2020. december 4., péntek

Azték pecsétnyomó ismerős jelekkel

A jelen cikkben tárgyalt azték pecsétnyomó (1. ábra) ugyanazt tanúsítja, mint amit korábban már több tucat amerikai indián tárgy esetében is tapasztaltunk, hogy az indián népi jelkészlet igen szoros kapcsolatot mutat a magyarral, pontosabban annak sztyeppi (szkíta-hun) változatával.

Az azték pecsétnyomó szerkezete két koncentrikus körbe zárt szárnyas napkorong, amely a hettita "Nap" szójelnek felel meg (1. ábra). E napjelkép rokonsága széles körben megtalálható a sztyeppén és a magyar népi jelhasználatban is. 



1/a. ábra. Azték pecsétnyomó magyar jelek (a székely "ly" és "s") párhuzamával



1/b. ábra. Azték pecsétnyomó magyaros jelekkel, a szerkezete lényegében azonos a hettita (luviai) napjelkép szerkezetével (két koncentrikus kör között sugarak vannak)



1/c. ábra. Hettita (luviai) "Nap" szójel 



1/d. ábra. Czibor Imre alsópáhoki fazekasmester tányérjáról az égig érő fa (Tejút) hasadékában kelő Nap ábrázolásának közepe pontosan megfelel a hettita (luviai) napábrázolásnak



Hegyen trónoló Nap
 
Az azték pecsétnyomó alján ábrázolt hegy az égbolt íve. Azért görbült a jel két széle, mert a szelek néha felemelik az ég boltozatát s amikor visszaejtik, az kicsorbul. A jelnek ez a görbültsége eurázsiai égbolt-jelek esetében is megfigyelhető (a székely "s" esetében kifelé, az "o/ó" esetében befelé görbül a jel széle). Az azték pecsétnyomó közepe azt brázolja, hogy az ég tetőpontján, ahol egyébként a Tejút felső vége is van, a Sarkcsillagnál található a napisten palotája (2/a. ábra). 



2/a. ábra. A pecsétnyomó belsejében az égi hegy tetején trónoló napisten képét látjuk, amely kép emlékeztet az eurázsiai szárnyas napkorong ábrázolásokra



2/b. ábra. V. századi kismákfai fémtál díszítésének részletén a Nap a hegytetőn van



2/c. ábra. Kazahsztáni "bajszos kurgán" Szergej Botalov nyomán (2009), szintén az égi hegyen trónoló napistent ábrázolja (a sírt a napisten helyén alakították ki, ezzel jelezve, hogy az elhunyt eljutott az Istenéhez)



2/d. ábra. A XIII. századi veleméri templom diadalíve fölött (a szentély felől nézve) szintén ott találjuk a napszimbólumot (Pap Gábor rajza)



Szárnyas nap


 

3. ábra. Asszír és egyiptomi szárnyas napkorong-ábrázolásokon is előfordul a szárnyak alól lefelé lógó két kacskaringó, amelyiknek kifelé kunkorodik a vége - ahogyan az azték pecsétnyomón is látjuk



Az azték pecsétnyomó elemi szójelei



4/a. ábra. Az azték pecsétnyomó szerkezetét meghatározza az Eurázsia-szerte és Egyiptomban is ismert, körbe zárt pont alakú napszimbólum 



4/b. A székely írás "ly" (lyuk/Lyukó) jele eredetileg szintén napjelkép volt




5/a. Az azték pecsétnyomó égboltot (égi hegyet) ábrázoló jele




5/b. ábra. A székely írás "s" (sar "sarok, úr") jele Bél Mátyás ábécéjéből


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése