2020. augusztus 26., szerda

Rézből készült alföldi pásztorgyűrű "atya" hieroglifával

 Amiképpen a magyar mítosz- és népmesekincs a szkíta-hun-avar idők ősvallási hagyományából őrzött meg részleteket (például a csodaszarvas mondát és az égig érő fa tiszteletét), ugyanúgy a népművészet jelei is a szkíta-hun-avar elődök jelkészletéből eredeztethetők. Példa erre az alábbi, rézből készült alföldi pásztorgyűrű, amelyet a magyar hieroglif írás atya szójele díszít, ami az isten jelzője. Az ókori és középkori gyűrűk vizsgálata alapján az archaikus gyűrűk feladata az isten megnevezése és megidézése volt - aminek ez a pásztorgyűrű megfelel. Az atya szójel előfordul - többek között - a blatnicai avar kereszten is (3. ábra) és rokonítható a székely írás "ty" betűjének egyik változatával is (2. ábra). Amiből (és más körülményekből) nyilvánvaló, hogy a székely "ty" betű az atya szójeléből alakult ki az akrofónia során. A székely írás valóban szkíta-hun írás, ahogyan azt az 1500-as évek magyar értelmisége még tudta. Ez az egyetlen egyezés nem dönti el a hun-avar-magyar azonosság kérdését, de az ezt bizonyító adatok közé tartozik.

  

1. ábra. Rézből készült alföldi pásztorgyűrű


2. ábra. A székely írás "ty" betűje Kájoni nyomán



3. ábra. Blatnicai avar kereszt, közepén az atya hieroglifával


A fenti ábrákon bemutatott atya jel az Orion csillagkép, az isteni ősatya égi megjelenésének leegyszerűsített rajza. Grafikai változata szerepel a tatárlakai táblán, a kínai és a sumér írásban is. 

A jelen cikk egy egyszerű tárgyleírás, amely a teljes tárgyleírásra sem törekedett s nem ismétli meg mindazokat az eredményeket, amelyeket korábban már leírtam. A benne foglalt megállapítások feltételezik, hogy az olvasó már ismeri a Magyar hieroglif írás c. kötetemet. 


Irodalom







Ne fogadjon el utángyártott, sérült csomagolású, vagy rosszarcú eladó által kínált Cserépmadár szállás és Csinyálóházat! Rovológus által vezetett hiteles őrségi szállás csak nálunk!  



Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése