2019. szeptember 19., csütörtök

"Lyukó földje" mondat egy párthus függőn

Első pillantásra úgy tűnik, hogy egyszerű a most tárgyalandó párthus függő jeltörténeti értékelése: van rajta egy Föld jel (1. ábra). Nem különösebb dolog ez, hiszen egy-egy jelünket igen sok helyen meg lehet találni. Meg kell becsülni ezeket az egyszerű szórványokat is, mert a kultúra által használt jelkészlet felméréséhez ezek is kellenek. A jelek összessége pedig az etnokulturális kapcsolatokról árulkodik. Ezért egybe kell hordani és táblázatokba, meg statisztikákba kell rakni őket, mert úgy lehet jobban megítélni egy-egy nép jelkészletének közelebbi, vagy távolabbi rokonságát. 



1. ábra. Párthus függő a Lyukó földje mondattal (középen), a párthus hieroglifák (balra) és a nekik megfelelő székely "ly", "f" és "s" rovásbetűk (jobbra)



Közelebbről megtekintve aztán az is szembetűnik, hogy ez a Föld jel valójában összetettebb a szokásosnál. 

- Egyrészt a jelben felismerhető két koncentrikus kör azonos a lyuk/Lyukó jellel, amiből következően összetett jellel állunk szemben, amelynek olvasata Lyukó földje. A Lyukó istennév a szkíta-hun-magyar írásemlékek rokonságába sorolja a párthus szöveget, mert elsősorban ebben a körben mutatható ki Lyukó isten tisztelete.

- Másrészt az ékkövekből formált, szív alakú jelek olvasata nem a sar, hanem a sarok (sar + og) lehet - mert ez is egy összetett jel. A sar jel a hun világmodelleken még hasonló a székely "s" betűhöz (2/a. ábra). A honfoglalás korban azonban látni olyan öszvér változatokat, amelyeknek csúcsos a teteje, de az alján befelé hajlik a két széle. Az "s" (sar) jel aljának szokás szerint kifelé kellene görbülnie, az "o/ó" (Óg) jel aljának pedig befelé. Ezeket egyesítették a szív alakú sarok jel kedvéért. 

Ez a szív alakú párthus sarok tehát egy összetett jel, ami az eddigiek alapján a párthusok és a honfoglaló magyarok közötti közelebbi kapcsolatra, vagy azonosságra utalhat. Persze a jelváltozat kialakulási korának pontosabb meghatározásához még további kutatásra van szükség. 



2/a. ábra. Hun csat (középen) világmodelljének sarkain a sar/sarok jel hagyományos, a székely "s" (sar/sarok) rovásbetűvel (balra) azonos alakú változata, az ábra jobb szélén egy szarmata függő égboltot ábrázoló, a székely "o/ó" (Óg) jel eredeti vízszintes alakjával azonos formájú jele



2/b. ábra. Hun hatást tükröző frank világmodell az egymásba rajzolt sar és Óg jelekkel, a sar jel teteje itt még hegyes, míg az Óg jelé lekerekített


A 2/a. ábra két szélén és a 2/b. ábrán az a két jel (a sar és az Óg) látható, amelyek egyesítésével megszületett a szív alakú párthus sarok jel. Ugyanez az egyesített jel jelenik meg a honfoglalók perkátai ruhadíszén is (3. ábra). A przemysli világmodell sarkaiban azt bizonyítja, hogy az új, egyesített hieroglifa jelentése és a hangalakja sarok lehetett a honfoglalás idején (4. ábra).




3. ábra. A párthus sarok jel (balra) és a perkátai honfoglalás kori ruhadísz (világnézetet kifejező jelvény) a sar "úr" és Óg jelekből egyesített sarok (sar Óg "Óg úr")  jellel (jobbra)



4. ábra. A honfoglalás kori przemysli világmodell sarkaiban az egyesített jelforma jelenik meg (a sarokmontázs az eget tartó fát ábrázolja, ezekkel volt azonos Óg úr, akinek a nevéből a sarok szavunk keletkezett)



Irodalom

Varga Géza: Frank világmodell a sar og "Óg úr" ligatúrával


Varga Géza: Párthus tartalom










Ne fogadjon el utángyártott, lejárt szavatosságú, vagy sérült csomagolású őrségi szállást! Rovológus által vezetett eredeti hangulatú őrségi szállás csak nálunk! A néprajzilag hiteles, de a modern kor eszközeivel ellátott, elbűvölő természeti táj közepén (erdő és patak között) található őrségi szállás az igényeseknek való. A szállás lefoglalásához hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot! Cserépmadár szállás és Csinyálóház (azaz kitűnő őrségi szállás) Veleméren is csak egy van.



A veleméri Cserépmadár szállás (egy 3 szobás, 11 férőhelyes őrségi szállás) Belső szobája




Onogesius hun vezér szobra a Csinyálóház (egy különleges őrségi szállás) alatt áll és vár a Teremtővel való koccintásra, "Inkább vagyok itthon Etele szolgája, mint vagyonos ember idegenben"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése