2024. szeptember 1., vasárnap

Arzhan 2 Kr. e. VII. századi szkíta fejedelmi sír magyar mondata

Barbara Armbruster és Caspar Meyer tanulmánya az Arzhan 2 lelőhelyen előkerült rendkívül gazdag korai szkíta aranyleleteket mutatja be. Ez a lelőhely Tuva Köztársaságban, Dél-Szibériában van és a Kr. e. VII. század vége – VI. század eleje közötti időszakra datálható. A paziriki szkíta kultúrához tartozik. Egy orosz-német csapat ásta ki a sírt (Cugunov et al. 2010; Parzinger 2011)2001-ben ezek az ásatások egy ép fejedelmi sírt (5. sír) tártak fel, amelyben textíliák, vas, bronz és fa tárgyak mellett – a szibériai kora szkíta korszak aranytermékeinek a mai napig legjelentősebb gyűjteménye került elő. A fejedelmi sír összesen mintegy 9300 leletet tartalmazott. A fából készült érintetlen kamra egy azonos rangú férfi és nő maradványait rejtette, mintegy 5600 aranytárgy társaságában. 

A régészek nem szokták észrevenni a magyar hieroglif írással írt rövid szövegeket, ezért a közlésüket e jelek elolvasásával egészítem ki. Az eredeti cikk 12. ábráján lévő mondatot a jelen cikk 1. és 2. ábráján mutatom be. Több további mondat is elolvasható a szerzők által bemutatott aranytárgyakon, amelyek olvasatát a következő cikkeimben adom közre. 

A rövid szkíta szövegek elolvasásra az ősvallási kötődésű szójeleket alkalmazó magyar hieroglif írás ad lehetőséget. Ezt az írásrendszert 2017-ben írtam le a Magyar hieroglif írás c. kötetben és napjainkig 2-300 rövid szövegét olvastam el. E hieroglif írást a szkíták, szarmaták, hunok, avarok és a honfoglaló magyarok is használták az ősvallás jelrendszereként. Nyomokban ma is használatban van a magyar népi (pl. hímes tojásokon), uralmi (pl. címerekben) és vallási (pl. korai templomokban) jelrendszerekben. Igaz a jelek eredeti jelentését többnyire már elfeledték. E hieroglifikus írásrendszerből keletkezett a napjainkig jobbára alfabetikus rendszerben alkalmazott székely írás. 



1. ábra. Az Arzhan 2 (5. sír) hieroglifikus Nagy nagy jó (mai magyarsággal: Nagyon nagy folyó) mondata (az "omega alakú" tárgy részlete), az ábra jobb szélén a székely írás "j" ( "folyó") és "n" (nagy) jele





2. ábra. Az Arzhan 2 (5. sír) "omega alakú" aranylelete az elolvasható részlettel


Irodalom

Barbara Armbruster és Caspar Meyer: Arany tárgyak a korai szkíta hercegi sírból, Arzhan 2, Tuva – Esztétika, funkció és Technológia, in: Eurázsia helyzete az ókorban: Nomád anyagi kultúra az ie I. évezredben, Különlenyomat, 2024., (mdpi.com/journal/arts) Basel•Peking•Wuhan•Barcelona•Belgrád•Újvidék•Kolozsvár•Manchester

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.

Varga Géza: Szkíta tartalom




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése