2021. február 14., vasárnap

A holló a hollónak típusú jogállam panaszkezelése

Az egyik végzettségem rendszerszervező, ezért ilyen szemmel is látom a világot. Bocsássa meg nekem az olvasó, ha most egy ilyen nézőpontból szemlélt esettenulmánnyal terhelem! 

Előrebocsátom: az újabb gyártási eljárásokban, ha erre mód van, nem az ellenőrzésen kibukó selejtek javításával foglalkoznak, hanem megpróbálják eleve elkerülni a selejt legyártását. Kézenfekvő és üdvözlendő eljárás, amit az élet lehetőleg minél több területén is be kell vezetni. 



1. ábra. Pillanatkép a Magyar Nemzeti Múzeumban barbár módon lereszelt budapesti késő középkori jelvény utóéletéből 


Az alábbi irat arról tanúskodik, hogy a gondolat gyökeret verhetett a Magyar Nemzeti Múzeum és segítőinek gyakorlatában is. Az eljárásban azt az ötletet gyümölcsöztették, hogy a selejttel kapcsolatos panaszt valamilyen jogászi megközelítéssel vissza is lehet utasítani és a jövőre nézvést is meg lehet akadályozni. A hiba kijavításával ezt követően nem is kell foglalkozni, a tettesek megnevezésére nem kerül sor, ők továbbra is felvehetik a közpénzből csordogáló fizetésüket meg prémiumukat és játszhatják a köztiszteletben álló muzeológus szerepét az elkövetett köztörvényes leletrongálás ellenére.


2. ábra. Az Ügyészség - sértett hiányában - kizárja a panasz lehetőségét


Az ügy előzményéhez tartozik, hogy az általam a Magyar Nemzeti Múzeumba letéti szerződéssel leadott budapesti késő középkori jelvény rovásjeleket hordozó felületét a múzeumban barbár módon lereszelték, majd a maradék jeleket előbb latin AK monogramnak, majd  "rontott latin M" betűnek minősítették. Tíz év után a Múzeum kiállított egy jegyzőkönyvet arról, hogy a tárgy sértetlen. Ez ellen, okirathamisítás miatt, feljelentést tettem. Ezt a Rendőrség elutasította, többek között arra is hivatkozván, hogy a tárgy változatlan állapotú. Panaszt nyújtottam be, amelyben arra hivatkoztam, hogy a Fekete Péter államtitkártól kapott levél elismeri a lelet megváltozását s ezt a levelet másolatban eleve elküldtem nekik.  Erre kaptam a fenti levelet a panaszt elbíráló Ügyészségtől. Ebben már nem foglalkoztak azzal, hogy változott-e a tárgy, vagy sem, mert felmérhették, hogy azt a Fekete Péter államtitkár úr által írt levél egyértelműen eldönti. Jogászi megoldást kerestek és találtak a problémára. Azt persze nem kérdezték tőlem és nem is nagyon találgathatták, hogy én közbizalomügyileg sértettnek érzem-e magamat. Jobb, ha ilyesmit nem is firtatnak, mert még igennel válaszolnék rá.


Irodalom




3 megjegyzés:

  1. Sandor Brezula: ...valoban egbekialto bun amit egyesek elkovetnek annak erdekeben, hogy "sotetben" tartsanak minket szarmazasunk, osi kulturank, es egyeb oroksegunk tekinteteben. Azonban egy, az ugyben eljaro hatosag torvenytelen ugyintezese miatt, nem gondolom, hogy azt jelenti, mindha az egesz kosar alma rohadt lenne. Sajnos, az soha nem fog megtortenni, hogy az igazsagszolgaltatas teljessen partatlanul vegezze a dolgat.

    VálaszTörlés
  2. Ibolya Monoki: Köszönet minden közlésért! Építő jellegűek és hiánypótlók.

    VálaszTörlés
  3. Károly Sándor Bárdos: Lám, lám! Az igazán negatív dolgok nem nagy csinnadrattával történnek, hanem alattomos sunyi módon, hogy az átlag észre se vegye! Mondván, - "Amit nem lát a szem, nem fáj a szívnek!" Örömmel látom, ha a lelkiismerettel bíró értelmiség megszólal, nekünk is jut valami az igazságok tudásából!

    Tibor Horváth: Köszönjük a megosztást! Mindenről képet, videót kell készíteni! A legjobb a nyilvánosság! Egy "előtte", "utána" kép, videó fel youtube-ra angol felirattal is ellátva hogy mindenhova eljusson aztán lenne pislogás mikor az emberek nem adnak le semmilyen tárgyat már nekik! Ebben az országban már nem lehet megbízni az állami apparátusokban...lásd tudományos akadémia, nemzeti múzeum... direkt kisbetűvel! Kitartást és bízom benne hogy lesz még ennek visszhangja!

    VG: Köszönöm a figyelmet!

    VálaszTörlés