2022. szeptember 14., szerda

Szaka jelvények a "Nagyságos Lyukó" mondattal Kazahsztánból

Józsa Gábor hívta fel a figyelmemet, amit ez úton is megköszönök neki, hogy Fatih Mehmet Yiğit közöl héhány leletet a fecebookon a kazahsztáni Akmola régió régészeti ásatási eredményei közül a következő leírással: 

Egymás után jönnek a jó hírek a török történelemről. Kazahsztán Akmola régióban találták meg egy iskit szaka török harcos maradványait fegyverekkel és egyéb műtárgyakkal.

"A RegionDorStroy LLP számára kijelölt parcellák felmérése során Burabay körzet Kumd ıkol (Zlatopolye) falu, Kumd ıkol (Zlatopole falu) és Janajol régészeti lelőhelyei a korai vaskorra és középkori időszakra visszanyúló területére újra felfedezték."

Legyen áldott és sikeres!

Gratulálunk a régészek sikerének és köszönjük a leletek közzétételét! Mi is csatlakozunk Fatih Mehmet Yiğit jókívánságához és további sikereket kívánunk a munkájukhoz! A jelek elolvasásával megpróbáljuk őket segíteni ebben.



1/a. ábra. A kör alakú szaka jelvény (középen), a szaka Lyukó és nagy hieroglifák (balra fentről lefele), valamint a hieroglifáknak megfelelő székely "ly" és "n" rovásbetűk (jobbra)


1/b. ábra. Szaka jelvények Kazahsztánból a Nagyságos Lyukó mondattal



1/c. ábra. Czibor Imre alsópáhoki fazekas mester régi magyar edényről másolt Nagyságos Lyukó a Nap mondatjele


A kör alakú szaka jelvényeken a peremen négy darab nagy hieroglifa alkotja a keretet, középen van a Lyukó istennév. Az ezekből alkotható mondatokat körben kell elolvasni úgy, hogy az olvasat négy Nagyságos Lyukó mondatot adjon. Ez nyilván egy imádság ismétlődő sorait rögzíti. 

A sasfejet ábrázoló szaka jelvényen a csőr íve rögzíti a nagy szót s a madár szeme a Lyukó istennevet. Ez utóbbi istennevet a hunok, az avarok és más sztyeppi népek is előszeretettel használták.



2/a. ábra. A Gizella-kincs avarok által készített turulos fibulájának nagy hieroglifája


2/b. ábra. Párthus függő a Ragyogó nagy Lyukó mondattal


Az ótürk írásban és a székely írásban is pontosan ugyanolyan alakú  jele van az "n" betűnek (3. ábra). Ugyanebben a formában használták a nagy szójelet a hunok és az avarok is. Ez az betű a jelvényeken is látható nagy hieroglifából keletkezett mindkét írásban. Mivel törökül ezt a szót ulu-nak mondják (amiből nem keletkezhetett "n" betű), ebből következően ez a szaka jelvény a nagy szót rögzíti. 



3. ábra. Az ótürk és a székely "n" betű azonos formájú


A másik (kör alakú) jel vaskori hangalakjára ebből a leletből nem tudok következtetni. A székely írásban ez ma a "ly" betű (4. ábra). Jó lenne tudni, hogy a török népek között (például a népművészetben, a fazekasjelek, vagy a szőnyegek jelei között) használatos-e ez a jel ma és milyen jelentés, hangalak kötődik hozzá.



4. ábra. A székely írás "ly" betűje



5. ábra. Az osztrogót tulajdonba került hun jelvényen a Nagyságos Lyukó mondat ismétlődik, a madár szeme a Lyukó, a csőre pedig a nagy hieroglifa, miként a szaka turulmadár esetében is



Irodalom

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest 2017. 













Ha Ön a leírások alapján még nem tudta eldönteni, hogy Veleméren van-e az a hely, amelyről egész életében álmodott, akkor ezen a hídon kell átjönnie s a domb tövében jobbra kell kanyarodnia ...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése