2024. október 2., szerda

Árpád kori bronzkereszt a hieroglifikus Dana a lyuk ura mondattal

A Szarvasi TSM Civil Múltkutatók a szarvasimultkutatok.hu oldalon mutatták be a fémkeresővel megtalált bronzkeresztet egy Szarvas közelében lévő új lelőhelyen (1. ábra). A Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeummal együttműködő kutatók szerint e tárgy Árpád kori, vagy akár X. századi is lehet. A leírásuk szerint:  "A keresztszárak találkozásánál pontkörös díszítés, a két vízszintes szár végén pedig egy-egy keskeny bemélyedés figyelhető meg. Sajnos egyelőre párhuzamot nem sikerült találni hozzá".

Hozzátehetem: a bronz mellkeresztek magyarországi példányainak megjelenése és használata a magyarság Kárpát-medencében való letelepedésével egyidejű. Ezzel összhangban van, hogy a szarvasi kereszten magyar jelek találhatók, ám a rovásjeleket a magyarországi régészek szokásának megfelelően (tisztelet a kivételnek) a civilek sem ismerik fel. 

A kereszt a magyar hieroglif írás Dana "isten", a "pontkör" a lyuk, Lyukó, a "keskeny bemélyedés" pedig a szár "úr" szójele, azaz a kereszt mai magyarsággal a Dana a lyuk ura (esetleg a Lyukó dana úr) mondatot rögzíti egy szimmetrikus szöveggel. 

A korabeli bronzkereszteken két példa is akad a magyar hieroglif írás jeleinek használatára. Közülük a nagymácsédi kereszt jelei latin betűként és rovásjelként is értelmezhetők, ezért ez vitatható előfordulás. Egy további Árpád kori bronzkereszten azonban, amelyet az Archaeologiai Értesítő, majd Friedrich Klára is közölt, egyértelmű hieroglifikus mondatjel olvasható Krisztus arcán (2. ábra). Azaz - ha a jeleinket felismerjük - akkor ennek a szarvasi keresztnek is van már legalább egy párhuzama. 

Annak nyelvtörténeti jelentősége is lehet, ha a szarvasi kereszt honfoglalás kori, mert jelenleg az ősmagyar kort, azaz a honfoglalás és a Kr. e. 1000 közötti korszakot írás- és nyelvemlék nélkülinek minősítik a nyelvészek.


1. ábra. A szarvasi bronz mellkereszt és jeleinek párhuzama a székely írásban, fentről lefele a "d" (Dana), "ly" (lyuk, Lyukó) és az "sz" (szár "úr") rovásjelek





2. ábra. Az Archaeológiai Értesítőben közölt bronzkereszt Krisztusának arcán az Egy ten "Egy isten" mondat olvasható


Irodalom

Czakó Gábor: Nagymácsédi kereszt – ómagyar nyelvi és misztikai emlék

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.

Varga Géza: Rovásjelek Krisztus arcán






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése