2023. július 9., vasárnap

Czibor Imre kínálótálkája a 2023-as magyarszombatfai Fazekasnapok árukínálatából került át a veleméri Sindümúzeum leltárába. 



1. ábra. Czibor Imre kínálótálja a 2023-as magyarszombatfai Fazekasnapokon


Az edény elolvasható díszítése egy felülnézeti világmodell. A kőkor óta szokásos rendnek megfelelően az Édent (a Teremtő lakhelyét és a Teremtés helyszínét) idézi fel. Az első pillantásra is feltűnő körbe zárt X alakú jel a székely írás "f" (Föld) jelével azonos. Párhuzamai az egész világon vannak. Az egyik legkorábbi ismert előfordulása a Mas d' Azil-i barlag 15 ezer éves jelkészletéből került elő. 

Ebből a jelmontázsból az X az Éden négy szent folyója: a Halüsz, Arakszész, Tigris és Eufrátesz. A Föld szójelben a körbe zárt pont alakú "ly" (lyuk, Lyukó) hieroglifa az istennel azonos központi forrás jele. A háromszög alakú "s" (sar "sarok, úr") hieroglifa pedig a tájat övező négy hegység, a Kaukázus, Elburz, Zagrosz és Taurus. A jelek olvasata Lyukó sar föld (mai magyarsággal: Lyukó úr földje). Ha a háromszög alakú jel belsejében látható háromszirmú növényábrázolás eredetileg tulipán alakú volt (ez a párhuzamok alapján esetleg feltételezhető), akkor a tulipán Isten olvasatú szójel-voltát is beszámítva, a teljes olvasat Lyukó sar Isten föld (mai magyarsággal: Lyukó úristen földje) lehetett.


2. ábra. Segesdi fenékbélyegek az Árpád-korból, szintén a teremtés helyszínét, az Édent azonosítják




3. ábra. A makói avar kereszt az egyetlen forrásból fakadó  négy szent folyó jelképe, amit a kereszt szárain lévő Ak ügy "Heraklész folyó" mondatokból és forrásukból, a lyuk, Lyukó hieroglifából is lehet tudni



4. ábra. Magyarszombatfai tál az Éden térképével, a sugaras Nap jelzi az Isteni forrás helyét, a lábától indulnak el a szent folyókat jelző hullámvonalak és megjelenik a négy hegység jele is, a köriratban a nagy hieroglifa fut körbe, ezzel együtt a tál olvasata Nagyságos Nap Földje lehet




5. ábra. A kelet-európai hun ékszer a kereszt alakú Dana, a kör alakú lyuk/Lyukó és a háromszög alakú sar "úr" jelből áll, az olvasata: Lyukó dana sar (mai magyarsággal: Lyukó dana úr, vagy Lyukó úristen)


Irodalom 

Varga Géza: Elolvasható geoglifák Kazahsztánból, Kínából és Mongóliából 


Varga Géza: Magyar hieroglif írásÍrástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.

Varga Géza: Hun és avar tartalom









Hársas-tó, ingyenes strand az Őrség peremén



Ne fogadjon el utángyártott, sérült csomagolású, vagy rosszarcú eladó által kínált Cserépmadár szállás és Csinyálóházat! Rovológus által vezetett hiteles őrségi szállás csak nálunk!  

2023. évben minden vendégcsoportunk 20%-os kedvezményre jogosító belépőt kap a szentgotthárdi termálstrandra.



Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése