne elegendő akarat és erő ehhez? Akad-e olyan tehetős ember, aki áldoz az íráskultúránk bemutatására?   

A meghívó itt olvasható. A konferencia díja 150 euró. Ezen felül 3 éjszakai szállást, utazási és étkezési költséget kell fedezni, legalább egy személyre. Összesen kb. 500 000 Ft-os költségről lehet szó. Az érdeklődők a +36(20)534-2780-as telefonszámon jelentkezhetnek. Az is támogatja a magyar íráskultúra felmutatását a konferencián, aki igénybe veszi az őrségi szállásomat. 



3. ábra. Vukovár környékén előkerült (Nemanja Arsic által fellelt) fémtükör hátoldala



Irodalom

Varga Géza: Elolvasható avar püspöki szék Porecsből 

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.





Varga Géza




Attila Róma elfoglalására induló csapatai az Őrségen keresztül jutottak el Itáliába. Ha Ön is oda készül, akkor tarthat egy pihenőt jövet is, meg menet is Veleméren, a Cserépmadár szállás és Csinyálóház kényelmes és szép lakosztályaiban! Nálunk akkor is megszállhat, ha az esze ágában sincs továbbmenni. Ami tökéletesen érthető lesz, hiszen aligha van jobb hely Velemérnél és Magyarországnál. Attila is visszafordult ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése