2023. augusztus 14., hétfő

Hohenbergi kora középkori turulmadár

 kora középkori temető Hohenbergbei Irdning településen található, Stájerországban. Elisabeth Nowotny írt róla cikket az academia.edu-n Das frühmittelalterliche Gräberfeld von Hohenberg, Steiermark. Mit Exkursen zur historischen und archäologischen Situation im Ostalpenraum (Hohenberg kora középkori temetője, Stájerország. Kirándulásokkal a Keleti-Alpok történelmi és régészeti helyzetébe.) címmel.


A Kulm őstelepülése

Hallstatt-kori erődített dombtetői településről van bizonyíték a Kulm-on: A csúcsfennsík és a fennsíktól nyugatra fekvő másik fennsík közötti rövid meredek szakaszon egy földfalat találtak, amelynek belsejében az állami régész próbafeltárásokat végzett. W. Schmid 1948-ban. A ház alaprajzának felfedezett nyomaiból, egy gondosan felszerelt, kerámiatömegekkel díszített kandallóból és a fal mellett nagy kövekkel körülvett oszloplyukból arra a következtetésre jutottak, hogy a helyszín egy jelentős komplexum. Ezt az első Hall-Stat-kori települést az Enns-völgyben W. Modrijanins alapította (6. és 5. század). 2004 nyarán. 

A római korban Norikumban két fontos állami út vezetett át az Alpokon. Hohenberg közlekedésföldrajzi jelentőségét topográfiai helyzete adja; Az Alpokban a római infrastruktúra részben viszonylag érintetlen maradt, és a Nyugat-Római Birodalom hanyatlása nem eredményezte az ország teljes összeomlását. az „alpesi kereskedelem” már nem volt érintetlen, de nem is szakadt meg teljesen" 

Az olasz seregek Odoaker és testvére, Hunulf vezetésével a Noricai Dunához vonultak i.sz. 487-ben és 488-ban, hogy elpusztítsák a Rugiai Birodalmat  Einhard jelentése 830-ból további információkat tartalmaz a Karoling-kori alpesi átvonulásról, a mai Svájc területén is. A 8. században számos kolostort alapítottak az Alpokban, amelyek egyértelműen kapcsolódnak a távolsági utak hálózatához. Például a San Candido kolostor alapítása Tassilo herceg alatt III. az ez iránti bajor érdeklődésre. 

Hohenberg templom A két Keresztelő Jánosnak és János evangélistának szentelt hohenbergi templom állítólag „ősidők óta Mária szentély” volt. Először 1171-ben említik egy dokumentumban, az admonti apátság hagyományos kódexében. A templom legrégebbi része a déli oldalon két ablakos, hamuvesszőből épült román kori hajó; valószínűleg az első említés idejére nyúlik vissza. 1400 körül a templomot kibővítették, a román stílusú apszist lebontották, és a gótikus templomot bordás boltívekkel és egyszerű áttört ablakokkal bővítették.


. A Hohenberg-templom számára tehát a védőszent egy régi alap jelzése lehet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése