2024. augusztus 6., kedd

A hieroglifikus "Magasságos Isten köve" mondat egy Duna-deltából származó X-XI századi vereten

Cristina Talmatchi academia.edu-n közzétett cikke mutatja be a Tufaniban (Independența, Konstanca megye, Románia) felfedezett X-XI. századi bronztárgyakat, amelyek némelyikén a magyar hieroglif írás jelei láthatók. A jelen cikkben ezek közül emelem ki azt a veretet, amelyiken a legtöbb jelből álló szöveg, a Magasságos Isten köve mondat szerepel (1. ábra). 


1. ábra. A tufani X-XI. századi veret a hieroglifikus Magasságos Isten köve mondatot rögzíti (középen), az ábra bal szélén a veret szimmetrikus jelmontázsa, jobbra pedig a hieroglifáknak megfelelő székely jelek: középen lentről felfele a sar ten ős (mai magyarsággal: Úristen), tőlük jobbra az "m" (magas), balra pedig a "harmadik k" () jel 


A veret jelmontázsa a honfoglaló magyarokra és környezetükre jellemző szimmetrikus szöveg. A magas kő nevű - világoszloppal és Istennel azonos - égig érő fát ábrázolja képszerű szójelek segítségével. A kompozíció azért szimmetrikus, mert ez, megváltoztathatatlanságával az Örökkévalóra utalván, fokozza az ősvallási mondanivaló meggyőző erejét. Az egyes hieroglifák akrofóniájának rekonstrukciójáról és az írásrendszer történetéről, előfordulásairól a Magyar hieroglif írás c. kötetben számoltam be. 


Irodalom

Cristina Talmatchi: Kora középkori övdíszítéseket fedeztek fel Dobrudzsa déli részén

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.

Varga Géza: "Magas kő" ábrázolási konvenció példatár








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése