2020. július 20., hétfő

Zilahi tál a hieroglifikus "Magas szár kő" mondattal

Természetesen ezt a másolatot is Czibor Imre alsópáhoki fazekasmester készítette egy régi zilahi edény alapján és a veleméri Sindümúzeumban tekinthető meg. A 2020-as magyarszombatfai Fazekasnapok legszebb alkotása volt. A tál szembetűnő ékessége a hasán körben ismétlődő magas szár kő mondat, amelynek párhuzamait az amerikai indiánok edényein találjuk, annak jeleként, hogy Kr. e. 5000 táján a hunok ősei keltek át Amerikába és vitték magukkal a magyar hieroglif írás jeleit.   



1/a. ábra. A zilahi edénymásolat (veleméri Sindümúzeum)


1/b. ábra. A zilahi edénymásolat "fenékbélyege" az égig érő fát ábrázolja (veleméri Sindümúzeum)



2/a. ábra. A magasba vezető utat a Magas szár kő (mai magyarsággal: Magasságos úr köve) mondatjel jelképezi, a középen látható vonaltöbbszörözés a jelentésfeledésre utal



2/b. ábra. Egy zilahi tányér Magas szár kő jele még helyesen (egyetlen függőleges vonallal) jelöli a szár szót


2/c. ábra. Jeddito tál a szimmetrikus Ak magas sar kő (mai magyarsággal Heraklész magasságos úr köve) mondattal (a sar és a szár szójelek felcserélhetőek, mert egy közös ősjelből keletkeztek jelhasadással s mindkettő egyaránt "úr" jelentésű)



3. ábra. A zilahi magas hieroglifa az égbe vezető, hegyekből rakott lépcsőt ábrázolja (balra), a székely írás "m" (magas) jele (jobbra)



4. ábra. A zilahi szár hieroglifa az égig érő fa szárát ábrázolja (balra), a székely írás "sz" (szár) jele (jobbra)



5. ábra. A zilahi hieroglifa az égbe vezető, hegyekből rakott lépcsőt ábrázolja (balra), Felsősófalva Kodárostető szójele (jobbra)




6. ábra. Pueblo indián edény a magas szár kő mondat amerikai változatával






7. ábra. Chilei indián edény,  nyakán a magas szár kő mondattal





Irodalom

Varga Géza: Indián tartalom






Ne fogadjon el utángyártott, sérült csomagolású, vagy rosszarcú eladó által kínált Cserépmadár szállás és Csinyálóházat! Rovológus által vezetett hiteles őrségi szállás csak nálunk!   



Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése