2021. december 29., szerda

Bronzkori aranyboglár világmodellje Nagyosztró (Ostrovu Mare) lelőhelyről

A romániai Nagyosztró (Ostrovu Mare) település a Traján-út mentén fekszik s egyebek mellett egy középső bronzkori kincsleletről is nevezetes. Ez a középső bronzkor (a Kr. e. III. évezred végétől) nagyjából egybeesik a minoszi kultúra aranykorának kezdetével és a preszkíta Jamnaja kultúra első korszakának végévelE kincsleletben egy sor kerek aranyboglár van, amelyeken jelekből alkotott világmodellek találhatók. A jelen cikkben ezek közül azt mutatom be, amelyikben a legtöbb jel szerepel (1. ábra). A hasonló világmodellek már a neolitikumtól kezdődően igen széles körben elterjedtek és gyakoriak

A világmodell a teremtett és rendezett világ jelekből alkotott térképe. A felhasznált jelek Eurázsiában és Amerikában is a magyar hieroglif írás szójelei. Annyira általános és elterjedt ez a jelenség (a magyar jelek szereplése a világmodellekben), hogy általános érvénnyel is megfogalmazható: a székely írás a neolitikus világmodellek jelkészletéből származik. Ez az alábbi, romániai példány is megfelel e szokásnak. Jeleinek elolvasásával ismétlődő sorokból álló imához, egy bronzkori magyar nyelvemlékhez jutunk. 



1. ábra. A romániai Nagyosztró (Ostrovu Mare) lelőhelyről előkerült középső bronzkori aranyboglár a teremtett és rendezett világot ábrázolja szójelek segítségével (fotógrafika)



A világmodellek közepén szabály szerint az Isten valamilyen jele szerepel. E tárgyon ez a székely írás "ly" betűjének párhuzama, de ebben a korban még nem betű, hanem a magyar hieroglif írás lyuk, Lyukó szójele. Rendszeresen használták ezt a szójelet a hunok és az avarok is az Isten megnevezésére. Ez az istennév bukkan fel a honfoglalás kori bodrog-alsóbűi rovásemlékben is, ám ott már vegyes jelhasználattal írva (a szótő a lyuk szójellel, a ragozás pedig betűvel).  

A világmodellek sarkain szokásosan az égbe vezető út valamilyen elolvasható rajza található. A most tárgyalt boglár sarkain két jel is van, ami e követelménynek megfelel. A "folyó" hieroglifa a Tejút folyó jellegét, a szár "úr" hieroglifa pedig az égig érő fával való azonosságát hangsúlyozza. 

A világmodellek peremén gyakran előfordul, hogy az isten jelzőiből alkotott sor keretezi a tárgyat. Esetünkben ez a ragyogj/ragyog/ragyogott hieroglifa, más írásemlékeken általában a , vagy a nagy szójel található a peremen. 



2. ábra. A Nagyosztró (Ostrovu Mare) lelőhelyen előkerült középső bronzkori világmodell sugár irányban elolvasható Lyukó jó szár ragyog (mai magyarsággal: Lyukó jóságor úr ragyog) mondata


A világmodell sugár irányban olvasható mondatai körben, egymás után olvasva egy négysoros imádságot adnak. Ezzel függhet össze, hogy a legrégebbi magyar népdalok (amelyek némelyikének az ujgur népzenében hasonló dallamú imádságok felelnek meg) négy sorból állnak. 

A sugár irányban olvasható mondat (2. ábra) szimmetrikus, mert a szimmetriát a tökéletesség jelének gondolhatták, ami méltó az Istenhez, akiről a mondat szól. Ebből következően a mondatban szereplő két hieroglifából feltehetően elegendő az egyik elolvasása. 

Bzonytalan, hogy a világmodell peremén körbefutó, ragyogó szójelekből alkotott sorból hányat kell hozzáolvasni a sugár irányú mondathoz. Amennyiben többet, akkor egy istenidéző szertartás szövegkönyvének részeként is értelmezhetőek.



