2022. szeptember 28., szerda

Hun korong a "Lyukó Nap atya földje" felirattal

Monoki Ibolya hívta fel a figyelmemet a Madia Renzo Giuseppe által a neten megosztott szép ékszerre (1. ábra), amelyért itt is köszönetet mondok. A kép mellett szereplő leírásból "Spilla a disco con pietre in pasta di vetro. VII sec dc"  csak a lelet kora derül ki. Az ékszer stílusa és jelei alapján hun, esetleg avar eredetű is lehet. Ékszerek esetében ez a megadott kor sem bizonyosság, mert a tartós anyaguknak köszönhetően minden további nélkül átvészelhetik az évszázadokat. Azaz készíthették a hunok is az V. században. Ha Itáliában került elő (ami korántsem bizonyos), akkor longobárd, vagy osztrogót környezetben is megmaradhatott, vagy készülhetett hun vagy avar hatásra. A korongon lévő jelek olvasata: Lyukó Nap atya földje, ez utóbbi feltételezést megengedi.  



1. ábra. Korong kör alakú és négyszögletes Föld jelekkel



A fenti lelet a kétfajta (kerek és négyzetes) Föld hieroglifa miatt érdekes a számunkra. A  régészek, történészek, genetikusok, nyelvészek és a szakterületről cikkeket kanyarító újságírók egyaránt nem ismerik a székely írás történetét és így a különféle jelek formai változatait, vagy a jelentésük változásait sem. A kör alakú változatról tudnak, a négyszögletesről meg nem akarnak tudni. A betűinkről tudnak, a szójeleinkről pedig nem akarnak tudni - bár a szakirodalom alapján tudniuk kelene a szójeleinkről is.

Így fordulhatott elő, hogy Hakan Aydemir a karcagi csatkarika szójelekkel írt szövegét betűzve próbálta meg elolvasni. A szöveg végén lévő Föld szójelet például háromféleképpen elolvasható ligatúrának tekinti (mivel nagyjából egybeesik a felső és alsó vízszintes keretvonallal, ezért a négyszögletes Föld jel vízszintes vonalait nem létezőnek tekinti). Hakan Aydemir a három vélt feloldási lehetőség közül pusztán azért választotta a Szedesz nevet, mert az valahol Keleten egyszer már előfordult. A "szakma" pedig, amelyről Püspöki Nagy Péter és Sándor Klára is leírta már, hogy az alapfogalmakkal sincs tisztában, ájult tisztelettel kezeli ezt az ostobaságot.  


2. ábra. Hakan Aydemir olvasatának jobb szélén szerepel a négyszögletes Föld szójel helyébe képzelt, betűzve olvasott Szedesz ligatúra

3. ábra. Hakan Aydemir így rajzolta le a Föld jelet (szerinte Szedesz ligatúrát)



4. ábra. Én így rajzoltam le ugyanezt a részletet (a végső "i" betű nem létezik, csak a keret vonalának befejezése és egy sérülés adja az "i"-hez hasonló formát)




ábra. A karcagi csatkarika fényképe



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése