2020. július 2., csütörtök

A Veracruz-kultúra hieroglifikus "Jóságos Nap" mondata és magyar párhuzama

Az amerikai indiánok népi jelkészletének 23 elemi jele azonosítható magyar jelekkel, például a székely írás jeleivel.  Ez az egyezés a két jelkészlet végső soron kőkori eredetű rokonságával magyarázható és az 50 000 évvel ezelőtti közel-keleti közös őshaza (az Éden) emléke. Különösen érdekes a ligatúrák (jeltársítások) között mutatkozó további 5-10 egyezés. Ezek a ligatúrák az írásfejlődés "későbbi" szakaszában (Közép-Ázsiában?) alakulhattak ki és így az íráshasználó népek (a hunok és az indiánok ősei) közötti rokonságról árulkodnak. A hunok őseinek és egyes amerikai indián törzseknek a rokonságát a genetikusok már kimutatták.  

Ebben a cikkben egy olyan mexikói indián ligatúrát mutatok be, amelynek a honfoglalók hieroglifikus írásemlékei (egy, a 900-as években létesült szabadkígyósi temető leletei) között találtam meg a párját (1/a. ábra). A ligatúra keletkezési helyét jelezheti a Baktriában fellelt, kb. 4000 éves párhuzamuk (1/b. ábra).



1/a. ábra. A Veracruz-kultúra ligatúrája (balra, peremén az "ég" szójeléből kialakított jelsorral) és a szabadkígyósi honfoglalás kori leletek között meglévő párhuzama (jobbra), fotógrafikák 


Az 1/a. ábrán látható indián ligatúrát a Dallas Múvészeti Múzeumban őrzik. A Veracruz-kultúra (vagy Öböl-kultúra) Mexikó középső és északi részén virágzott az I. évezredben. Középpontja El Tajin volt. Vitatott, hogy e kultúrának részesei voltak-e a  penutok közé tartozó totonákok. (1)




1/b. ábra. Ligatúra Baktriából (Kr. e. II. évezred), olvasata mai magyarsággal: Ragyogó, jóságos Nap



2. ábra. Hettita (újabban luviai) hieroglif írás "Nap" szójele



3. ábra. Czibor Imre alsópáhoki fazekas mester régi magyar edényről másolt napjelképe, peremén az ég szójel változatából kialakított sorral



Az indián ligatúra egy Eurázsiában széles körben elterjedt, változatokkal rendelkező napjelkép amerikai előfordulása.

Mindegyik bemutatott változatnak része a sugaras napkorong alakú szójel, a magyar hieroglif írás Nap szójele. Ehhez társul az 1. ábrán bemutatott változatokon a kacskaringó alakú, égig csapó hullámtarajt ábrázoló hieroglifa, a magyar jelkészletben az istennel azonos Tejútra utaló  "folyó, isten" szójel. E két jel együttesen a Jóságos Nap mondatot rögzíti. 

Némelyik ligatúrában szerepel még a két koncentrikus körből álló lyuk/Lyukó hieroglifa (amit a hunok, az avarok és a honfoglaló magyarok használtak a napisten megnevezésére). Ezeken kívül a Veracruz-i és az alsópáhoki ligatúra köriratában megtaláljuk a magyar hieroglif írás ég szójelét is.  


Jegyzetek

(1) Otto von Sadovszky, amerikai magyar nyelvész és néprajzkutató a magyarság rokonának tartotta a penut indiánokat, akiket ő kaliforniai ugoroknak nevezett. Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy a magyarazonos jelek nem kötődnek kizárólagosan egyik indián törzshöz, vagy népességhez sem, hanem el vannak terjedve mindhárom Amerikában.  



Irodalom


Pálóczi-Horváth András: X. századi temető a szabadkígyósi tangazdaság homokbányájában, A Békés Megyei Múzeumok Közleményei 1. /1911/

Medgyesi Pál: Honfoglalók a békési tájakon, A Munkácsy Mihály Múzeum Évkönyve III. (40.)

Varga Géza: A magyar hieroglif írás kutatása ismét a genetikával párhuzamos eredményeket szolgáltat

Varga Géza: Otto von Sadovszky a kaliforniai ugorokról

Varga Géza: Indián tartalom 






Ne fogadjon el utángyártott, sérült csomagolású, vagy rosszarcú eladó által kínált Cserépmadár szállás és Csinyálóházat! Rovológus által vezetett hiteles őrségi szállás csak nálunk!  



Kétségtelen, hogy elfogult vagyok, mert teljes szívemből szeretem az Őrséget és a szállásunkat, de Ön is így járhat, ha egyszer nálunk nyaral! Hívja most a 06(20)534-2780-as telefonszámot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése