2020. március 31., kedd

Aranka parti Árpád kori ezüst szíjvég hieroglifái

A Csonti István által fémkeresővel az Aranka partján megtalált Árpád kori leletek egyike az alább látható ezüst szíjvég. A tárgy teljes egészében a magyar hieroglif írás szójeleiből áll, azaz egy nemesfémből készült, elolvasható ligatúra (1. ábra) (1). Az ezüst szíjvég olvasata fentről lefelé: Óg a Lyukó, a nagyon nagy Lyukó sar ten (mai magyarsággal: Óg a Lyukó, a nagyon nagy úristen) (2).



1. ábra. Az Aranka parti ezüst szíjvég egy hieroglifákból (ősvallási jelentőségű szójelekből) alkotott ligatúra 



Az 1. ábra bal oldali oszlopában felülről lefelé az Iseum területén fellelt római kori vakolatdarabon és vereten lévő Óg és Lyukó hieroglifák. Egy középkori sírmelléklet, a budapesti hun(?) jelvény párhuzamának Nagyon nagy olvasatú hieroglifái. A római kori kismákfai tál Lyukó és az Iseumból származó római kori lelet ten hieroglifája. A római kori jelek a limes védelmére betelepített szabírhunoktól származhatnak.

Az 1. ábra jobb oldali oszlopában fentről lefelé a székely írás "o/ó", "ly", "n", "ly" betűi, legalul pedig a ten "isten" szójele látható.


Az olvasatnak vannak kérdéses, vagy majdnem kérdéses pontjai. Ilyen az ezüstből készített nagyon nagy szójelek öbleiben alul látható pontok. Ezekből kettő is van s talán lyuk/Lyukó jeleknek tekinthetők, amelyek esetleg még beilleszthetők a mondatba. Kérdéses lehet még a fizikai lyukak értelmezése is. Több leleten is elolvashatók az ilyen lyukak (például a hartai vereten is) s ezek a magyar népet azonosítják, mert a kör alakú jel és változatai csak a magyar hieroglif írásban jeletik a lyukat (a székely írásban ennek felel meg a "ly" betű). Az olvasatomban mindkét lyukat Lyukó hieroglifaként értelmeztem annak ellenére, hogy manapság éppen ilyen lyukakat szoktunk használni egy-egy tárgy csavarokkal való rögzítésére. Azért bátorkodtam mégis elolvasni őket, mert ezt a szíjvéget nem ezeken a lyukakon keresztül rögzíthették, hanem a hátoldalán kitűnő állapotban megmaradt öntött csap segítségével (2. ábra). Egyébként, ha ezeket a fizikailag létező lyukakat is felhasználták volna a szíjvég rögzítésére, azok akkor is elolvashatóaknak minősülhetnének, mert a hasznosság nem gyengíti, hanem erősíti az Istenre utaló hieroglifa erejét. 




2. ábra. Az Aranka parti ezüst szíjvég hátoldala a bőrszíjhoz való rögzítést szolgáló öntött csappal


Jegyzetek

(1) Ilyen jelekből álló tárgyat találtunk már a gyakran hun hatást közvetítő, vagy hunokból álló szarmatáknál (3. ábra) és az amerikai indiánoknál is (4. ábra), akiknek némely törzsét a genetikai kutatás a Kr. e. 5000 táján Amerikába vándorló prehunoktól származtatja. 




3. ábra. Teljes egészében hieroglifákból álló szarmata aranytárgy, az olvasata: Ragyogó Óg, a hal(ál)



4. ábra. A Jóma ligatúra indián szobra


(2) A Lyukó név, vagy jelző az Istent a bőség forrásaként jellemzi. Az istennév a sok hun és avar hieroglifikus lelet mellett fentmaradt a magyar földrajzi nevek között és a Bodrog-alsóbűi rovásírásos fúvóka Lyukónak olvasatú írásemlékén is.


Irodalom





Ne fogadjon el utángyártott, sérült csomagolású, vagy rosszarcú eladó által kínált Cserépmadár szállás és Csinyálóházat! Rovológus által vezetett hiteles őrségi szállás csak nálunk!  



Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése