2022. október 14., péntek

A zenei, genetikai és jelcsoport típusok korrelációja

Az általános statisztikai használat során a korreláció jelzi azt, hogy két tetszőleges érték nem független egymástól. Juhász Zoltán a Zenei őstípusok és a magyar népzene őstörténete – összehasonlító kutatás korreláltan megjelenő zenei és genetikai típusok alapján c. dolgozatában foglalkozik a népzene és a genetika eredményeinek korrelációjával. A kitűnő tanulmányra Dr. Nagy Sándor hívta fel a figyelmemet: 

Ez a cikk, ha jól értem, nagyon alátámasztja a Te hieroglif megegyezéseidet. Ezt nem lehetne beépíteni valahogyan? -

A gondolatot ez úton is megköszönöm.

Ebben a rövid írásomban csak azt jelzem, hogy az összehasonlítható tudományterületek körét Dr. Nagy Sándor gondolatának megfelelően kettőről háromra lehet emelni az írástörténetet felhasználásával. A jelkincs alapos feltárása esetén a jelenleginél jobban meg lehet határozni az egyes kultúrák jelhasználatának jellemzőit (eltéréseit és hasonlóságait). Ezáltal azoknak a fenti két tudományterület adataival való korrelációja is vizsgálhatóvá válik. Juhász Zoltán az említett cikkében felsorolja azokat a kultúrákat, amelyeknek a zenei és genetikai adataiban korrelációt tapasztalt. Ezeket lehet ellenőrizni és kiegészíteni a jeltörténet adataival, pontosítván ezáltal az őstörténeti képet.  

Az alábbi táblázatban a magyar és az indián jelkészlet 2017 előtt feltárt hasonló szójeleit mutatom be. Az elemi szójelek és a  ligatúrák között vannak a táblázatban nem szereplő további párhuzamok is. Kiterjedt kutatómunkával az amerikai indiánok népi jelkészlete esetleg alcsoportokra bontható, ám egyelőre csak az egyöntetűségük nyilvánvaló. 



1. ábra. Néhány egyezés a székely írás (a magyar hieroglif írás) és az amerikai indiánok népi jelrendszerének elemi szójelei között



Irodalom

Juhász Zoltán: Zenei őstípusok és a magyar népzene őstörténete – összehasonlító kutatás korreláltan megjelenő zenei és genetikai típusok alapján


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése