2019. november 22., péntek

A nagyszéksósi hun "Nagy ragyogó úr" mondatjel

A nagyszéksósi kincs a hun hagyaték egyik legszebb leletegyüttese. Ideje elolvasni és közreadni a leletek között lévő hieroglifikus mondatjeleket. A kutatás valamelyik hun nagykirály temetési szertartásához tartozó kísérő hagyatéknak tartja a leletegyüttest. Attila is szóba került, de valószínűbb, hogy egy korábbi hun uralkodó temetkezési mellékleteihez tartozik. A most tárgyalt Nagy, ragyogó sar (mai magyarsággal: Nagy, ragyogó úr) mondatjel - ha nem az Istenre, hanem az isteni származású uralkodóra vonatkozik - ezt az értelmezést alátámasztja (1. ábra).



1/a. ábra. A nagyszéksósi Nagy Rá/ragyogó sar (mai magyarsággal: nagyságos Rá úr, esetleg Nagy ragyogó úr) mondatjel (fotógrafika) és szójelei (balra), valamint ezek megfelelői a székely írásban (jobbra)



1/b. ábra. A nagyszéksósi Nagy Rá/ragyogó sar (mai magyarsággal: nagyságos Rá úr, esetleg Nagy ragyogó úr) mondatjel (fotógrafika)



2. ábra. A nagyszéksósi nagy hieroglifa (balra), a Gizella-kincs avar eredetű turulos fibulájának nagy szójele (középen) és a székely írás "n" betűje (jobbra)




3. ábra. A hettita (újabban luviai) hieroglif írás ra jele Gelb szerint (balra), a nagyszéksósi Rá/ragyogó hieroglifa (középen) és a székely írás "r" betűje (jobbra)



4. ábra. A nagyszéksósi sar "úr" hieroglifa (balra), a sopronkőhidai avar sótartó sar "úr" szójele (középen) és a székely írás "s" betűje (jobbra)











Amennyiben Ön az őrségi szállás félpanzióvalőrségi szállás medencévelőrségi szállás SZÉP-kártyávalőrségi szállás Őriszentpéteren, netán az őrségi szállás Szalafőn keresőkulcsok mentén keres magának egy őrségi lakosztályt, vagy őrségi szálláshelyet az írástudomány és a szép táj mellé, akkor mi tudjuk ajánlani a legkedvezőbb megoldást! Aligha találna jobbat a veleméri Cserépmadár szállás és Csinyálóháznál, e jellegzetes őrségi szálláshelynél, mert írástörténész által működtetett Cserépmadár szállás és Csinyálóház Veleméren is csak egy van. 




A veleméri Lugasvég (a Csinyálóházzal, egy különleges őrségi szállással szemköpszt) a nyári estéken igencsak alkalmas baráti beszélgetések lefolytatására

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése