2020. július 18., szombat

Hopi tál az "Ogur isten" mondattal

Sok indián népi hieroglifikus írásemléket elemeztem már, de - a különleges jeltársításai miatt - ezek között is kiemelkedő a jelen cikkben bemutatásra kerülő hopi tál (1. ábra). Azt már régen tudjuk, hogy az amerikai indiánok mindhárom Amerikában használják a székely írás (pontosabban előzménye, a magyar hieroglif írás) jeleinek megfelelőit. A közös indián-magyar jelek száma 30 körül van. A kutatás során mindig felbukkan egy-egy újabb elemi jel, vagy jeltársítás. Amiképpen most is előkerült az Óg sar (mai magyarsággal Óg úr) ligatúra (3. ábra). 

Genetikai eredmények alapján a hunok ősei mentek át az Újvilágba indiánnak. A hunok ősei és az amerikai indiánok között kimutatható genetikai kapcsolatot Karl O. Högström is említi. Ez a történelmi kapcsolat érthetővé teszi a jelek rokonságát is. A jelkészletek rokonságát az 1993-ban Nemetz Tibor segítségével elvégzett matematikai valószínűségszámítás is kimutatta.  Otto von Sadovszky és mások kutatásai pedig az amerikai indiánokhoz fűző nyelvi kapcsolatokra derítettek fényt. magyar és a penut nyelvek rokonságát ma Tóth István kutatja. 

Azt is tudtuk (a Savaria-i római kori vakolattöredékek hieroglifikus ligatúráiból, a hunutód-népek nevéből és más megfontolásokból), hogy a hunok magukat Óg úr leszármazottainak, azaz ogur népnek tartották. Most ez a hopi tál ezen ősvallási nézet Amerikába kerülését is dokumentálja. Lehetséges, hogy megkopva. egy már nem értett, csak a szépsége miatt másolt régi díszítőmintaként maradt ránk (1). Szerencsére az elolvashatósága változatlan és tanúsítja az egykori etnokulturális azonosságot.




1. ábra. Hopi tál hieroglifikus mondatokkal 


Az Óg úr isten mondat




2. ábra. A hopi tál tulipán alakú Óg úr isten vagy Ogur isten mondatjele (az ábra két oldalán), középen pedig, fentről lefele az írásemlék Isten (ős ten) és Óg úr ligatúráit alkotó ős, ten, Óg és sar (úr) szójelei (a székely írás "us", "nt/tn", "o/ó" és "s" jeleinek párhuzamai), amelyek a hopi edényen az ogur isten mondatot alkotják





3/a. ábra. A hopi tál Óg úr (vagy ogur) ligatúrája és ugyanez a kifejezés a Savaria-i Iseum területén hiteles ásatáson fellelt római kori vakolatdarabról, a képszerű ligatúra az eget tartó, Istennel azonos világoszlopot ábrázolja



3/b. ábra. A hopi Óg úr (vagy ogur) mondatjel párja a Yazilikaja-i hettita sziklapantheonban


A Magasságos nagyúr köve mondat

A tálon három lépcsős toronytemplom jelekből alkotott rajza is megtalálható (4. ábra). Az olvasatuk: Magas nagy szár kő (mai magyarsággal: Magasságos nagyúr köve). 



4. ábra. A hopi tál Magasságos nagyúr köve mondata (balra) és a magyar jelkészlet megfelelő jelei (jobbra, fentről lefele): egy magyarszombatfai tányér képszerű szár hieroglifája, valamint a székely írás "m" (magas), "sz" (szár "úr"), "k" () és "n" (nagy) lineáris rovásbetűi



A Nagy élő úr mondat

A tál közepén szintén jeleket találunk. Ezek szimmetrikus szöveget alkotnak, amelyből a Nagy élő szár (mai magyarsággal a Nagy élő úr) mondat olvasható ki (5. ábra).



5. ábra. A hopi tál hieroglifikus Nagyságos élő úr mondata (balra), valamint a székely írás "sz" (szár "úr"), "l" (élő) és "n" (nagy) rovásjelei (jobbra, fentről lefele)

Jegyzet

(1) Amerikában végzett kutatómunka segíthetne tisztázni a fennmaradt kérdéseket. Például, hogy a mai amerikai indiánok tudósai, vagy népművészei ismerik-e a fenti hieroglifáik jelentését? És az mennyire egyezik meg a magyar hieroglif írás segítségével meghatározott jelentéssel?


Irodalom

Varga Géza: Indián tartalom

Varga Géza: Magyar hieroglif írás


Varga Géza: Szabír jelek az Iseumban


Varga Géza: Nemetz Tibor matematikus rovológiai jelentőségű valószínűségszámítása

Varga Géza: Tóth István "A nagy ősanya sarjai" c. kötete a magyar-indián nyelvrokonságról




Ne fogadjon el utángyártott, sérült csomagolású, vagy rosszarcú eladó által kínált Cserépmadár szállás és Csinyálóházat! Rovológus által vezetett hiteles őrségi szállás csak nálunk!   



Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése