2020. augusztus 30., vasárnap

A hun-magyar uralkodóház nemzetségjele a Zalavár Várszigeten előkerült leletek között

A zalavári ásatások eredményének értékelését szeretném segíteni az ott felbukkant leleteken lévő magyar jelek leírásával. A "szakma" ugyanis rezzenéstelen arccal megy el a legérdekesebb és legfontosabb hieroglifikus szövegek mellett is, különösen, ha az nem bizonyítja Zalavár azonosságát a Conversio-ban említett Mosaburggal (amely valójában Karinthiában van). E cikkben egy Orion csillagképet ábrázoló jellegzetes nemzetségjelet mutatok be a zalavári avar leletek közül, amely a hun-magyar dinasztia nemzetségjele volt. Az írástörténészek közül magyar nyelven Viktor Dracsuk munkája foglalkozott első ízben a sztyeppi Nimród tamga előfordulások egy részével. A jelcsoportnak én adtam a Nimród tamga nevet.



1. ábra. Zalavárott előkerült Nimród tamga


A Nimród tamga leírását 1991 óta már többször is közreadtam, legutóbb a Magyar hieroglif írás c. kötetben. Kezdetben a hun, később a magyar és a bolgár dinasztia nemzetségjele volt. Az Orion csillagképet ábrázolja, amelyben eleink az isten égi megjelenését látták. Az égre rajzolt szarvasvadászatban ő felel meg Nimródnak. A Nimród névről Bonfini azt mondja, hogy a zsidó krónikákból került a magyar évkönyvekbe, amihez azt tudjuk hozzátenni, hogy az eredeti név, vagy nevek egyike Bél lehetett.

Bartha Antal egy készülő őstörténeti lexikon számára kért tőlem egy szócikket a Nimród tamgáról, amit át is adtam neki, ám a lexikon megjelenését több ok, közte Bartha Antal halála megakadályozta. A sztyeppéről és Bulgáriából (3. ábra) ismert tamga Árpád kori érmen való előfordulását (2. ábra) én fedeztem fel, amire Erdélyi István régész azt mondta, hogy "Ezt nekünk kellett volna észrevennünk". Nos, a "szakma" számára még mindig nem késő, a zalavári előfordulás felbukkanása lehetőséget ad a helyesbítésre és az írásemlék hasznosítására.  

2. ábra. A Nimród tamga előfordulás egy Árpád kori ezüstdénáron


3. ábra. Az obi-ugorok Bolse Anyikovo-i szent ligetéből előkerült, feltehetően szabírok által készített, vagy közvetített ezüsttálra karcolt jelenet alatt a Nimród tamga egyik változata látható, ami arra utal, hogy a felette táncoló alak maga Nimród, vagy az egyik tisztelője (a két karddal való harc a hun korban volt követendő példa, a vitézség ismertetőjele)



3. ábra. Bolgár medál Nimród tamgával a Várnai Régészeti Múzeumból



4. ábra. A szombathelyi (Savaria-i) Iseum területén hiteles ásatáson előkerült római kori vakolattöredékeken több példányban előkerült Nimród tamga azt bizonyítja, hogy a rómaiak által a Dunántúlra telepített hunok (szabírhunok) őstiszteletét egy díszes terem szolgálta



5. ábra. A tusnádi Vártető sziklájába vésett Nimród tamga az Attila halálát követően a Csíki medencébe vonult székelyek területének bejáratát, a tusnádi szorost védő 
hun erődítmény területén maradt fent 



6. ábra. A magyar fazekasjelek között napjainkig megőrződtek a Nimród tamga már csak díszítésként alkalmazott, ezért nem értett és rontott változatai (Czibor Imre alsópáhoki fazekas régi cserépedényről másolt tányérjáról) 



7. ábra. Szkíta Nimród tamga a Kr. e. I. évezredből (Tiszavasvári Csárdapart, Fehér Bence nyomán)


A bemutatott nemzetségjelek uralmi jelképek, amelyek a hun dinasztia és a királyi hatalom égi eredetét és kapcsolatát jelezték a köznép felé. A zalavári példány azt bizonyítja, hogy Zalavárott fontos avar település virágzott, ahol a hatalom nem a frankok, hanem a sztyeppi dinasztia kezében volt. A szkíta előfordulás (7. ábra) azt a genetikai eredményen alapuló, Horváth Csaba Barnabás által közreadott álláspontot erősíti meg, miszerint a szkíták az őseink.


Irodalom

Viktor Dracsuk: Évezredek ​útjain, amiről az írásjegyek mesélnek …, Budapest, 1976. 

Horváth Csaba Barnabás: Finnugor és szkíta eredet - egy és ugyanaz? International Relations Quarterly, ISSN 2062-1973, Vol. 10. No. 3-4. (2019) 9 p. 

Bihari Dániel - Horváth Csaba Barnabás: Őstörténeti csavar: egyszerre finnugorok és szkíták is a magyarok













Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!


2 megjegyzés:

  1. Pál Beck a fészbukon: Évek után mi minden fog előkerülni még ami megcáfolja az eddigi elferdített " tudományos" eredményeket !!!

    Varga Géza: Dolgozunk az ügyön!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Géza!

    Nagyon köszönöm a küldeményeidet, mert éppen mostanában készülnék tanítványaimmal Zalavárra körülnézni, tájékozódni. Én ugyan már voltam ott ... Nem véletlenül oda tették mindazt, ami ott volt és még van. Hazánk egyik különleges szakrális történelmi területét véltem felismerni (anélkül, hogy előre tájékozódtam volna), és ezt ... most alátámasztják a kutatásaid. Ha új helyre megyek, szándékosan nem olvasok róla semmit, mert így nem befolyásol semmi, és úgy izgalmasabb a végén az összevetés. Ezért is nagyon fontos számomra mindaz amit küldtél és kiváltképpen időszerű. Köszönöm még egyszer és szeretettel gondolok rátok.
    Remélem hamarosan találkozhatunk:

    Joó Katalin

    VálaszTörlés