Irodalom

1 megjegyzés:

  1. Szekeres Krisztián: Kedves ismerőseim! Információt gyűjtök a hazai elmegyógyintézetekről, melyikben milyen az ellátás, milyen szabályok vannak! Én szeretnék bekerülni, de olyan helyre szeretnék bejutni majd, ahol van rendes fűtés, élelem, és az udvarra kiengednek, s legfőképpen nem kötelezőn gyógyszereznek ha rendesen viselkedek. Nagy igényeim nincsenek, csak gyógyszer, és elektrosokk ne legyen! Úgy gondolom ott lesz nekem a legjobb, utódom nincs, nyugdíjam nem lesz, szóval hajléktalanként csak fáznék, éheznék, s szintén egyedül lennék. Bejutás nem gond. elmondom csak a valóságot a világról, s akkor kötelezően elmebeteggé nyilvánítanak, s ha vonakodnak, akkor elmondom a kényszerképzeteim, hogy sátánista zsidók irányítják a világot, akiket nekem útba kell igazítanom, és azon kollaboránsokat, akik eme cionista bankárklánok bábfiguráiként, elpusztítják a szkíta erkölcsöt, s a bioszférát, valamint fel kell szabadítanom az emberiséget, Isten küldött ide ezért....Remélem ez elegendő, hogy közveszélyessé nyilvánítva kényszergyógykezelést megkaphassam! Ha tudtok normális intézményt ajánlani, illetve a kötelező gyógyszerezésről információval szolgálni, azt előre is köszönöm! (Utólagos szerkesztés: Nem most készülök elmegyógyintézetbe vonulni, hanem majd ha már nem tudom idősebb koromban ellátni önmagam, tudom, hogy nem egy kellemes hely, de vagy hajléktalanság vár, vagy börtön, vagy öngyi, s egyikre sem vágyom, s kifejezetten hangsúlyozom, hogy öngyi SOHA NEM leszek, nehogy úgy járjak, mint József Attila, akit MEGÖLTEK, korábbi írásait igazolásként felhasználva öngyilkosság látszatát keltve... egyenlőre több opció számomra nincs a fentieken kívül, tehát a racionális lehetőségeimet térképezem fel a jövőmre nézve, csupán információt gyűjtök)

    Géza Varga: Sajnos, ez nem elegenedő a beutaláshoz. Egy osztálytársam vagy 50 évvel ezelőtt tüntetéseket hirdetett meg és levelet írt a KB-nek, amiben őszintén elmondta őket mindennek. A meghirdetett tüntetésekre azonban nem ment el, sőt inkább leutazott a Balatonra. Nem tudtak vele mit csinálni, elmebeteggé nyilvánították. Kapott valami kis nyigdíjfélét, de azt nem kapta kézhez, hanem egy gondnokra bízták. Hanem vagy 10 éve vissza akarták egészségesíteni, ami nem felelt meg az elképzeléseinek és kézzel, lábbal tiltakozott ellene. Csak nagy nehezen, brilliáns érveléssel tudta csak bebizonyítani, hogy elmebeteg.

    Szekeres Krisztián: Igen, tényleg nem könnyű elérni ezt. Az érvelés kidolgozására én is sok időt fordítottam már az elmúlt 30 évben. De ennek is megvan a kockázata, hisz emiatt könnyen ép elméjűnek nyilváníthatják az embert.... De végül is azért van esély, mert a "tudomány" tagadja az igaz őstörténetünket például , foggal körömmel védik ,s aki az elfogadott MTA dogmákkal ellentéteset állít, hittel vallja, azt elmebetegnek kell tekinteniük kötelező módon. Majd lehet viszek magammal a vizsgálatra egy korondi festett edényt, s a motívumokból értelmes mondatokat olvasok fel, s azt is elmesélem nekik, hogy ezt ők azért nem tanulták, mert illumináti sátánista háttérhatalmi erők megakadályozták ennek az őstudásnak a közoktatásba való bekerülését, akkor szerintem már haza se kell mennem onnan, mosolygó piros ruhás emberek várnak szirénás autóval a bejáratban 🙂 Szerintem már a földönkívüli űrhajósokkal való sok ezer éves kapcsolatainkról nem is kell beszélnem se 😉 Szóval minden rosszban van valami jó De addig is szorgalmasan tanulok, készülök a nagy vizsgára, Géza bátyám publikációiból is merítve, a sajátjaimat kiegészítve azokkal Bizakodó vagyok.

    Géza Varga: Őszinte örömömre szolgál, hogy haszna is lehet a kutatásaimnak! Sok sikert!

    VálaszTörlés