2020. június 26., péntek

A budapesti hun jelvény hosszának csökkenése a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeumban 2020. április 7-i keltezéssel kiállítottak egy Revíziós jegyzőkönyvet a budapesti hun(?) jelvényről, amelyben azt a valótlanságot rögzítették, miszerint "A revízió során a tárgy épségéről, állapotának változatlanságáról meggyőződtünk". A Revíziós jegyzőkönyvet a főigazgató írta alá, aki tisztában lehetett, vagy tisztában kellett volna lennie azzal, hogy ez nem igaz. Például azért, mert a lelet hossza a múzeumban a szükségtelenül elkövetett barbár "restaurálás" (reszelés majd polírozás) miatt monoton csökkenő tendenciát mutat s ezt a jórészt általuk kiállított dokumentumok rögzítik. 


1/a. ábra. A Magyar Nemzeti Múzeumban készített Restaurálási lap részlete a 4.5 cm-es hosszúság-adattal


1/b. ábra. A Magyar Nemzeti Múzeumban készített Restaurálási lap, az eredeti állapotot rögzíteni hivatott 1. sz. fénykép helye üres, a 2-4. fénykép-helyeken a lereszelt tárgy képe látszik, az utóbbi (egész alakot mutató) kép - talán a reszelésnyomok láthatatlanná tétele végett? - feltűnően lekicsinyítve


A tárgy hossza a restaurálási lap (2009. 07. 28.) szerint még 45 mm (1. ábra), a tárgyról ekkortájt megküldött (reszelés előtti állapotot ábrázoló) fényképre nyomtatott adat szerint 44 mm volt (2. ábra). Az 1 mm-es eltérés talán mérési pontatlanságból származhat, a két adat ennek ellenére egymást erősíti: a tárgy hossza a barbár reszelés előtt, a "restaurálás" kezdetén még 44-45 mm volt. 



2. ábra. A Magyar Nemzeti Múzeumban, a reszelés előtt az elő- és hátoldalról készített fényképekre nyomtatott hosszúságadat 44 mm


A Vér Sándor fémipari szakember tanulmányában, amely 2011-ben, a reszelés után, de a polirozás előtt készült, még 42.4 mm volt a tárgy hossza.

Tomka Gábor főigazgatóhelyettes tanulmánya 2016-ban jelent meg, a reszelést és a polírozást követően. E szerint a tárgy "Hossza jelen állapotában 42 mm".

Hogy ez a dokumentált csökkenés nem mérési hibák sorozata, hanem a tárgy tényleges, a barbár "restaurálásból" következő vesztesége, azt a lelet fényképei is igazolják, amelyeken jól látszik, hogy a tárgy alakja változott, a két végéből egyes részletek eltűntek. A restaurálásnak becézett leletrongálás előtt több volt, utána kevesebb maradt a lelet végeiből. Vagyis a tendencia ugyanúgy monoton csökkenő a fényképeken is, mint a dokumentumok hosszúság-adataiban. Ez is egy adat a több közül, ami kétségtelenné teszi a fent említett, a főigazgató által aláírt Reviziós jegyzőkönyv épségről és változatlanságról szóló állításának valótlanságát. 



3. ábra. A budapesti hun jelvény leadáskori (balra), lereszelt (középen) és polírozott (jobbra) állapota, a képeken látható, hogy időközben a tárgy alsó és felső vége megváltozott, egyes részletek (elsősorban a reszelés során) eltűntek róla - azaz a tárgy valóban rövidebb lett, ahogyan azt a dokumentumok hossz-adatai is mutatják 




Irodalom




Ne fogadjon el utángyártott, sérült csomagolású, vagy rosszarcú eladó által kínált Cserépmadár szállás és Csinyálóházat! Rovológus által vezetett hiteles őrségi szállás csak nálunk!  



Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése