2019. április 7., vasárnap

Hársas tó

Készítette Varga Géza írástörténész, a veleméri Cserépmadár szállás gazdája, a fiai segítségével, a vendégei tájékoztatására.



Pillanatkép


A tó a Hársas-patak felduzzasztásával gyönyörű erdei környezetben keletkezett néhány évtizede. Hivatalos neve Máriaújfalusi-víztározó, amit az alatta fekvő faluról kapott, amelyet korábban a patak kiáradó vize időnként elöntött. A Hársasnál szebb fekvésű víztározó aligha van szép hazánkban, de talán távolabb sem sok. Mivel rendszeresen hallom a tavat meglátogató vendégeim értékelését és látom a meghatottságukat, bátran állíthatom, hogy ezzel a véleménnyel nem vagyok egyedül. A lélek elcsendesedik és elámul a természet fenségességét tapasztalván. Megbabonázva és szótlanul bolyongunk a tó körüli ösvényen, remélve, hogy a varázslat soha nem ér véget.

A völgyzáró gát megoldotta Máriaújfalu árvíz-gondjait, de talán a közeli Szentgotthárd vízellátásába is besegít. Az előre láthatóan ékszerdobozszerű tavat, a néphagyomány szerint az akkori, a nyolcvanas évek végi pártelit szerette volna kisajátítani a maga számára. Ez az állítólagos terv a politikai változások miatt nem valósulhatott meg, a víztároló azonban elkészült, amelyet még abban az évben be is telepítettek hallal. Azóta is s horgászok kedvelt területe.

A Hársas-tó az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozik, ezért itt is be kell tartani a természetvédelmi előírásokat. Ami azzal a sajnálatos következménnyel jár, hogy egyes halakat nem lehet utántelepíteni, így ezekből csak öreg példányok foghatók.

A tó egy részén lehet strandolni, másutt a fürdés tiltva vagyon.

A tó csak gyalogosan járható körül, az autót a vízparti parkolóban kell hagyni.



Képek


Tudnivaló horgászoknak

Kezelő: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
Területe: 17,4 ha
Halak: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszegfélék, compó, pisztráng
Telepítés: nyáron pl.: 1560 kg háromnyaras ponty és 700 kg keszeg, utolsó őszi pontytelepítés: 840 kg nyurgaponty, de erre is jött még azóta keszeg és ragadozó
Szabályok: OHR szerint
Horgászidő: 0-24 h
Elvihető: OHR szerint
Csónakos horgászat: nincs
Napijegy ára (korábbi adat): 1000 Ft felnőtt, 500 Ft ifjúsági
Váltható: a vasi jegybizományosoknál, legközelebb: Máriaújfalu - Papp-Csárda, Máriaújfalusi u. 90.; Vari Ferenc, Kiss u. 122.; Szentgotthárd - Szekér Ferenc, Árpád u. 5.; TRABUCCO Horgászbolt, Széll K. tér; BLINKER Horgászbolt, Széll K. tér; Szekér Ferenc, Árpád u. 5.; Cziráki László, Petőfi S. u. 45.





Linkajánló:

Őrségi látnivalók településenként

Őrségi látnivalók témánként

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése