2024. április 17., szerda

Honfoglalásra készülő magyarok hieroglifikus mondatai Kelet-Európából

Olekszij Komar adott közre nemrég egy cikket, amelyben a J. Hojnovszkij által a kijevi Krivcov-birtokon végzett ásatás megfigyeléseiből levont megállapításokkal foglalkozik. 



1. ábra. Isimbaj-i és Dnyeper vidéki veretek Olekszij Komar cikkéből (két oldalon), valamint a rajtuk lévő "díszítés" elolvasását lehetővé tevő székely jelek (középen)


A cikkben megjelenik két magyar veret képe is (6. képtábla, 770. oldal), amelyet - s ezt már én teszem hozzá - a magyar hieroglif írás segítségével el lehet olvasni (1. ábra). 

A székely írás megfelelő jelei, amelyek az elolvasást lehetővé tették, az ábra közepén sorakoznak (1). 

E jelcsoport bal szélén az Ak "patak, Heraklész" szójel, jobb szélén pedig az "ü" (ügy "folyó") rovásjel látható. Az Ak ügy (mai magyarsággal: Heraklész folyó) jelpár az Istennel azonos égi folyó, a Tejút (szkíta kor óta használt) elnevezését rögzíti. A jelmontázs közepén lentről felfele a székely írás "s" (sar "sarok, úr") rovásjele, felette az Isten ligatúra összetevői: az "us" (ős) meg az "nt/tn" (Ten) szójelek láthatók. Ezek együttesen, mai magyarsággal a Heraklész folyó az Úristen mondatot rögzítik. 

A jelmontázs a Tejutat égig érő fa képében ábrázolja.


Jegyzet

(1) A székely jelek akrofóniájának rekonstrukcióját a 90-es években végeztük el az Írástörténeti Kutatóintézet műhelyében. Leírásuk a Magyar hieroglif írás c. kötetben jelent meg. 


Irodalom

Olekszij Komar: „Fejedelmi temetkezés” az ősi Kijev területén Jozef Hojnovszkij 1892-ben végzett kutatásai nyománStudia ad Archaeologiam Pazmaniensia, 29. Fiatal tudósok konfeencia a migrációs időszakról, Budapest, 2019. november 15–16, főszerkesztő Türk Attila, A PPKE BTK Régészettudományi Intézetének kiadványai, Magyar Őstörténeti Kutatócsoport Kiadványok,  Budapest, 2023. 

Varga Géza: Magyar hieroglif írás, Írástörténeti Kutatóintézet, Budapest, 2017.

Varga Géza: Honfoglaló tartalom



Varga Géza




Attila Róma elfoglalására induló csapatai az Őrségen keresztül jutottak el Itáliába. Ha Ön is oda készül, akkor tarthat egy pihenőt jövet is, meg menet is Veleméren, a Cserépmadár szállás és Csinyálóház kényelmes és szép lakosztályaiban! Nálunk akkor is megszállhat, ha az esze ágában sincs továbbmenni. Ami tökéletesen érthető lesz, hiszen aligha van jobb hely Velemérnél és Magyarországnál. Attila is visszafordult ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése