2021. január 10., vasárnap

A Telki hun kincslelet "Lyukó ragyog az égen" mondata

A Telki mellett előkerült hun kincseken eddig is találtam már elolvasható hieroglifikus mondatokat. Most egy újabb írásmutatványt olvasok el, amelyik - a szimmetrikus szövegszerkezete miatt - némi töprengést okozott. A szöveg elolvasása csak azért sikerült, mert az utóbbi időben egy sor szimmetrikus szöveget találtam, ami egyfajta rutin kialakulását tette lehetővé. Hiába, az olvasás rendjének elsajátítását - különösen e sajátos szabályokat követő hieroglifikus írásemlékeknél - nem lehet megtakarítani.

Az alább bemutatott írásemlék egy nagyméretű vascsatba illesztett, aranykeretbe foglalt, rekeszes technikájú betét. Az alábbi fotógrafikán nem az egész tárgyat, csupán ezt a jelekkel kitöltött betétet mutatom be (1. ábra). A jelei ismerősek, a Rá/ragyogó szójeltől eltekintve másutt is hasonló alakban fordulnak elő. A Rá/ragyogó jel négyszögletes alakját a székely "r" betűk kialakulásának tisztázásakor már előre jeleztem, pontosabban egy népi cserépedény rövid mondatában meg is találtam. Ez tehát egy nagyszerű, írástörténeti jelentőségű igazolása annak, hogy a legjobb mai magyar fazekasok (a mondott esetben Czibor Imre alsópáhoki mester egy barcasági edénymásolaton) a hun kor jeleit használják. 



1. ábra. A Telki mellett Ehmann Gábor által talált hun kincs egyik hieroglifikus mondata: Lyukó ragyog az égben (középen), a hun ég, Lyukó és ragyog hieroglifák (balra) és a nekik megfelelő székely "g", "ly" és "r" betűk (jobbra)


Az 1. ábrán elolvasható hun hieroglifikus mondat párhuzama elolvasható Nagy Károly talizmánján is. A talizmán egyik világmodellje szerint Lyukó jó "folyó" az égben. Az íráskép archaikusabb, mert világmodellbe vannak rendezve a szójelek. Egy híján azonos szavakból álló mondatról van szó.

Ugyanennek a mondatnak egy további Lyukó él az égben olvasatú változata olvasható a csömöri hun cikádafibulán.   



2. ábra. Barcasági tál másolata Czibor Imre alsópáhoki fazekasmester műhelyéből (fent) és a Jóságos ragyogó isten mondat a tál közepéről (lent) a három szójelből álló mondat középső jele, a ragyogó szójel szintén négyzet alakú, akár a hun ragyog hieroglifa


Irodalom

Varga Géza: A népi hieroglifákkal írt "Jóságos ragyogó Isten" mondat

Varga Géza: Hun és avar tartalom



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése