2024. október 8., kedd

Neolitikus kerámia a belgiumi Lüttich - Liege - lelőhelyről az Újjászülető Ten úr mondattal

A világhálón bukkantam rá néhány érdekes neolitikus kerámia fényképére a Neolitikus kerámiák a belgiumi Lüttich lelőhelyről kísérőszöveggel (Lüttich Liege német neve). Az edényeken a kőkori eredetű magyar hieroglif írás jeleivel írt ősvallási mondanivalót rögzítettek. Ez a hieroglifikus (ősvallási kötődésű szójeleket alkalmazó) írás a napjainkig folyamatosan használatos székely írás előzménye, amelyet a Magyar hieroglif írás c. kötetben írtam le 2017-ben. A jelen cikkben az egyik lüttichi neolitikus edény jeleinek olvasatát és a rajta lévő, hegyen álló fát ábrázoló ten jel inka párhuzamát mutatom be (1. ábra). A két jelmontázs nem minden tanulság nélkül való azok számára, akik a jelen sorok írásakor zajló világfa vita írástörténeti megoldását (a világszerte elterjedt ősvallás jelhasználatát) meg kívánják érteni. A további részletek megismerése érdekében javaslom a hivatkozott dolgozatok elolvasását!   



1. ábra. Neolitikus kerámia a belgiumi Lüttich lelőhelyről a Zsen ten sar (mai magyarsággal: Zsendülő Ten úr "Újjászülető élet ura") mondattal




2. ábra. Inka palást részlete (fotógrafika) istenábrázolással, az isten fején a ten "élet, isten" hieroglifával


3. ábra. Maja aranyszobor, az istenalak fején a ten "élet, isten" hieroglifával (a párhuzamos jelekkel egyetemben, mai magyarsággal: Nagyon nagy ten magas köve, vagy a Nagyon nagy magas kő istene)



Irodalom

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.

Varga Géza: Isten szavunk eredete a magyar hieroglifák alapján

Varga Géza: A világfa vita






2 megjegyzés:

  1. A magyar területen feltárt neolitikus leletek számos helyen kerültek elő, és ezek a lelőhelyek fontos információkat nyújtanak a korabeli közösségek életéről és migrációs útvonalairól. Néhány jelentős lelőhely a Kárpát-medencében:

    1. Tisza-vidék: Itt számos neolitikus települést és temetkezési helyet tártak fel, amelyek gazdag kerámia- és eszközkészlettel rendelkeznek.
    2. Dunántúl: A régészeti feltárások során itt is jelentős neolitikus leletek kerültek elő, különösen a Balaton környékén.
    3. Alföld: Az Alföldön több neolitikus települést és temetkezési helyet találtak, amelyek fontos információkat nyújtanak a korabeli életmódról és technológiákról.

    A Kárpát-medence és a Lüttich környéki lelőhelyek közötti kapcsolatokat a kerámia díszítési technikák és szimbólumok terjedése révén lehet nyomon követni. A neolitikus közösségek közötti kapcsolatok és kereskedelmi útvonalak lehetővé tették a technológiai és kulturális cserét, így a Kárpát-medencéből származó jelek és motívumok eljuttak többek között Lüttich környékére is. Vitték magukkal a Kárpátmedencében kialakult jeleket és gondolkodás. Ezeknek a jeleknek több hang, gyök, stb... alakja beépült a nyugati kultúrák nyelvébe a mai napig megtalálhatók.
    A neolitikus leletek és a kapcsolódó migrációs útvonalak valóban lenyűgöző betekintést nyújtanak a korabeli közösségek életébe és a kultúrák közötti kapcsolatokba. A Kárpát-medence és Lüttich közötti kapcsolatokat a kerámia díszítési technikák és szimbólumok terjedése révén lehet nyomon követni, ami jól mutatja a korabeli technológiai és kulturális cserék jelentőségét.

    A jelek és motívumok terjedése, valamint azok beépülése a nyugati kultúrák nyelvébe különösen izgalmas téma, amely további kutatásokat érdemel. Az ilyen jellegű régészeti és nyelvészeti vizsgálatok segítenek jobban megérteni a múltbeli közösségek közötti kapcsolatokat és azok hatását a mai kultúrákra.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a figyelmet és a hozzászólást!

    VálaszTörlés