2024. április 5., péntek

Szabír ős mondatjel egy dobronaki hímes tojáson

A 2024 tavaszán megrendezett dobronaki hímestojás kiállításon láttam és vásároltam meg ezt a különlegesen szép és érdekes hímes tojást, amelynek őstörténeti és írástörténeti jelentősége van (1. ábra)



1. ábra. A dobronaki hímes tojás olvasata: Ragyogó Egy (is)ten a szabírok őse



Az 1. ábra bal oldalán lentről felfele a Ragyogó Egy (is)ten ligatúra és a "tprus" (tapar us "szabír ős") mondatjel látható. Az ábra jobb szélén a nekik megfelelő székely "r" (ragyogó), "gy" (Egy), ten és "tprus" jelek láthatók.

A hímes tojáson előforduló "tprus" jel a magyarságban lényeges etnokulturális összetevőt jelentő szabírok hagyatéka. A szabír nevet több nép is magával hozhatta a sztyeppére. Ezt egy szarmata edényen látható jel-előfordulás is alátámasztja. Ám ezt megelőzően a szkíták, hunok és avarok is a szabír eredetű etnokulturális forrásokból épülhettek fel. Megtalálható a tprus (tapar us "szabír ős") jel a nemrég fellelt bojnai avar idolok egyikén is (a szabírhunok Baján alatt vonultak be a Kárpát-medencébe). Az ellentmondás csak látszólagos. A dilemmát az oldja fel, hogy a Kárpát-medencétől a Csendes-óceánig egyetlen egységes sztyeppi kultúra virágzott évezredeken át. A sok helyen felbukkanó "tprus" mondatjel ennek a szabír kultúrának a hagyatéka. 


Irodalom

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017. 


Varga Géza: Szabírok, azaz magyarok





Varga Géza




Attila Róma elfoglalására induló csapatai az Őrségen keresztül jutottak el Itáliába. Ha Ön is oda készül, akkor tarthat egy pihenőt jövet is, meg menet is Veleméren, a Cserépmadár szállás és Csinyálóház kényelmes és szép lakosztályaiban! Nálunk akkor is megszállhat, ha az esze ágában sincs továbbmenni. Ami tökéletesen érthető lesz, hiszen aligha van jobb hely Velemérnél és Magyarországnál. Attila is visszafordult ...

1 megjegyzés:

  1. https://vargagezairastortenesz.blogspot.com/2023/11/szabirok-azaz-magyarok.html?sc=1713199731717#c7357485794200495713

    VálaszTörlés