2019. november 12., kedd

A Tiszavasvári Dózsa lelőhelyen előkerült szkíta agyagedény Nimród tamgája

Az alábbi szkíta jeleket Fehér Bence közli a A Kárpát-medence első ókori feliratcsoportjának meghatározásához c. tanulmányában. E szerint a Tiszavasvári-Dózsa lelőhelyen, Lengyel Irina ásatásán az 53. sírból 1962-ben előkerült agyagedény egyik töredékén láthatók (1. ábra). A sír leletanyaga alapján a lelet szkíta kori. Kézzel formált, durva barna tál töredékeiről s azon égetés előtt karcolt jelekről van szó. A most tárgyalt töredék a tál teljes alját tartalmazza, a rajta lévő felirat lehet, hogy teljes - írja Fehér Bence. 




1. ábra. A Tiszavasvári-Dózsa lelőhelyről származó szkíta edénytöredéken lévő Nimród tamga az Orion csillagkép egyfajta ábrázolása


Ezzel egyetértünk, mert a vonalcsoport egy Nimród tamga változatot képez azzal, hogy az első függőleges valamivel kisebb a vártnál. A hasonló eltérés megszokott a Fehér Bence által bemutatott szkíta edényszövegek esetében, amelyeknél a felületesség sorozatosan tapasztalható, talán mert a fazekasnak nem volt eszköze a pontosabb jelformálásra, vagy arra nem is törekedett. 


 2. ábra. Szkíta Nimród tamgák: a Szabadszállás Józan lelőhelyről előkerült bal oldali változat jelöli az Orion öve alakzatot is, amivel szemben a Tiszavasvári Csárdapart lelőhelyről ismert jobb oldali változat nem jelöli, ez utóbbi formának felel meg a jelen cikkben bemutatott, Tiszavasvári Dósa lelőhelyről előkerült változat (1. ábra)


A Fehér Bence által bemutatott szkíta edényeken több Nimród tamga is előfordult már (2. ábra), ezért ezek leírását nem ismételjük meg, az irodalomjegyzékben megtalálható.




3. ábra. Az Orion csillagkép



Irodalom



Mészáros Gyula: Chattiak és skythák

Varga Géza: Szkíta tartalom

Varga Géza: Orion csillagképet ábrázoló szkíta Nimród tamga Tiszavasvári Csárdapart lelőhelyről

Varga Géza: Nimród tamga és "hal" hieroglifa egy szkíta agyagedényen Szabadszállás-Józan lelőhelyről










A magyar írástörténet kutatását támogatja, ha nálam nyaral a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóházban, egy hiteles őrségi parasztházban 




veleméri Cserépmadár szállás kertjében, kávé mellett


Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn szempontok alapján keres magának őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet, akkor nálunk megfelelő terepet talál. Az írástörténet és az őrségi jelkincs iránt érdeklődők csak itt és csak nálunk kaphatják meg ezt a szellemi csemegét. 



Egy jellegzetes szobabelső a veleméri Cserépmadár szálláson




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése