2023. augusztus 3., csütörtök

Avar övveret gyémántberakással és a Lyukó ragyogó országa mondattal Sirmium közeléből

Az ArcheoSerbia 2023. augusztusi tájékoztatása szerint helyi gazdák találtak rá 1992-ben egy tiszta aranyból készült pazar avar övveret-készletre, amely gyémántokkal és féldrágakövekkel van díszítve. A portál szerint geometriai és virágdíszek találhatók rajta, de ezt nem kell komolyan vennünk. Pusztán arról van szó, hogy a hazai régészekhez hasonlóan ők sem ismerik a magyar hieroglif írás jeleit és nincs gyakorlatuk a jelekből alkotott avar képek felismerése és megértése terén. A tárgyak a Kr. u. VI. vagy VII. századból maradtak ránk, Čalma faluban, az ókori Sirmium közelében, a mai Szerbia északi részén.

A lelet 1,2 kilogramm súlyú és az ismertető szerint valószínűleg Bajan avar kagánhoz vagy valamelyik fiához tartozott. Az övet egy belgrádi illegális régiségkereskedőnek adták el, aki egy nyugat-európai vevőnek akarta továbbadni, ám a rendőrség lefoglalta és átadta a múzeumnak. E cikkben az egyik övveret jeleit olvasom el (1. ábra).



1/a. ábra. Az avar övveret (balra) és az avar hieroglifáknak megfelelő székely "m" (magas), , Ak, "r" (ragyogó), "ü" (ügy "folyó" rovásjelek, valamint az ország szójel (jobbra)



Az 1. ábrán látható övvereten az "eget tartó Isten" ábrázolási konvenció egyik megvalósítása látható. A magyar szójelekről, valamint az ábrázolási konvenciókról a Magyar hieroglif írás c. kötetben számoltam be. A jelkompozíció kerete kétoldalt az Ak ügy (mai magyarsággal kb. Heraklész folyó), fent pedig a Magas kő olvasatú jelpárokból áll. Az Ak ügy a Tejútra, a Magas kő pedig az áttetsző kőből emelt égi boltívre, vagy a világoszlopra utal. A keret alsó, vízszintes részén egy "fejjel lefele lógó" hármas halom, azaz ország jel van. E hármas halom több hun és avar leleten szerepel, valamint ma is megtalálható a magyar államcímerben. Ha igaza van a szerb leírásnak abban, hogy ez a lelet Baján, vagy fiainak hagyatéka, akkor ez is azt bizonyítja, hogy a magyar és az avarhun állam ugyanannak az állameszmének az egymást követő megtestesülése. És persze - az évszázados  finnugrista téveszmeterjesztés dacára - a magyar államcímer elemeit sem kellett Bizáncból hoznunk. Az avar övveret hármas halma fölött a Lyukó és a ragyogó hieroglifák láthatók. Az "eget tartó Isten" ábrázolási konvenció szabályai szerint ezen a helyen kell megjelennie az eget tartó Istennek. E követelménynek megfelel a Lyukó istennév, amellyel már több hun és avar leleten találkoztunk. A felsorolt jelek középső, függőleges vonulata a Magas kő Lyukó ragyogó országa alakban olvasható el. Az avar övveret mondatával rokon Ragyogó nagy ország mondat megjelenik a Gizella kincs turulos fibuláján is (1/b. ábra), egy további, Ragyogó ország olvasatú párhuzama pedig az apahidai hun turulokon található (1/c. ábra).



1/b. ábra. A Gizella kincs turulos fibuláján olvasható Ragyogó, nagy ország mondatjel




1/c. ábra. Az apahidai hun turulok (két oldalon), a nyakukon olvasható Ragyogó ország mondat (középen fent) és a mai magyar megfelelők: a székely írás "r" betűje és a heraldika "ország" szójele (középen lent)


Az avar ragyogó hieroglifa alakja nem szabályos vízszintes vonal, mint várnánk. hanem a fölötte lévő Lyukó hieroglifához idomult. Ugyanezt a megoldást megtaláljuk egy hun jelvényen is, amit a British Museum őriz (1/d. ábra). A két írásemléket a tartalom rokonsága is összefűzi. 



1/d. ábra. Hun jelvény a Nagyon nagy Lyukó Földje mondattal a British Museum-ból (fotógrafika, középen), balra a nagyLyukó és Föld hieroglifák, jobbra a nekik megfelelő székely "n", "ly" és "f" betűk, amennyiben a fekvő téglalap alakó ékkő is elolvasható, akkor a teljes mondat a következő: Nagyon nagy Lyukó ragyogó Földje 


 


2. ábra. Az avar öv veretei



Irodalom

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.

Varga Géza: A Gizella kincs turulos fibulájának hieroglifikus szövegei

Varga Géza: Az apahidai hun turulok hieroglifikus szövegei

Varga Géza: "Lyukó a folyó istene", magyarul olvasható ázsiai hun mondat Külső Mongóliából E S Bogdanov nyomán








Hársas-tó, ingyenes strand az Őrség peremén



Ne fogadjon el utángyártott, sérült csomagolású, vagy rosszarcú eladó által kínált Cserépmadár szállás és Csinyálóházat! Rovológus által vezetett hiteles őrségi szállás csak nálunk!  

2023. évben minden vendégcsoportunk 20%-os kedvezményre jogosító belépőt kap a szentgotthárdi termálstrandra.



Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése