2021. január 16., szombat

Krími hun csat a hieroglifikus Föld nagy ura mondattal

A British Museum őrzi az alábbi krími hun csatot, amelyet e cikkben bemutatok és elolvasok (1. ábra). Az olvasata Föld nagy szár (mai magyarsággal: A Föld nagy ura). 


1. ábra. Krími hun csat a Föld nagy szár (mai magyarsággal: a Föld nagy ura) mondattal (középen), a hun Föld, nagy és szár "növényi szár, úr" hieroglifák (lentről felfelé, balra) és a hieroglifáknak megfelelő székely "f", "n" és "sz" rovásbetűk (jobbra)


A csaton első pillantásra feltűnik az ékkőből és aranyból kialakított négyszögletes Föld hieroglifa, amelynek már máshol is láttuk a párját, például magyar hímes tojásokon (2. ábra). Ez a jel ezen a csaton nyilvánvalóan egy hun hieroglifa, amelyik már a kőkorban elterjedt a Pireneusoktól Dél-Amerikáig. Képi tartalma az Éden térképe a négy szent folyóval. A jelentése mindenütt azonos, vagy lényegében azonos. Az asztrológusok jelrendszerében és a kínai írásban is "Föld" jelentésű, az egyiptomi hieroglif írásban "település" a jelentése és ilyen a szerkezete a világmodelleknek (mandaláknak) is. Kétségtelen, hogy a jelet azért tették erre a csatra, mert a hunok is ismerték a jelentését. 

Két ok miatt kerestem további jeleket is e csaton. 

- Az egyik ok az, hogy egyetlen jel kevésnek tűnik. Nem lehetetlen, de más tárgyakon általában több szokott lenni egyetlen jelnél. 

- A másik ok az, hogy több hun és avar csat feldolgozásából már tudjuk: a csat íve és szára is jelentést hordoz: az ív gyakran a nagy, a nyelv pedig a szár "növényi szár, úr" hieroglifával azonos (3. és 4. ábra). A mi esetünkben is ez a helyzet, ám ez utóbbi jeleket nem díszítették gránátberakással, "csak" aranyból formálták meg őket (1. ábra).


2. ábra. Hímes tojás négyszögletes Föld jellel (Fekete Ildikó, Alcsútdoboz)



3. ábra. Apahidai hun csat, nyelvén a szár "növényi szár, úr" hieroglifa képszerűbb (ágakat is ábrázoló), gránátberakással készített változatával, az ív feltehetően azonosítható a nagy hieroglifával



4. ábra. A hun alapozású lomovátovói kultúra csatján a nyelv a szár "növényi szár, úr", az ív pedig a nagy szójelét hordozza, az olvasata: nagy szár (mai magyarsággal: Nagyságos úr)



4 megjegyzés:

  1. Más olvasat is elképzelhető!
    A KöR-iS-TeN háromság az égitestek alábbi sorrendjét modellezi: Föld – Nap/”BáL”/”iS,íZ” (1.gy.p.) – „BéL” v. BoLDoGasszony („precessziós kúp” > 2.gy.p.).
    Az „N” rovásjel a Nappal azonosítható, a Nap Szára a Nap (forgás)TeNgelye az ellipszis pálya 1. gyújtópontjában. Az „andráskereszt” a „BéL” jele , a BéLgók közös súlypontjában (a 2. gyújtópontban) képzelendő a Föld+Hold közös forgástengely eredőjeként kirajzolódó precessziós kúp. A kúp + tükörkép hosszmetszete síkban andráskereszt („X”) alakját ölti. (Az Ararát 4 folyóját próbálják ehhez hasonlítani, de az csak másodlagos analógia! Ne legyünk annyira Földhöz ragadtak! Itt egy „égi együttállás” figyelhető meg!)
    A csathoz tartozó öv KöR alakú. A KöR az Idő (közvetve a Föld) jele. Az évKöRön 2 kitüntetett időpont van, amikor a Föld az Ekliptika hossztengelyén közös TeNgelyre kerül a két gyújtóponttal. Jelen esetben felül van a Nap (jelképe) Felülről nézve a földi szemlélő számára a Nap van közelebb. Ez a sorrend a téli napforduló időpontjában érvényes, bár a nyári napforduló időpontjában érvényes felállás (a Napba öltözött Boldogasszony) ugyanúgy kiolvasható belőle alulról nézve.
    Az öv tehát az ekliptika hosszTeNgelye, viselője így egy közös TeNgelyre kerül az
    (eredeti) háromság, mint EGYség szerkezettel, „azonosul az EGY-gyel”. A hosszTeNgelyen, a két gyújtópont között képzelendő a Mennyek („Menyők”) országa. Az állócsillagokhoz képest a BoLygók a „Menyők” (Falvay Károly). Az öv tulajdonosa állandóan a Mennyországban érezhette magát! A foglyoktól elvett övnek a praktikum mellett tehát szimbolikus jelentése is volt!
    Fentiekről bővebben a http://koristen.hu alatt!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Laci! A Nap-nak külön, sugaras Napot ábrázoló szójele van, ezért a Nap nem azonosítható az "n" (nagy) továsjellel. Az X alak lehetne Bél jele, ha nem lenne kerete, de van. Az övet nem vizsgáltam. Egyébként stimmel.Üdvg!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Géza!
    Köszönöm, hogy felhasználta írásához az általam készített hímes tojást. Én magam nem tudtam, hogy Föld jel található a közepén. Minden esetre nem meglepő, a minta a gyimesi csángóktól származik, "guzán tenere" a neve, vagyis a vakond tenyere, logikailag is passzolnak.
    Üdv.: Ildi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildikó! Ö
      rülök, hogy találkozunk és hogy a csodaszép hímes tojását elolvashattam. Ha elküldi más hímes tojásainak is a fényképét, akkor szívesen silabizálom ki azok mintáját is. Gratulálok amunkásságához!

      Törlés