2023. július 5., szerda

Elolvasható amerikai indián geoglifák a Mississippi mellett

Paulo Jorge Miranda kérdezi 2023. július 1-én a Symbology közösségi portálon: 

Through Google Earth satellite images it is possible to visualise mysterious structures on the ground, similar to ancient  petroglyphs and found near the Anguile and Mississippi rivers, in Arkansas, USA. They appear to be letters of an ancient alphabet. Coordinates:- 34°49'N and 90°44'W Does anyone have information about this place? Thank you.

A Google Earth műholdképein keresztül lehetséges a földön lévő titokzatos építmények vizualizálása, hasonló az ősi petroglifákhoz, és az Anguile és Mississippi folyók közelében, Arkansasban, az USA-ban. Úgy tűnik, hogy egy ősi ábécé betűi. Koordináták: - ÉSZ 34°49' és ny. 90°44' Van valakinek információja erről a helyről? Köszönöm.



1. ábra. Az amerikai indián nagy, Bél és zsenge geoglifák a Google Earth műholdképről (fent, jobbról balra), valamint a székely írás "n" (nagy), "b" (Bél) és "zs" (zsenge, zsendülj, zsendülő) rovásjelei az alsó sorban, az olvasat: Nagyságos Bél zsendülj "támadj fel"!



2. ábra. A Paulo Jorge Miranda által a közösségi portálon közzétett fénykép, amelynek középső-alsó részén van a három elolvasott szójel


Valóban egy régi írás jeleiről van szó, ám ez nem ábécé. Mert az ábécé egyetlen hangot jelölő betűkből áll. Ez pedig itt szójelek sora. Talán el is lehetne olvasni a magyar hieroglif írás segítségével az egész szöveget. Erre példa a középen alul lévő három szójel olvasata, amelyet itt közreadok (1. ábra). A magyar hieroglif írás leírását 2017-ben adtam ki. Az érdeklődők ebben a Magyar hieroglif írás c. kötetben találják meg a jelek és az írásrendszer történetét, szabályait és példáit.  

Az 1. ábrán látható 3 amerikai indián jel megtalálható a hun eredetű székely írásban is. Ezt az írást nem nagyon ismeri az I. J. Gelb szerint valójában nem is létező írástudomány. A székely írás előzménye a szójeleket alkalmazó és az ősvallás szolgálatában állt magyar hieroglif írás. Ez a jelrendszer a kőkori ősvallás jelképeiből maradt ránk és több ezer éves elolvasható írásmutatványokkal rendelkezik. Ezek az írásemlékek csak ősvallási jelentőségű mondatokat rögzítenek. Az eurázsiai sztyeppén szintén találhatók elolvasható geoglifák Kazahsztánban, Kínában és Mongóliában ugyanezen jelkészlet jeleivel. Az elolvasott három amerikai indián szójel párhuzama megtalálható a hettita (luwiai, anatóliai), valamint a kínai írásban is. E párhuzamok és egyéb megfontolások alapján mindhárom jel jelentése tisztázott. A hunok és őseik közbülső helyet foglaltak el a sztyeppén Anatólia és Kína között, valamint a hunok őseinek egy része ment át Amerikába indiánnak. A hunok magyarul beszéltek, amit az ismert hun hieroglifikus írásemlékek bizonyítanak. Mivel a székely írás a hun írás (a magyar hieroglif írás) leszármazottja, ezért a székely jelek és a magyar hieroglif írás szójelei segítségével lehetőségünk van az amerikai indián szövegek elolvasására. Ez csak a jelentés tisztázását jelenti, a hangalak meghatározásához az indián nyelvek ismeretére lenne szükség. A magyar népművészetben a mai napig fennmaradt az amerikai indiánokkal közös jelek használata (5. ábra).



3. ábra. A hettita (luwi, anatóliai) és a székely (hun-magyar) jelek összehasonlító táblázata, mindhárom amerikai indián jel szerepel a táblázatban




4. ábra. Régi kínai és magyar (hun) jelek összehasonlító táblázata, mindhárom amerikai indián jel szerepel a táblázatban



5. ábra. Magyar hímes tojás a Jóma zsen ten (mai magyarsággal Jóma a zsendülő isten) olvasatú hieroglifikus díszítéssel



6. ábra. Az amerikai indián népi jelkészlet és a magyar jelkincs párhuzamos jelei (elemi szójelek)



7. ábra. Az amerikai indián népi jelkészlet és a magyar jelkincs párhuzamos jelei (ligatúrák)


Irodalom 

Varga Géza: Elolvasható geoglifák Kazahsztánból, Kínából és Mongóliából 

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.









Hársas-tó, ingyenes strand az Őrség peremén



Ne fogadjon el utángyártott, sérült csomagolású, vagy rosszarcú eladó által kínált Cserépmadár szállás és Csinyálóházat! Rovológus által vezetett hiteles őrségi szállás csak nálunk!  



Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése