2020. december 5., szombat

Égboltmodelles gyűrű a budakalászi avar leletek között

Az avarok használták a magyar hieroglif írás szójeleit, amelyekből a székely írás egyetlen hangot jelölő betűi kialakultak. Ha fel akarjuk mérni az avar szójelek választékát, elterjedtségét és használati körülményeit, akkor számba kell vennünk az olyan írásemlékeket is, amelyek csupán egy hieroglifát tartalmaznak, miként az alábbi különleges avar gyűrű is (1. ábra). 



1/a. ábra. A budakalászi égmodelles avar gyűrű (középen), a gyűrű Óg hieroglifája (balra) és a székely írás "o/ó" betűje (jobbra) 



Esetünkben például megfigyelhető, hogy a gyűrű égmodelljében az égbolt félgömbjét négy Óg "Óg király, ég, égisten" hieroglifa támasztja alá. 

- Ez egyrészt tisztelgés Óg úr ősapánk (görögösen Heraklész) előtt, akiről bennünket ogur népeknek nevez a világ. (1)

- Másrészt ez egy jól érzékelhető törekvés arra, hogy a félgömbként elképzelt égbolt modelljét egyesítsék a jelentést és hangalakot rögzítő Óg szójellel (ami e félgömb metszete lenne). A gyűrű viselője így mutatta ki a világnézetét, hogy ő az Ószövetségben is szereplő, az égben lakó és az éggel azonos Óg király utóda és tisztelője.



1/b. ábra. A budakalászi égmodelles avar gyűrűn az ég félgömbját négy Óg hieroglifa, a székely írás "o/ó" betűjének előképe tartja


A budakalászi gyűrűn a székely írás "o/ó" betűjének előképe, a hettita (luviai) hieroglif írás "ég" szójelének pontos párhuzama található négy példányban (2. ábra). 

A világforradalom jelenlegi állásában nem lehet arra számítani, hogy ezeket a megfeleléseket a leleteket leíró régészek észreveszik és dokumentálják. Ők inkább elharapnák a nyelvüket, mintsem rovásbetűket találjanak a leleteiken (2). Azt gondolhatják talán, hogy a feltételezéseik szerint létező "tudományos konszenzus" esetleg csóválná a fejét, ha székely jelek, vagy hettita hieroglifák párhuzamait ismernék fel avar tárgyakon? A görög omega "nagy Ó" felismerése ugyanakkor nincs tiltva, ezért arra akad példa, hogy ezt a hieroglifánkat a görögöknek ajándékozzák, vagy görög hatás bizonyítékának tekintik a magyar íráskultúrát nem eléggé ismerő, vagy azt gondosan letagadó magyar régészek.  

 


2. ábra. A hettita (luviai) hieroglif írás "égbolt" szójele



3. ábra. A székely írás "o/ó" betűje a csíki feliratból, a rovástechnológia miatt fordult függőlegesre, mert egy fapálcába nehéz vízszintes jelet róni





4. ábra. A kácsi Lyukaskó mesterségesen vájt sziklaodúja a holttest ideiglenes, vagy jelképes elhelyezését szolgálhatta (Balogh Sándor fényképe és rajza)


A Kácsi Lyukaskő sziklaodúja köré sziklába vésett Óg "Óg király, ég, égisten" szójel aligha szolgálhatott más célt, mint annak dokumentálását (a holttest, vagy jelképének sziklaodúba helyezésekor), hogy az elhunyt az égbe jutott (3. ábra). 



5. ábra. A budakalászi avar gyűrű Óg "Óg király, ég, égisten" hieroglifája




6. ábra. Hiteles ásatáson előkerült római kori vakolattöredék Óg sar (mai magyarsággal Óg úr) alakban elolvasható jelmontázsa a szombathelyi (Savaria-i) Iseum területéről, az ábra jobb alsó sarkában a székely írás "o/ó" és "s" betűje



Jegyzetek 

(1) Ennek az ogur elemnek a maradéka található meg a magyar népnévben is. Muagerisz szabírhun király nevében - amelyet rendre a magyar népnév változatának tartanak - erre utal az ager "ogur" összetétel. 

(2) A nyelv elharapása a kisebbik rossz lenne ahhoz képest, ami a Magyar Nemzeti Múzeumban történt a budapesti hun jelvénnyel, aminek ugyanis barbár módon lereszelték a jeleket hordozó felületét és letagadták róla a jól azonosítható rovásbetűket. 


Irodalom



Varga Géza: Hun és avar tartalom 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése