2021. január 10., vasárnap

A nagyszéksósi hun szíjvég Nagyon nagy Egy ős mondata

A nagyszéksósi hun kincslelet nem csak a gazdagsága és a szépsége, hanem az írástörténeti jelentősége (a székely írás eredetéről nyerhető ismeretek) miatt is érdemes a figyelmünkre. A régen múzeumba került leletekről egyre-másra derül ki az elolvashatóságuk. 

Ezt a különös alakú szíjvéget például korábban is ismertem. A Bóna István által közölt fekete-fehér rajzát Egy ős alakban el is olvastam és az olvasatot közöltem. Azonban további leleteknek kellett ahhoz előkerülnie, hogy megértsem a ligatúra tetején lévő nagyon nagy szópárost s azzal bővítsem a mondatot. Időközben ilyenekből több is előkerült, ezért ma már biztonsággal kijelenthetem, hogy ez esetben is erről van szó. A hunok azért használták e jellegzetes magyar szófordulatokat, mint a nagyon nagy és az Egy ős, mert ők is magyarul beszéltek, írtak és gondolkoztak.


1. ábra. Nagyszéksósi hun szíjvég a Nagyon nagy Egy ős mondattal (középen), a hun nagy, ős és Egy szójelek (balra), valamint a nekik megfelelő székely "n", ős és "gy" jelek (jobbra)



Irodalom


Varga Géza: Magyar hieroglif írás

Varga Géza: Hun és avar tartalom




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése